sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Hematologia què és i com pot ajudar-te

Qué es la hematologia

Com bé sabràs, la sang és un component essencial en el nostre organisme és per aquesta raó que la medicina ha creat una branca específica per ella: l'hematologia. L'atenció mèdica a pacients amb malalties hematològiques és molt important i, encara que no t'ho sembli, fonamental per a portar un control exhaustiu de malalties que, a vegades, poden arribar a ser molt greus. Per tant, hem de preguntar-nos, l'hematologia, què és?

Aprèn fàcilment com un expert en hematologia pot ajudar-te a millorar la teva salut i quan has d'acudir a un.

Què estudia l'hematologia?

L'hematologia és l'especialitat mèdica que de l'estudi de la sang. Per aquesta raó, un especialista en aquesta branca de la medicina s'encarregarà de diagnosticar i tractar malalties relacionades amb els components de la sang, el procés de coagulació, la formació de cèl·lules sanguínies, la síntesi de l'hemoglobina i els trastorns relacionats.

L'òrgan principal encarregat de produir la sang és la medul·la òssia. Les substàncies que surten d'allí són els glòbuls vermells, que tenen hemoglobina i transporta l'oxigen, els glòbuls blancs que exerceixen de defensa davant infeccions i, finalment, les plaquetes que són les responsables de la coagulació. És per això que l'hematologia també s'encarrega de l'estudi de la medul·la òssia i els ganglis limfàtics. A més, sempre està al dia per a crear nous procediments per al control de malalties hematològiques.

Sistema circulatorio

És important no confondre l'hematologia amb els especialistes en anàlisis clíniques. Aquests últims, encara que estan relacionats amb la sang, s'encarreguen de determinar la quantitat de substàncies (proteïnes, sucres, enzims, etc.) i cèl·lules de la sang que formen el torrent sanguini. És per això que l'anàlisi de sang o hemograma complet és molt important per a poder obtenir un diagnòstic quan una persona presenta un problema de salut.

Una altra prova és l'hematologia, es tracta d’una de les proves de laboratoris més importants que recompta i analitza els tipus de cèl·lules que formen la sang. Gràcies a aquesta prova es pot aconseguir crear tractaments adequats per a cada pacient.

Com funciona sistema circulatori?

Com bé sabràs (i sinó, ara t'ho expliquem), l'aparell circulatori és l'encarregat de transportar els elements nutritius cap a tot el cos. Aquests elements són:

 • L'oxigen.
 • Diòxid de carboni.
 • Hormones.
 • Metabòlits.
 • Entre altres.

El sistema sanguini o cardiovascular està format per la sang, el conjunt de conductes (que són les artèries, venes i capil·lars) i el cor. Cadascun d'ells té una funció molt clara i, òbviament, són complementaris i imprescindibles per a la nostra salut. Veurem què fa cadascun:

 • La sang i limfa: com hem comentat, aquesta porta els preuats glòbuls vermells, per què són tan importants? Aquests tenen hemoglobina que té la gran funció de portar l'oxigen fins a totes les cèl·lules del nostre cos. Per altra banda, la limfa, és un líquid transparent que recorre els vasos limfàtics i protegeix el cos de gèrmens.
 • Vasos sanguinis: són els conductes que transporten la sang a tot el cos, per tant, els encarregats de la circulació sanguínia. Les artèries porten els nutrients necessaris, mentre que les venes recullen els residus per a eliminar-los.
 • Cor: és l'òrgan que s'encarrega de bombar la sang pels vasos sanguinis. Podríem dividir-ho en 4 seccions. En la dreta hi ha l'aurícula dreta que es connecta amb el ventricle dret a través de la vàlvula tricúspide. En la zona esquerra hi ha l'aurícula i el ventricle esquerres units mitjançant la vàlvula mitral.

Malalties de la sang tractades per l'hematologia

Sistema circulatori o cardiovascular

Com t'hem comentat, les malalties que tracta un hematòleg estan relacionades amb la sang. Aquí t'hem preparat una llista de les malalties de la sang més importants:

 • Leucèmia: és un tipus de càncer molt conegut on queden afectades els tipus de cèl·lules productores de sang.
 • Síndromes mielodisplàstiques: es tracta d'un grup de càncers que afecten la producció de sang. Es tracta de cèl·lules que no maduren correctament i no es transformen per a dur a terme una funció concreta en el nostre organisme.
 • El mieloma múltiple: es tracta d'un càncer de cèl·lules plasmàtiques. Es tracta d'unes cèl·lules importants per al nostre sistema immunitari i es creen en la medul·la òssia.
 • El limfoma: és un càncer en el sistema limfàtic, el sistema encarregat d'eliminar els gèrmens.
 • Trastorns mieloproliferatius: aquest grup de malalties provoquen la creació d'un excés de glòbuls vermells, blancs o plaquetes.

Algunes malalties poden portar a requerir el trasplantament de medul·la òssia, ja que amb aquest procediment es reemplaça les cèl·lules mare defectuoses.

Símptomes que apareixen en malalts

Causes del dolor ossi.

Les persones que pateixen algunes de les malalties relacionades amb l'hematologia manifesten certs símptomes que poden variar en severitat i presentació, depenent del tipus d'afecció. Alguns dels símptomes més comuns inclouen:

 • Pal·lidesa, cansament i dificultat respiratòria: Aquests símptomes són sovint provocats per l'anèmia, que és la disminució dels glòbuls vermells en la sang. L'anèmia pot ser causada per una varietat de factors, incloent-hi deficiències nutricionals, malalties cròniques, i trastorns genètics. La reducció dels glòbuls vermells porta a una disminució en la capacitat de transport d'oxigen en el cos, resultant en fatiga, pal·lidesa de la pell i dificultat per a respirar, especialment durant l'esforç físic.
 • Febre, sudoració, pèrdua de pes i de l'apetit: Aquestes manifestacions poden ser indicatives d'infeccions o malalties hematològiques malignes com a leucèmies i limfomes. La febre i la sudoració nocturna poden ser respostes del cos a infeccions o a la presència de cèl·lules canceroses. La pèrdua de pes i de l'apetit són símptomes generals que poden ocórrer a causa de la inflamació sistèmica o al metabolisme accelerat associat amb el càncer.
 • Dolor ossi en extremitats i articulacions: El dolor ossi pot ser un símptoma de malalties com ara la leucèmia o mieloma múltiple. En la leucèmia, les cèl·lules canceroses poden acumular-se en la medul·la òssia, causant dolor. El mieloma múltiple afecta directament els ossos, causant lesions i dolor sever. Aquest dolor sol ser persistent i no s'alleuja amb el descans.
 • Augment o inflamació dels ganglis limfàtics: També conegut com a limfadenopatia, aquest símptoma és comú en limfomes i leucèmies. Els ganglis limfàtics poden tornar-se visibles i palpables en el coll, les axil·les, o l'engonal. La inflamació es deu a la proliferació de cèl·lules anormals dins dels ganglis o a la resposta del sistema immunològic a la malaltia.
 • Aparició d'hematomes: La tendència a formar hematomes amb facilitat, juntament amb sagnat prolongat per talls menors o sagnat espontani (com sagnat nasal o genives sagnants), pot ser un signe de trastorns de la coagulació, com l'hemofília, o malalties que afecten la producció de plaquetes, com la porpra trombocitopènica idiopàtica (PTI). Aquests trastorns impedeixen que la sang coaguli adequadament, augmentant el risc de sagnat intern i extern.

Aquests símptomes poden variar en intensitat i combinació, i és crucial que qualsevol persona que experimenti aquests signes consulti a un professional de la salut per a un diagnòstic adequat i tractament oportú. La detecció precoç i el maneig adequat de les malalties hematològiques poden millorar significativament la qualitat de vida i els resultats del tractament.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu