sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Ictus i coronavirus: efectes secundaris del SARS-CoV-2

El coronavirus pot provocar un ictus? Quins efectes secundaris té el SARS-CoV-2?

 

Sabem que el COVID-19 està afectant gran part de la Societat Espanyola i de tot el món provocant una crisi sense precedents.

A curt termini, aquest virus provoca símptomes com a tos, febre i dificultat per a respirar. No obstant això, s'està investigant quina relació hi ha entre el coronavirus SARS-CoV-2 i els accidents cerebrovasculars i altres dèficits neurològics.

T'ho expliquem detalladament a continuació.

 

Tal vegada t'interessa un article relacionat en el qual t'expliquem detalladament què és un ictus.

 

 

Què és exactament un ictus?

 

Un ictus, també conegut com l'infart cerebral, és una afecció mèdica que provoca que el flux sanguini no arribi amb normalitat al cervell. Això provoca una hemorràgia, embòlia o una trombosi cerebral.

Un pacient amb ictus pot tenir dos tipus principals d'afectació:

 • Accident cervell vascular isquèmic:els ictus isquèmics són provocats per una falta de flux sanguini.
 • Accident cervell vascular hemorràgic: el vessament cerebral és causat per un vas sanguini del cervell que perd sang o es trenca.

Les dos afectaciones neurològiques provoquen que algunes parts del cervell deixin de funcionar adequadament.

Aquesta malaltia cerebrovascular apareix de manera sobtada o en poc temps. Et llistem alguns dels símptomes que poden provocar:

 • Dolor intens de cap.
 • Sensació d'endormiscament en una de les extremitats, o incapacitat per a moure un dels braços o cames.
 • Desviament de la cavitat labial.
 • Li costa parlar o utilitza paraules incorrectes. També pot tenir problemes per a comprendre el que se li comunica.
 • Dificultats per a coordinar els moviments.
 • Problemes per a desplaçar-se o sentir un costat del cos.
 • Perdre part total o completa de la consciència.
 • Pot ser que en sofrir el ictus no reconegui un conegut o familiar, i tenir problemes de memòria.
 • Problemes de desorientació.
 • Dificultats lectores o per a escriure.
 • Pèrdua de visió, veure borrós o doble en un dels ulls o tots dos.

 

”dolor

 

Símptomes del coronavirus

 

El coronavirus pot afectar de manera diferent a cada persona. Normalment, els símptomes més comuns provocats pel COVID-19 són:

 • Tos continua.
 • Febre.
 • Problemes en el sentit del gust o de l'olfacte: no pot assaborir ni fer olor res, o aquests sentits són diferents als normals.
 • Cansament i dolor muscular.

Altres símptomes que també pot provocar més greus són dificultats per a respirar, dolors en el pit i incapacitat per a moure's.

 

”efectos

 

Ictus i coronavirus. Un efecte secundari del virus Covid-19

 

Els símptomes més comuns del COVID-19 són tos, febres altes, cansament i feblesa. No obstant això, s'ha comprovat que un cert percentatge de persones que contreuen el virus també perden l'olfacte i/o gust. Això significa que el COVID-19 pot provocar danys neurològics, perquè es crea una desconnexió entre l'òrgan de l'olfacte o del gust cap al receptor (cervell).

Un dels temes més preocupants és que han incrementat els casos de ictus d'alguns pacients que han contret el virus. S'està comprovant que aquest virus causa una reacció sistèmica hiperinflamatoria greu. Això vol dir que es crea inflamació en diferents parts del cos.

Normalment, el ictus afecta en major mesura a persones majors. No obstant això, amb el COVID-19 estan apareixent diversos casos de pacients joves que ho sofreixen. Això pot provocar diferents malalties neurològiques i seqüeles irreversibles.

 

Joves i persones majors amb ictus

 

Segons diversos estudis realitzats per tot el món, el COVID-19 pot tenir un major risc de patir diverses complicacions neurològiques. Algunes d'elles poden ser: confusions, agitació, cefalees, encefalopaties, etc. En una proporció molt menor, també poden sofrir un ictus, o formes més avançades com encefalomielitis aguda disseminada (ADEM), que és com una esclerosi múltiple, o la síndrome de Guillain-Barré, que provoca paràlisi.

S'està comprovant que el SARS-CoV-2 incrementa el risc d'afliccions al cervellEncara que encara no hi ha una evidència prou sòlida per a afirmar que el COVID-19 provoca un ictus. Pacients joves i relativament sans que no presenten símptomes de COVID-19 sofreixen accidents cerebrovasculars i donen positiu en la prova de la malaltia.

 

Reduir el risc de patir un ictus i prevenció contra el coronavirus

 

Encara que s'estan desenvolupant diferents vacunes per al coronavirus, encara no hi ha cap comercialitzada.

Sabem que aquest virus es transmet per transmissió aèria per via respiratòria a través de les gotes que produïm en tossir, esternudar o parlar.

Se sap que el SARS-CoV-2 pot romandre viu en diferents superfícies durant hores i fins i tot dies. En aquest sentit, et deixem amb un enllaç on t'expliquem detalladament com mantenir net la llar d'aquest i altres virus.

Altres consells per a prevenir el virus és mantenir una distància aproximada de 2 metres en els espais públics.

A Espanya és obligatori l'ús de màscares tant en espais d'exterior com en els establiments públics.

Un altre punt és rentar-se les mans amb freqüència.

Si algú ha estat infectat pel virus, ha de guardar una quarantena de 14 dies.

Hem d'extremar les precaucions davant d'algunes persones que poden patir majors factors de risc. Algunes d'elles són: persones d'edat avançada, amb problemes de diabetis, insuficiència renal, neuropatía crònica o immunodepressió. Tenen més probabilitats que el virus els afecti més greument.

”prevencion

Pèrdua de mobilitat i solucions de mobilitat per a persones que han sofert un ictus

 

El ictus o accident cerebrovascular es determina per un esvaïment de les funcions cerebrals focals o globals. Això pot durar més de 24 hores o produir una mort primerenca. Per això, és vital acudir urgentment als professionals sanitaris que puguin prevenir una complicació neurològica greu.

És habitual que el ictus perjudiqui la mobilitat de l'afectat. Per això, moltes persones sofreixen una limitació en la seva mobilitat, havent de fer activitats per a la seva rehabilitació física. En alguns casos, pot ser que la persona hagi d'usar una cadira de rodes, un bastó o un caminador.

Això també pot afectar en la seva autonomia diària a l'hora de desplaçar-se per la seva pròpia llar. En aquests casos, una solució molt útil és la de realitzar la instal·lació d'un salvaescales.

Aquestes ajudes serveixen per a pujar i baixar escales de manera asseguda i sense haver de realitzar cap esforç. Es tracta d'una ajuda que evita possibles caigudes i accidents a les persones amb mobilitat reduïda. 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu