sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Ictus i isquèmies: Causes i tipus de ictus

Què és un ictus? Quins tipus hi ha i quines són les seves causes? 

 

L'ictus és una malaltia cervell-vascular que provoca falta de rec sanguini en el cervell. Són aquells pacients que sofreixen una hemorràgia, embòlia o una trombosi cerebral.

Es tracta d'una emergència mèdica que requereix d'un tractament immediat. Això és crucial per a poder salvar la vida de la persona afectada i augmentar les possibilitats d'una rehabilitació i d'una recuperació adequada.

En aquest article t'expliquem com pot ocasionar-se un ictus i quins tipus existeixen.

 

Et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem diferents discapacitats físiques i psíquiques que existeixen en l'actualitat. 

 

 

Què és un ictus i quins tipus existeixen?

 

Com hem comentat, el ictus, també denominat accident cerebrovascular, és una patologia que es produeix quan un dels fluxos sanguinis s'interromp. Això pot alterar de manera temporal o permanent en la part del cervell que ha afectat.

Existeixen tres tipus principals d'accidents cerebrovasculars:

El ictus isquèmic o infart cerebral: es tracta de la mena d'accident cerebrovascular més comú. Succeeix quan els vasos sanguinis del cervell s'estrenyen o obstrueixen formant un coàgul sanguini. Això causa que el flux sanguini que subministra la sang al cervell quedi bloquejada.

Ictus hemorràgic, vessament cerebral o hemorràgia cerebral: en aquest cas una artèria en el cervell perd sang o es trenca. La sang que es filtra exerceix pressió sobre les cèl·lules cerebrals, provocant danys en la zona afectada.

Atac isquèmic transitori: és un període temporal de símptomes similars als que tindria en un vessament cerebral.

 

 

 

Què és una isquèmia?

 

La isquèmia és una afecció que provoca una insuficiència del flux sanguini i, en conseqüència, de l'oxigen que arriba al múscul cardíac. Això succeeix quan una artèria es comprimeix o es tapa de manera momentània.

Algunes patologies que causen isquèmia són: malalties en les artèries coronàries, coàguls de sang o espasmes en l'artèria coronària.

Alguns afectats per una isquèmia miocàrdica no tenen símptomes. En aquests casos es denomina isquèmia silenciosa.

 

Signes i símptomes dels ictus

 

Patir un accident cerebrovascular d'aquest tipus pot provocar diferents patologies derivats d'un mal flux sanguini. T'expliquem alguns dels més freqüents:

Problemes per a parlar i de comprensió. L'afectat pot patir confusió i dificultats per a comprendre el llenguatge.

Paràlisi o entumiment de la cara, de les cames o braços. Normalment afecta a una part del cos.

Dificultats per a veure en un dels ulls o en tots dos. De manera sobtada, pot tenir visió borrosa o ennegrida en un o tots dos ulls, o pot veure el doble.

Mal de cap. Si la persona sofreix un mal de cap intens i ràpid, pot dir que s'està patint un vessament cerebral. Aquest dolor pot anar seguit de vòmits, marejos.

Problemes per a caminar. L'afectat pot tenir dificultats per a mantenir l'equilibri i de coordinació.

 

”ictus-isquemias-hemorragias-cerebro-movilidad-reducida-actividades-autonomia-salud-bienestar”

 

Factors de risc del ictus

 

Hi ha diversos factors que poden incrementar el risc de patir un accident cerebrovascular. T'esmentem alguns d'ells:

• Tenir sobrepès o obesitat.

• No realitzar cap activitat física.

• Beure alcohol en excés i fumar tabac o ser fumador passiu.

• Ús de narcòtics.

• Factors de risc mèdics.

• Problemes de pressió arterial (hipertensió arterial).

• Colesterol alt.

• Diabetis.

• Apnea obstructiva del somni.

• Malaltia cardiovascular, que inclou insuficiència cardíaca, defectes cardíacs, infecció cardíaca o ritme cardíac anormal, com a fibril·lació auricular.

• Antecedents personals o familiars d'accident cerebrovascular, atac cardíac o atac isquèmic transitori.

• Contagi de COVID-19.

Altres factors que augmenten les probabilitats de sofrir un ictus són:

Edat: les persones de 55 anys o més tenen un major risc de patir una malaltia cerebrovascular que les persones més joves.

Raça: els afroamericans tenen un major risc d'accident cerebrovascular.

Gènere: les dones tenen un major risc d'accident cerebrovascular que els homes però a una edat més tardana.

Hormones: pot augmentar el risc l'ús de píndoles anticonceptives o teràpies hormonals que inclouen estrògens.

 

A quina edat es pot sofrir un ictus?

 

Un ictus pot afectar persones de totes les edats, inclosos els nens. La major part de les persones que sofreixen aquests infarts són majors de 60 anys, per això el risc de sofrir-lo augmenta amb l'edat.

Cada any es registren aproximadament 55.000 dones més que homes que sofreixen un vessament cerebral.

 

 

”ictus-isquemias-hemorragias-cerebro-mujeres-factor-riesgo-movilidad-reducida-actividades-autonomia-salud-tratamientos”

 

Actualment, aquest tipus de lesió cerebral representa la tercera causa de mort en el món occidental.

 

Seqüeles del ictus i solucions d'accessibilitat

 

Un ictus a vegades pot causar discapacitats temporals o permanents. Això dependrà del temps en què el cervell ha patit la reducció del flux sanguini. També dependrà de la zona del cervell que s'ha vist afectada.

Les complicacions poden incloure:

Dificultats per a empassar o parlar correctament. Un ictus pot danyar els músculs de la boca i la gola. Això dificulta la capacitat d'empassar, menjar o parlar de manera entenedora.

Poden sofrir-se problemes relacionats amb una pèrdua de memòria o dificultats per a pensar o raonar.

Paràlisi d'alguna part del cos o pèrdua de moviments musculars. Un ictus pot immobilitzar un costat del cos i afectar la mobilitat de les extremitats inferiors o superiors. També pot fer perdre el control d'alguns músculs com un costat de la cara.

Les persones que sofreixen un ictus poden tenir problemes emocionals o desenvolupar depressió.

Un accident cerebrovascular pot provocar dolor, paràlisi o altres sensacions inusuals en diferents zones del cos.

També pot provocar canvis de comportament i dificultats en les tasques d'autocura.

 

Ajudes tècniques per a la llar:

 

És habitual que les persones que sofreixen un ictus perdin part de les seves funcions motores, afectant el seu estil de vida. Com la seva mobilitat diària es veu danyada, hi ha vegades en què necessiten una ajuda tècnica com una cadira de rodes, crosses o caminadors per al seu desplaçament.

En aquest sentit, moltes vegades és necessari realitzar adaptacions en la pròpia llar per a adaptar-se a les noves necessitats de l'afectat. Una opció molt utilitzada per a pujar i baixar les escales en aquests casos és la instal·lació d'un salvaescales. Aquests permeten viatjar d'una planta a una altra de manera automàtica i amb total seguretat i autonomia.

 

”ictus-isquemias-hemorragias-cerebro-silla-salvaescaleras-ayuda-tecnica”

 

 

Tractaments i recuperació després de patir un ictus

 

El tractament del ictus pot evitar l'aparició d'alguna minusvalidesa i també salvar vides. Aquests tractaments dependran de la mena d'accident cerebrovascular que s'ha sofert: ictus isquèmic o ictus hemorràgic.

Normalment el pacient haurà de prendre 1 o més medicaments diferents i en alguns casos serà necessari sotmetre's a una cirurgia.

També es realitzen teràpies de rehabilitació amb terapeutes de la parla, físics i ocupacionals.

La teràpia de la parla pot millorar els problemes de llenguatge ocasionats pel ictus i també els problemes de comprensió.

Un fisioterapeuta pot realitzar un programa d'exercicis específics per a millorar la capacitat de moviment de l'afectat així com el seu equilibri i coordinació.

El tipus de teràpia ocupacional ajuda a millorar aquestes accions de la vida diària com menjar, beure, rentar-se, posar-se la roba, llegir i escriure.

Si se sofreix depressió o altres malalties relacionades amb la salut mental, poden utilitzar-se remeis com a diferents medicines i teràpies. 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu