sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Incontinència: com enfortir el sòl pelvià

Cómo fortalecer el suelo pélvico para evitar perdidas de orina

Segurament has sentit parlar del sòl pelvià està relacionat amb embarassades, però la veritat és que es tracta d'un múscul molt important i no sols en dones. Ser conscients de l'existència d'aquest múscul ens pot evitar possibles problemes d'incontinència en un futur. Per aquesta raó, t'expliquem com enfortir el sòl pelvià.

Què és el sòl pelvià?

El sòl pelvià és un conjunt de músculs, lligaments i teixits que formen la base de la pelvis i sostenen els òrgans pelvians, com la bufeta, l'úter (en dones) i el recte. Aquests músculs exerceixen un paper crucial en diverses funcions, com el control de la bufeta i del recte, així com en l'estabilitat dels òrgans interns. A més, el sòl pelvià contribueix a mantenir una postura adequada i juga un paper important en les relacions sexuals.

A mesura que les persones envelleixen, la musculatura del sòl pelvià pot afeblir-se a causa de diversos factors, com l'envelliment natural, el part en dones, la falta d'exercici, l'obesitat, entre altres. La feblesa del sòl pelvià pot portar a problemes com la incontinència urinària, prolapses d'òrgans pelvians (quan els òrgans es desplacen de la seva posició normal), i disfuncions sexuals perquè no es pot sostenir els òrgans.

On és el sòl pelvià

Símptomes de sòl pelvià afeblit

És important parar esment al sòl pelvià en les persones grans per diverses raons:

 1. Incontinència urinària: La feblesa del sòl pelvià pot contribuir a la fuita d'orina, la qual cosa és comuna en persones grans. Això pot afectar significativament la qualitat de vida i la independència.
 2. Prolapses: La feblesa del sòl pelvià pot augmentar el risc de prolapses d'òrgans pelvians, on els òrgans poden descendir de la seva posició normal, causant molèsties i problemes de salut.
 3. Problemes sexuals: Un sòl pelvià saludable és essencial per a la funció sexual adequada. La feblesa en aquesta àrea pot contribuir a disfuncions sexuals, com la disminució del plaer sexual i la incomoditat durant les relacions.
 4. Problemes posturals: El sòl pelvià contribueix a l'estabilitat i la postura corporal. La feblesa en aquesta àrea pot afectar la postura i contribuir a problemes com el mal d'esquena.

En cas de problemes específics, és crucial consultar a un professional de la salut, com un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià, per a rebre orientació i tractament adequat.

Com podem enfortir el sòl pelvià?

Enfortir el sòl pelvià en persones grans és fonamental per a mantenir la salut i prevenir problemes com la incontinència urinària i els prolapses. Aquí hi ha algunes estratègies i exercicis que poden ajudar a enfortir el sòl pelvià en ancians:

Exercicis de Kegel:

Els exercicis de Kegel o exercicis de sol pelvià poden ajudar a corregir la feblesa muscular. Es tracta de fer contraccions i relaxacions dels músculs del sòl pelvià. Per a fer-los, estreny els músculs com si estiguessis detenint el flux d'orina i mantingues aquesta contracció durant uns segons abans de relaxar-los. Repeteix aquest procés diverses vegades.

Exercicis per enfortir el sòl pelvià en gent gran.

Pots fer aquests exercicis diverses vegades al dia, començant amb un nombre petit de repeticions i augmentant-lo gradualment a mesura que et sentis més forta.

Els exercicis de Kegel són simples, però requereixen pràctica per a assegurar-se que s'estan contraient i relaxant els músculs del sòl pelvià de manera correcta:

 1. Troba els músculs correctes: Identificar els músculs del sòl pelvià és essencial. Una manera de fer-ho és intentar detenir el flux d'orina mentre estàs en el bany. Els músculs que uses per a fer això són els músculs del sòl pelvià.
 2. Posició inicial: Pots realitzar els exercicis de Kegel en qualsevol posició, però és més fàcil començar ficat al llit. Asseu-te o fica't al llit en una posició còmoda.
 3. Relaxa el teu cos: Pren-te un moment per a relaxar-te i respiri profundament. Assegura't que els teus músculs abdominals, cuixes i glutis estiguin relaxats. És important no aguantar la respiració durant els exercicis.
 4. Contreu els músculs del sòl pelvià: Contreu els músculs del sòl pelvià com si volguessis detenir el doll d'orina. Imagina que estàs aixecant aquests músculs cap a dins. Mantingues la contracció durant uns 5 segons al principi, i després pots augmentar gradualment la durada a mesura que et sentis més forta.
 5. Relaxa els músculs: Després de la contracció, relaxa els músculs completament. Descansa durant almenys 5 segons abans de realitzar una altra contracció.
 6. Repeteix: Realitza aquest cicle de contracció i relaxació de 10 a 15 vegades en una sessió. Pots realitzar diverses sessions al llarg del dia.
 7. Estableix una rutina: La consistència és clau. Estableix una rutina diària per a realitzar els teus exercicis de Kegel. Pots fer-los en qualsevol moment i lloc, ja que són discrets i no requereixen equip especial.

A més dels exercicis de Kegel també existeixen altres exercicis per a enfortir aquesta zona com a gimnàstica abdominal hipopresiva, electro-estimulació, massoteràpia i cinsiterapia.

Bioretroalimentació:

La bioretroalimentació és una tècnica que utilitza dispositius per a proporcionar retroalimentació visual o auditiva sobre l'activitat dels músculs del sòl pelvià. Aquests dispositius poden ser útils per a ajudar els ancians a identificar i enfortir els músculs correctament.

Fisioteràpia:

Un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià pot ser de gran ajuda. Poden proporcionar exercicis específics i tècniques per a enfortir aquests músculs, així com ensenyar la forma correcta de realitzar els exercicis de Kegel.

Exercicis de ioga i pilates: Algunes poses de ioga i exercicis de pilates poden ajudar a enfortir el nucli i els músculs del sòl pelvià. Aquests enfocaments també fomenten la consciència corporal i la respiració, la qual cosa pot ser beneficiós.

Evitar el restrenyiment:

El restrenyiment pot augmentar la pressió en el sòl pelvià. Mantenir una dieta rica en fibra, beure suficient aigua i mantenir un estil de vida actiu pot ajudar a prevenir el restrenyiment.

Mantenir un pes saludable:

L'excés de pes pot exercir pressió addicional en el sòl pelvià. Mantenir un pes saludable mitjançant una dieta equilibrada i exercici regular pot ajudar a alleujar aquesta pressió.

Com solucionar problemes de incontinència en adults.

Practicar la respiració diafragmàtica:

La respiració diafragmàtica pot ajudar a enfortir els músculs abdominals i del sòl pelvià. Practicar la respiració profunda i conscient pot millorar la funció d'aquests músculs i evitar la pèrdua d'orina.

Què és un fisioterapeuta del sòl pelvià

Un fisioterapeuta del sòl pelvià és un professional de la fisioteràpia que s'especialitza a avaluar i tractar disfuncions relacionades amb els músculs del sòl pelvià. Aquests professionals tenen formació especialitzada en anatomia i fisiologia de la regió pelviana i estan capacitats per a abordar una varietat de problemes de salut que afecten aquesta àrea en homes, dones i persones de totes les edats.

La seva labor implica avaluar i tractar una varietat de problemes, com a incontinència urinària, prolapse d'òrgans pelvians, dolor pelvià crònic i disfuncions sexuals. Utilitzen tècniques personalitzades que poden incloure exercicis específics, teràpia manual, bioretroalimentació i educació per a millorar la salut i funció del sòl pelvià.

A més, ofereixen orientació en situacions com a rehabilitació postpart i preparació per a cirurgies relacionades amb el sòl pelvià. L'educació i la col·laboració amb altres professionals de la salut són part integral del seu enfocament per a proporcionar cura integral als seus pacients.

Pot ser que també t'interessi la Proctologia, la branca de la medicina que diagnostica malalties relacionades amb el recte i l'anus.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu