sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Infart de miocardi. Símptomes i prevenció

Què és l'infart de miocardi? Quins són els seus símptomes i com podem prevenir la seva aparició?

 

L'Infart de miocardi es concreta com la necrosi (mort) d'una zona del miocardi provocada per una interrupció aguda de la seva irrigació. Aquesta malaltia requereix d'una intervenció d'urgència. El temps d'actuació des dels primers símptomes és crucial per a poder salvar la vida de l'afectat.

Afortunadament, a Espanya el nombre de casos ha anat en descens durant els últims anus. El 2018 el nombre de morts per infart agut de miocardi a Espanya va ser de 14.521 defuncions.

T'expliquem tot el que has de saber per a la seva prevenció i com hem d'actuar si notem els símptomes.

 

 

Tal vegada t'interessa l'article: Remedios per a millorar la circulació sanguínia.

 

Què és un infart de miocardi?

 

Un infart de miocardi és un tipus de Cardiopatia Isquèmica. Un atac cardíac és una afecció potencialment mortal que normalment succeeix quan hi ha una obstrucció de les artèries coronàries.

Aquesta obstrucció pot deure's a un estrenyiment de les artèries o un bloqueig provocat per una acumulació de placa. Aquesta substància està composta principalment de greix, colesterol i productes de deixalla cel·lular.

 

 

 

Símptomes d'un infart o atac al cor

 

Els símptomes que produeixen un infart agut de miocardi poden ser bastant variats:

 • Pressió o opressió en el pit.
 • Dolors al pit, dolor toràcic, a la mandíbula, coll i altres àrees de la part superior del cos que dura més d'uns minuts o que desapareix i torna.
 • Dificultat per a respirar.
 • Nàusees.
 • Ansietat.
 • Tos.
 • Mareig.
 • Ritme cardíac accelerat.

Cal tenir en compte que cada persona pot experimentar diferents símptomes o diferent intensitat. No obstant això, el dolor de pit és el símptoma més reconegut per homes i dones.

 

Causes habituals de l'infart de miocardi en adults

 

El cor és l'òrgan principal del sistema cardiovascular. Aquest engloba diferents tipus de vasos sanguinis com les venes, les artèries, els capil·lars sanguinis, les vénulas i les arteriolas. Alguns dels gots més importants són les artèries.

Aquestes són les encarregades de portar la sang rica en oxigen al seu organisme i òrgans. Les artèries coronàries porten sang rica en oxigen específicament al múscul cardíac. Quan hi ha una obstrucció de les artèries pot deure's a una acumulació de placa, pot provocar l'infart. T'expliquem diversos causants d'aquesta afecció:

 

Colesterol dolent o de baixa densitat

 

Aquesta és una de les causes principals d'obstrucció de les artèries. Aquest tipus de colesterol pot adherir-se a les parets de les artèries i produir placa. Aquesta substància pot bloquejar el flux de sang i provocar un bloqueig en les artèries coronàries.

 

Greixos saturats

 

Aquestes també poden contribuir a una acumulació de placa en les artèries coronàries. Aquest tipus de greixos saturats es troben sobretot en la carn i els productes lactis com la carn, la mantega i el formatge. Aquests greixos poden provocar un bloqueig de les artèries que poden incrementar l'abundància del colesterol dolent en el sistema sanguini. També serveix per a reduir la quantitat de colesterol bo.

 

Greixos trans

 

Un altre tipus de greixos que contribueixen a l'obstrucció de les artèries són els greixos trans o greixos hidrogenats. Els greixos es produeixen de manera artificial i les podem trobar en diferents aliments processats. Normalment apareixen en les etiquetes d'aquests aliments com a oli hidrogenat o parcialment hidrogenat.

 

És possible prevenir un infart? Factors de risc i revisions mèdiques

 

Existeixen alguns factors de risc que poden incrementar l'aparició d'un infart. Entre ells, trobem:

Pressió arterial alta: Una persona amb hipertensió arterial té un major risc de sofrir un atac cardíac. Una pressió elevada pot augmentar el risc de patir problemes cardíacs. Per això, és molt important portar un control regular de la seva pressió.

Nivells alts de colesterol en sang: això també incrementa el risc de sofrir un infart agut de miocardi. Fes clic en aquest enllaç per a saber com reduir el colesterol.

Nivells alts de triglicèrids: Els triglicèrids són un tipus de greix que pot obstruir les artèries i contribuir a l'acumulació de la placa.

Diabetis i nivells alts de sucre en sang: La diabetis augmenta els nivells de sucre en la sang o glucosa. Un elevat nivell de sucre en la sang pot danyar els vasos sanguinis i provocar una malaltia de les artèries coronàries. Això pot desencadenar-se en un atac cardíac en unes certes persones.

Obesitat: Les persones amb sobrepès tenen un major risc de sofrir un atac cardíac.

El tabac: Fumar incrementa el risc de patir diferents malalties cardiovasculars.

Edat i gènere: El risc de patir una insuficiència cardíaca augmenta amb l'edat. Els homes tenen un major risc a partir dels 45 anys i les dones més tard, a partir dels 55 anys.

Historial familiar: Té una major probabilitat de patir un infart si existeixen antecedents familiars amb problemes de malalties cardíaques primerenques. Altres causants que poden incrementar el risc d'infarts de miocardi poden ser:

 • Estrès o ansietat.
 • No realitzar cap activitat física.
 • Els drogues com la cocaïna i les amfetamines.
 • Uns certs antecedents de preeclampsia o pressió arterial alta durant l'embaràs.

Amb el pas dels anys, el nostre cor es va afeblint degut per això, el risc de patir problemes cardiovasculars incrementa. És per aquest motiu que és primordial realitzar controls mèdiques sovint i portar un control de les nostres pulsacions.

 

Freqüència cardíaca normal

 

És important portar un control regular de la nostra freqüència cardíaca. Les pulsacions de cada persona poden estar en diferents valors depenent de l'edat de la persona i del seu gènere. Si aquests valors estan alterats, és recomanable visitar a un metge al més aviat possible. Et deixem amb una taula on pots comprovar els diferents valors per minut d'una persona en repòs:

”tabla

 

Et vam mostrar quina és la freqüència cardíaca màxima per edats en adults:

 • 20 anys: 200 batecs per minut.
 • 30 anys: 190 batecs per minut.
 • 40 anys: 180 batecs per minut.
 • 50 anys: 170 batecs per minut.
 • 60 anys: 160 batecs per minut.
 • 70 anys: 150 batecs per minut.

Article relacionat: Com pujar o baixar les pulsacions de les persones majors?

 

Tractaments i què fer després d'un infart de miocardi

 

Si se sospita que pot estar sofrint un infart, hi ha alguns medicaments que poden ajudar a dissoldre els coàguls:

 • Alguns anticoagulants com l'aspirina poden utilitzar-se per a dissoldre els coàguls de sang i millorar el flux sanguini a través de les artèries.
 • També poden utilitzar-se trombolíticos per a dissoldre coàguls.
 • Alguns medicaments antiagregants plaquetaris serveixen per a prevenir la formació de nous coàguls i el creixement dels existents.
 • La nitroglicerina es pot utilitzar per a eixamplar els vasos sanguinis.
 • Els betabloqueantes redueixen la pressió arterial i relaxen el múscul cardíac. Això pot limitar la gravetat del mal en el cor.
 • Els inhibidors de l'enzim convertidor de l'angiotensina també poden usar-se per a disminuir la pressió arterial i disminuir l'estrès en el cor.
 • Certs analgèsics poden disminuir qualsevol malestar que pugui sentir.

 

Els atacs cardíacs requereixen tractament immediat, per la qual cosa la majoria dels tractaments comencen a la sala d'urgències.

Els metges poden realitzar una angioplàstia per a alliberar les artèries que transporten la sang al cor. Durant aquest procediment, el cirurgià inserida un tub llarg i fi (cateterisme cardíac) a través de la artería per a arribar a l'artèria bloquejada. Seguidament, s'infla un petit globus adherit al catèter per a reobrir l'artèria, reprenent el flux sanguini.

En alguns casos, pot realitzar-se un empelt de derivació d'artèria coronària (CABG). En aquest mètode, el cirurgià desvia les venes i artèries perquè la sang pugui fluir al voltant del bloqueig. Una CABG pot realitzar-se just després d'un atac cardíac. No obstant això, la majoria de les vegades, es realitza diversos dies després de l'accident perquè el cor tingui temps de curar.

 

”control

 

 

Desfibril·ladors davant un atac al cor i quantes morts podrien evitar-se

 

Cada 20 minutos algú sofreix un atac al cor, per això és vital conèixer els seus símptomes per a actuar amb la major rapidesa possible.

Els desfibril·ladors d'ús públic podrien doblegar la supervivència de la les persones que estan sofrint un infart. Aquests aparells ja porten diverses dècades en el mercat, no obstant això, encara hi ha molt de desconeixement sobre això. Està demostrat que la disponibilitat d'un desfibril·lador és la forma més ràpida de salvar vides. A més, cada vegada són més fàcils d'utilitzar pel que no és necessari que vingui un especialista per a utilitzar-lo.

Et deixem amb un enllaç on s'explica com els desfibril·ladors poden salvar 7.500 vides anuals. 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu