sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Ioga per a persones majors a casa. Beneficis i tipus

tipus de yoga per a persones majors beneficis per a la seva pràctica a casa

Com beneficia el ioga a les persones majors? T'expliquem com realitzar-ho a casa per a millorar la seva salut i condició física.

 

En la societat general i sobretot en el col·lectiu de persones d'avançada edat, l'activitat física i l'esport resulta ser un element clau per a potenciar les capacitats físiques, el benestar emocional i les relacions socials. A més, afavoreix la participació social i fomenta hàbits saludables.

Independentment de les capacitats de les persones així com la seva edat i gènere, realitzar activitat física resulta molt beneficiós per a tots.

En aquest aspecte, una pràctica física i mental que ha experimentat un auge considerable en els últims anys és el ioga. En aquest article t'expliquem quins beneficis aporta a les persones i especialment a les d'edat avançada.

 

Et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem diferents activitats per a realitzar amb persones majors sense haver de sortir de casa.

 

 

Què és el ioga per a persones majors?

 

El ioga és una pràctica esportiva ideal per a mantenir un envelliment actiu gràcies a les seves múltiples utilitats físiques i psicològiques. A més, pot ajudar a millorar la mobilitat de les persones. Això sí, aquest esport ha de realitzar-se de manera constant i regular.

L'edat no és una barrera per a practicar aquest esport. Els entrenaments poden adaptar-se a les necessitats personals i físiques de cada individu. Per això, el ioga pot ser útil per a qualsevol persona, inclosos els adults majors. També és molt convenient per a les persones que sofreixen artritis, perquè pot ser una addició al seu tractament.

No obstant això, i abans de començar a realitzar aquesta pràctica, és recomanable visitar el seu metge per a ser aconsellat sobre els diferents exercicis que pot realitzar tenint en compte el seu estat físic i evitar així, possibles lesions.

 

”

 

 

Beneficis del ioga a partir dels 60

 

Algunes persones poden tenir dubtes sobre aquest esport: Aporta beneficis el ioga? Per què el ioga porta beneficis per a la salut? És recomanable fer ioga més enllà dels 70?

 

 

El ioga és beneficiós a qualsevol edat, fins i tot en persones majors de 60 anys, doncs a aquesta edat resulta encara més important cuidar-se i seguir una rutina diària d'exercicis.

La pràctica del ioga pot millorar la flexibilitat de les persones, així com la capacitat de moviment. A més, per a les persones majors que pateixen problemes articulars, també pot millorar és aspecte a través de diferents exercicis.

El ioga ajuda a reduir l'estrès. A més combat la depressió i l'ansietat i activa els processos cognitius.

Aquesta pràctica també augmenta la força de la persona, per la qual cosa a llarg termini reduirà problemes musculars o de moviment.

El ioga millora l'equilibri i la coordinació, aquest punt és molt important per a les persones d'avançada edat que poden sofrir diferents patologies que afligeixin les capacitats de les persones.

Aquest esport millora el somni de les persones que el practiquen i millora el seu estat anímic.

En persones majors és habitual sofrir algun desequilibri i patir una lesió. En aquests casos, disposar d'unes articulacions fortes i una millor flexibilitat farà que el mal sigui menor.

Existeixen diversos estudis que determinen que el ioga millora la capacitat de concentració del practicant. Així mateix, amb el ioga es guanya resistència i mobilitat general.

 

”

 

 

Tipus de ioga

 

Existeixen una àmplia varietat de tipus de ioga, en aquest article t'expliquem alguns dels més coneguts i adequats per a les persones d'avançada edat.

1. Hatha: Es tracta d'un terme que engloba totes les classes de ioga que es concentren a realitzar postures físiques. En la majoria de les classes de Hatha Ioga es realitzen una sèrie lenta de postures assegudes i dempeus. Normalment, són exercicis per a estirar i respirar però sense augmentar el ritme cardíac.

Es tracta d'una mena de Ioga apte per a persones majors o principiants, perquè és bastant fàcil i no és necessari disposar d'un nivell d'estat físic elevat.

2. Iyengar: Es tracta d'una mena de ioga metòdic i precís, amb un fort èmfasi en la postura adequada. S'incita als practicants a usar accessoris durant la pràctica. Aquests accessoris acostumen a ser corretges, blocs i taules inclinades per a ajudar-los a alinear de manera correcta.

Aquest tipus de pràctiques s'utilitzen molt per a persones majors que tenen artritis o altres afeccions cròniques.

3. Restauratiu: El tipus restauratiu és una classe de Ioga lent i meditatiu que està dissenyat per a alliberar la tensió de manera passiva i sense estirar. S'usen accessoris per a suportar completament el cos i normalment les postures de mantenen durant un llarg temps, a vegades fins a 10 minuts. Es tracta d'un estil de ioga que permet conrear la relaxació i la satisfacció.

4. Yin: Aquest estil de ioga també és un tipus de ioga lent que s'enfoca a mantenir les postures durant període de temps llargs.

5. Vinyasa: Aquest és un terme global per a aquests estils de ioga que combinen la respiració amb una sèrie de moviments continus que flueixen de l'un a l'altre. El ritme pot variar, però les rutines solen ser ràpides i de moviments fluids. S'emfatitzen les transicions entre les postures així com les mateixes postures.

Aquesta pràctica està més aconsellada a aquestes persones majors que estan en bona forma física perquè requereix una mica més de coneixement i un físic entrenat.

6. Kundalini:Tipus de disciplina que concentren múltiples recursos físics, mentals i espirituals. Se'l coneix com el “ioga de la consciència”. Uneix postures físiques, exercicis de respiració, meditació i cant.

 

Altres tipus de Ioga per a persones amb poca mobilitat:

 

Existeix un tipus de Ioga denominat adaptatiu que serveix perquè les persones amb mobilitat molt limitada puguin practicar-ho. Un d'ells és el cadira ioga, que com el nom indica, es realitza aquesta pràctica amb el suport d'una cadira.

Existeix també el ioga aquàtic, el qual és especialment terapèutic. La seva pràctica en l'aigua és més fàcil perquè el cos pot moure's amb major facilitat.

 

Com començar a practicar el ioga a casa

 

Practicar el ioga a casa pot estalviar temps, energia i diners. Realitzar aquesta pràctica en la comoditat de la llar sol ser més beneficiós per a algunes persones que prefereixen estalviar temps en desplaçaments.

Aprendre els fonaments de les asanas (postures del ioga) en una classe en viu poden ser pot tenir els seus beneficis com conèixer i relacionar-te amb més persones. També fomentes una participació social.

Però la pràctica del ioga pot realitzar-se perfectament en el confort de la pròpia llar, perquè és allí on millor pots trobar el teu propi ritme. A més, i amb la situació actual que estem vivint a causa del COVID19, resulta encara més segur realitzar aquesta pràctica sense haver de sortir de casa.

Avui dia existeixen infinitat de DVD i llibres en el mercat per a realitzar la pràctica del ioga. A més, podem trobar classes en línia i descarregar digitals per a fer-ho des de la llar.

Per a realitzar ioga a casa, no és necessari disposar de molt de material. Tan sols ha de considerar l'opció de disposar d'un lloc tranquil i ordenat. A més, pot ser molt útil disposar d'una esterilla.

Pot començar aquesta pràctica d'una manera progressiva, primer realitzant períodes de temps d'entre 10 i 15 minuts i anar augmentant poc a poca a mesura que dominem més la pràctica.

 

Ioga amb ajuda d'una cadira:

 

Ioga per a millorar la flexibilitat:

 

 

Ioga i problemes de força. Recupera musculatura

 

Hi ha diferents maneres de desenvolupar la força a través del ioga i recuperar la musculatura.

- Una manera per a treballar la força en Ioga és la repetició de les postures. Algunes postures com salutacions al sol i Vinyasas són especialment bones per a treballar la musculatura en part superior del cos i també les cames.

A mesura que el cos s'acostuma a la pràctica, pot augmentar la intensitat de l'exercici. Això pot fer-ho progressant a diferents tipus d'equilibri de braços o movent-se dinàmicament a través de les Asanas. Aquestes activitats han de realitzar-se progressivament i sempre d'acord amb l'estat físic de la persona. 

- Una altra manera per a augmentar la força és sostenir les postures de ioga per més temps. A mesura que progressem en aquesta pràctica, podem augmentar el temps de realització de cada postura.

 

Altres exercicis de gimnàstica per a persones majors

 

A més del ioga, hi ha altres exercicis que poden ser beneficiosos per a les persones majors o amb poca mobilitat.

”

 

En aquest sentit, et deixem amb un article on t'expliquem diferents activitats físiques per a millorar la mobilitat i autonomia de les persones majors.

Així mateix, t'enllacem un vídeo amb diferents exercicis fàcils de fer per a realitzar asseguts:

 

 

 

Un altre contingut que et pot interessar: Problemes amb les escales de la teva llar?

 

Realitzar exercici resulta vital a qualsevol edat però, en alguns casos, pot ser difícil el fet de pujar i baixar les escales de la nostra pròpia llar. Amb l'edat poden aparèixer problemes en les articulacions i també pèrdues d'equilibri.

Per a millorar la seguretat i també el confort de les persones, existeixen les cadires salvaescaleras. Una ajuda pensada per a l'ascens i descens d'una planta a una altra sense cap esforç i de manera totalment còmoda.

Si necessites més informació sobre aquesta mena d'ajudes, pots contactar amb Válida sin barreras a través del telèfon de contacte 900 414 000 o enviant un mail a [email protected]

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu