sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Joguines inclusives per a nens

juguetes-inclusivos

Les joguines inclusives han arribat per quedar-se. Atesa la diversitat, els jocs tenen un paper fonamental en la infància, ja que permeten als nens aprendre i socialitzar-se amb l'entorn.

A més, les joguines inclusives ofereixen altres beneficis importants per al desenvolupament de la infància i crear una societat més empàtica en un futur. T'expliquem els detalls.

Què són les joguines inclusives

Les joguines inclusives són aquelles que poden ser utilitzades tant per nens com nenes sense importar les característiques físiques, psíquiques, cognitives, afectiu emocionals, socials, sexuals, culturals o racials.

Segons l'institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci (AIJU) una joguina inclusiva és aquella que, d'una banda, presenta una adequació per a dos tipus de discapacitat i, d'altra banda, és apropiada per a una classe de discapacitat i adaptable a una altra.

Aprendre diversitat des de nens

Les joguines que busquen la inclusió són un recurs molt útil per a les famílies amb nens amb diversitat funcional. Ara ja es poden veure marques molt reconegudes amb joguines inclusives que cobreixen una part de la demanda d'aquest mercat tan concret. Es calcula que actualment el 49% de les joguines de fabricants espanyols són accessibles a alguna discapacitat.

La major dificultat que es troba el marcat de les joguines inclusives és que les empreses tenen por que el consumidor final percebi aquest tipus de joguina per a un públic específic i no com un producte per a tots els públics. Així que la principal preocupació és que el producte final no tingui sortida, tot i així, cada vegada hi ha més pares que aposten per aquesta mena de joguines, ja que ofereixen als infants una visió de la diversitat.

Per a qui estan indicats les joguines inclusives

A través del joc els infants aprenen sobre el món que els envolta i també a interactuar amb ell. Per tant, el joc és essencial per al desenvolupament de la infància i, a més, segons l'OMS, es considera un dret fonamental.

Les joguines inclusives serveixen perquè tots els nens i nenes, independentment de la seva condició, puguin exercir el seu dret a jugar. Aquestes joguines no solament estan pensades per a nens amb alguna discapacitat, sinó perquè qualsevol persona pugui jugar amb elles. De fet, cada vegada hi ha més pares que decideixen comprar joguines inclusives als seus fills ja que és un recurs més per a socialitzar i crear més consciència social.

Quins avantatges aporten les joguines inclusives en etapes primerenques

Existeixen diferents tipus de joguines inclusives depenent del concepte que volen representar: igualtat de gènere, discapacitat, diferències físiques, psíquiques, cognitives, emocionals i socioafectives i de cooperació. Aquestes joguines, a més, han d'oferir un disseny per a tots, és a dir, que independentment de les capacitats de la persona pugui jugar sense problemes. També han de ser versàtils de manera que es pugui interactuar amb ells de diferents formes i adequar les regles del joc.

Una societat més inclusiva jugant

Com hem comentat, la inclusivitat no solament es refereix a estereotips de gènere, sinó també perquè nens amb alguna mena de discapacitat puguin sentir-se identificats. Veure nines amb pròtesis a la cama o en un braç, que vagin en cadira de rodes y amb varietat de color de la pell són exemples de joguines inclusives perquè els nens puguin veure's identificats.

Per a tots els nens, amb o sense discapacitat, els jocs els ofereix:

 • Una eina educativa: el joc estimula l'aprenentatge i la comunicació, a més, afavoreix la psicomotricitat i l'afectiu social.
 • Ofereix temps de motivació i plaer: es converteix en un mecanisme ideal per treballar certs aspectes, especialment per a nens amb problemes cognitius o problemes en l'aprenentatge.
 • A través del joc s'aprenen conceptes que serveixen per a la vida: concentració, esperar, esperar el torn, seguir les regles, saber guanyar i perdre i l'esforç.

Llista de les 10 joguines inclusives que es venen més

Que les nenes i nens juguin amb nines que representen la diversitat afavoreixen que desenvolupin més empatia cap a altres persones. Per aquesta raó, si estàs pensant a comprar una joguina, t'hem preparat aquesta llista molt interessant:

 1. Barbie: ja pots comprar una nina amb una pròtesi en una cama o en cadira de rodes. També pots trobar a una amb audiòfons. Fins i tot hi ha Ken amb vitiligen. Aquesta coneguda marca de nines va llançar una nina amb diversitat funcional que va ser un èxit en els anys 80.
 2. MakieLab: fes la teva nina personalitzable en 3D amb aquesta marca de joguines. La pots personalitzar amb el color de pell i cabell que vulguis. Per a nens i nenes amb discapacitats es poden incloure diferents accessoris.
 3. Baby pelones: són ninots pensats per a nens amb càncer. Tots els beneficis d'aquesta joguina van a la fundació Jugaterapia.
 4. Playmobil: té complements i accessoris molt interessants com a cadires de rodes, crosses, gossos guia entre altres.

Aprendre jugant
 1. Lego: ha creat peces perquè nens amb discapacitat visual puguin fer les seves creacions.
 2. Creatable World: permet triar entre diferents ninots amb colors de pell i cabell diferents. Els complements serveixen per fer un noi o una noia, així que és el nen qui decideix el que vol crear.
 3. Miniland: és una nina amb síndrome de Down, hi ha dos models, una de pell negra i un altre de pell blanca, tant en nen com en nena. També té la versió d'una nena asiàtica i pot incloure unes ulleres d'accessori o amb implant coclear.
 4. Mía és una nina fotògrafa amb un implant coclear.
 5. Cub de Rubik: adaptat a persones amb problemes de visió.
 6. Uno en Braille: el joc de cartes s'ha adaptat a persones amb discapacitat visual.

A poc a poc anem trobant un mercat més ampli de joguines inclusives per fer homenatge a tots els nens, independentment de la seva condició.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu