sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

La batmofòbia: símptomes, causes i tractament a la por a les escales

Batmofobia, miedo a las escaleras

Existeixen molts tipus de fòbia, algunes ni tan sols creiem que poden existir fins que escoltem a parlar d'elles o bé som nosaltres mateixos qui les patim. Les fòbies poden ser un problema, especialment fòbies molt concretes i d'objectes molt quotidians com la batmofòbia, és a dir, por a les escales.

Tenir una por incontrolable pot influir en la teva vida quotidiana i pots deixar de fer moltes coses per això. Tenir por a les escales és un exemple de fòbia que pot influir molt en el teu dia a dia, així que et diem com identificar-la, les causes i el tractament.

Què és la batmofòbia o por a les escales?

La batmofòbia és fòbia a les escales que es manifesta amb ansietat, por i intent d'evitar l'origen d'aquesta por. Aquesta fòbia apareix al veure les escales o un pendent. Mentre que, en cas de sentir la por quan tens la intenció d'usar les escales, llavors se'n diu climacofobia.

Aquesta fòbia pot desenvolupar-se després d'un esdeveniment traumàtic, per exemple, una caiguda per les escales en algun moment de la vida. A causa d'aquest succés, la persona visualitza què li pot passar en fer servir una altra vegada unes escales. Això se'n diu aprenentatge associatiu, és a dir, la fòbia apareix després d'haver patit un trauma i trobar com a causa les escales. Això se'n diu condicionament clàssic.

Una altra forma que aparegui la fòbia és veure com altres persones tenen una experiència traumàtica amb les escales. Per exemple, veure a persones que tenen un accident amb unes escales, com caure's per elles. Encara que també pot aparèixer per veure una pel·lícula on algú pateix algun tipus d'accident a les escales o passa alguna cosa que impacta a la ment de la persona.

Aquesta fòbia pot complicar la vida de qui la sofreix ja que, si vol arribar a algun costat i solament hi ha escales per poder fer-ho, se solen trobar un problema molt gran. No pot pujar escales ni baixar-les i, en moltes ocasions, solament hi ha aquesta opció.

Por a les escales.

Aquestes tipus de pors no responen a arguments lògics, així que passen per associacions primitives i no cognitives.

Símptomes de la batmofòbia

Els símptomes d'aquesta fòbia es poden classificar en cognitius, conductuals i físics.

  • En els símptomes cognitius hi ha: sentiments catastrofistes, angoixa, por o confusió.
  • Símptomes conductuals: evites costi el que costi l'origen de la por. No ets capaç de relaxar-se, et fa por al fet que una altra persona es pugui fer mal, acte decepció.
  • Símptomes físics: nàusees, mal de cap, falta d'aire, suor, batecs ràpids del cor, dolors, sequedat a la boca, cansament.

Com diagnosticar la batmofòbia

És important que un especialista pugui identificar exactament què és la causa de la por, ja que a vegades es pot confondre la batmofòbia amb la acrofòbia, és a dir, por a les altures. Per tant, el que sembla ser por a les escales, en realitat és por a l'altura (acrofòbia) que poden arribar a tenir les escales.

Tractament de la por a les escales o batmofòbia

Encara que moltes persones són conscients de la seva fòbia, veuen que no poden afrontar-les amb raonament sense l'ajuda d'algú. Per aquesta raó, és important acudir a un psicòleg i buscar ajuda d'un professional per poder superar aquesta fòbia incontrolable.

En aquesta classe de fòbies, es vol ajudar al pacient amb teràpies psicològiques per reconduir els pensaments i conductes d'evitació a alternatives més racionals. Dit d'una forma més tècnica, es fa una teràpia cognitiva conductual, molt efectiva per superar fòbies específiques que estan suposant un greuge a la vida d'una persona.

Terror a les escales

L'especialista es basa en ensenyar tècniques de relaxació per mantenir la calma en el moment que la persona ha d'enfrontar-se a les seves pors. L'objectiu és que la persona, de manera gradual, es vagi enfrontant a les seves pors.

Normalment, el procés sol començar amb imaginar una situació relacionada amb les escales o usar fotografies perquè el pacient desenvolupi la seva capacitat de relaxació. Amb el temps, se suggereix l'acostament a la font real de les pors. Aquest tipus de tractament es diu dessensibilització sistemàtica.

La durada del tractament sempre dependrà de cada persona que pateix aquesta fòbia i la gravetat de la por que pateix. Però l'important és que l'exposició a la fòbia, en aquest cas les escales, es faci a poc a poc i la persona vagi adquirint confiança fins a poder pujar els esglaons sense ansietat.

Si vols saber més sobre el tema, pot ser que t'interessa saber què significa somiar amb escales.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu