sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

La ciutat dels nens

Font: Bloc Territori 24

Francesco Tonucci, pensador, psicopedagog i dibuixant italià, defensa la bondat d'educar els nens a guanyar autonomia caminant sols a l'escola, per recuperar l'espai urbà, el carrer per als jocs i les captivitats no reglats. "En les últimes dècades la ciutat ha perdut una de les seves característiques originàries, la de ser un lloc de trobada i intercanvi entre les persones", assenyala.

S'ha renunciat als espais públics que com a punt de trobada i d'intercanvi eren imprescindibles. Els patis, les voreres, els carrers i les places han adquirit cada vegada més, funcions associades a l'automòbil i a el comerç, quitándoselas als ciutadans.

La ciutat ha renunciat a ser un espai compartit i sistèmic, en el qual cada part necessita de les altres, per destinar espais definits a funcions i classes socials diverses, construint ghetos i zones privilegiades, buidant els centres històrics donant vida a les modernes perifèries. Les ciutats s'han modificat i s'han transformat en un ambient malsà per a la salut, a causa de la contaminació atmosfèrica i acústica, al fet que estan brutes i són perilloses.

Els nens des de petits, són capaços d'interpretar i d'expressar les seves pròpies necessitats i contribuir a l'canvi de la seva ciutat. Les seves necessitats coincideixen amb les de la major part dels ciutadans, sobretot amb les dels més febles. Val la pena donar-los la paraula, cridar-los a participar, perquè potser en el seu nom i pel seu benestar, és possible demanar als ciutadans adults els canvis que difícilment estarien disposats a acceptar i a promoure per altres motius.

El projecte de Francesco Tonucci proposa canviar el paràmetre i passar de l'adult, home treballador, a l'infant: es tracta d'aconseguir que l'Administració baixi els seus ulls fins a l'altura d'un nen, per no perdre de vista a ningú: "Una ciutat adequada a els nens és una ciutat adequada per a tots ", conclou.

 

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu