La fibromiàlgia és una malaltia que afecta especialment dones. És una afectació crònica que incapacita a les persones per a realitzar activitats quotidianes. Per desgràcia, la fibromiàlgia i discapacitat van unides de la mà, especialment quan parlem de fibromiàlgia avançada. Per aquesta raó l'INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) pot reconèixer la incapacitat d'una persona que pateix aquesta patologia.
Què és la fibromiàlgia?
La fibromiàlgia és una malaltia reumàtica crònica que crea dolors generalitzats en la musculatura i també sensació dolorosa quan hi ha pressió en punts concrets. A més, provoca fatiga i alternacions en l'estat d'ànim.
Es creu que les persones que pateixen aquesta malaltia poden patir un trastorn en que el seu cos detecta el dolor de forma més sensible. Amb això ens referim que sensacions que normalment no implicarien dolor en una persona sana, sí que ho son per les persones amb fibromiàlgia. Per elles, aquestes sensacions arriben més amplificades i com a dolor intens.
Per tant, sembla que la malaltia tindria un origen neurològic, però encara no s'ha pogut demostrar.
Aproximadament es calcula que entre un 2% i 6% de la població està patint aquesta malaltia. Solen ser dones entre 20 i 50 anys.
La malaltia pot ser empitjorada pels següents episodis:
- Estrès.
- Canvis de temperatures
- Alteració hormonal
- Viatges i canvi d'horaris
- Tractament
- Alimentació
- Hàbits del son
Símptomes de la fibromiàlgia. Què se sent quan es pateix?
Els símptomes més recurrents en les persones amb fibromiàlgia són:
- Dolor muscular generalitzat (miàlgia): és crònic i pot durar més de 3 mesos, és un dolor generalitzat que pot afectar diverses zones del cos. Existeixen uns punts dolorosos en concret com serien: colzes, genolls, malucs, omòplats, glutis, clavícula, clatell, músculs interiors del coll i del trapezi.
- Fatiga i cansament: o també denominada síndrome de fatiga crònica, apareix sense gairebé haver fet cap esforç i no desapareix en descansar. A més, moltes persones es desperten cansades.
- Rigidesa muscular: engarrotament, contractures tremolors i inflor de mans i peus que són causa de dolor.
- Cognitiu: problemes per a memoritzar, parar esment i concentració mental a causa del que anomenen *fibroniebla”, una sensació que no deixa pensar amb deteniment al cervell.
- Altres: ansietat, depressió, trastorns musculoesquelètics i metabòlics, maldecaps, síndrome de la bufeta dolorosa, articulació temporomandibular i intestí irritable.
La combinació d'aquests símptomes crea a la persona la incapacitat de treballar i entre el 15 i 20% dels pacients demanen la baixa laboral.
Quins graus de fibromiàlgia existeixen i quins son els episodis aguts?
T’expliquem els tipus de fibromiàlgia i els seus graus:
Fibromiàlgia de tipus primari:
Els pacients presenten dolors musculars generalitzats i punts del cos més sensibles al dolor. S'ha de descartar que no siguin provocats per altres lesions.
Fibromiàlgia de tipus acompanyant:
És provocada per una altra malaltia, com per exemple l'artritis reumatoide que explicaria el dolor localitzat, però no el dolor generalitzat o difús en altres parts del cos.
Fibromiàlgia de tipus secundari:
Es produeix per culpa de malalties d'origen reumàtic, immunològic o infecciosa.
Ara t'especifiquem els graus de fibromiàlgia:
Grau 1:
Es tracta del grau que té menys impacte en la vida quotidiana de la persona. Pot mantenir una vida normal i no té un canvi molt important quant a la relació laboral. Normalment noten els símptomes quan fan esforços físics o mentals pel que han de fer canvis en la seva vida per a evitar activitats massa intenses per a elles.
Grau 2:
Té un impacte moderat en la vida de les persones malaltes i implica una pèrdua parcial de l'activitat habitual ja que la malaltia interfereix en el seu dia a dia. Solen tenir episodis de fatiga més llargs i intensos es veuen obligats a deixar moltes de les activitats que podien realitzar. No sols es veu afectat la seva vida laboral, sinó que han de canviar o apartar activitats de la vida domèstica i d'oci. A més, necessiten ajudes per a realitzar segons quins esforços.
Grau 3:
La vida del pacient està clarament alterada i moltes vegades necessita la baixa laboral. Pateixen fatiga aguda, i la conseqüència és que els malalts no poden fer tasques intenses i necessiten ajuda. Tota la seva vida quotidiana es veu afectada.
Grau 4:
Els malalts pateixen fatiga extrema. Depenen d'altres persones per a realitzar activitats i la seva autonomia es veu reduïda. En el cas de pacients amb grau 4 tenen episodis aguts en què la malaltia s'agreuja.
Es considera la fibromiàlgia una discapacitat?
La fibromiàlgia està reconeguda com a discapacitat, però molts pacients han de demostrar que aquesta patologia està afectant greument la seva qualitat de vida i activitat diària.
No existeix cap medicina concreta per curar o parar els símptomes de la malaltia. Per aquesta raó, per al tractament de la fibromiàlgia, els metges se centren en prevenir les conseqüències de la patologia.
Normalment s'aconsella dosificar l'activitat que realitza la persona en els moments que es troben bé. En aquestes ocasions, els malalts solen aprofitar per a fer una activitat normal i, al final, es tradueix en fatiga i dolors musculars més endavant.
Són d'ajuda els fàrmacs que poden alleujar el dolor com a analgèsics i antiinflamatoris. També poden ser receptats antidepressius i pastilles per a millorar el somni.
Els experts també aconsellen als pacients amb fibromiàlgia fer teràpia que impliqui exercici físic i fisioteràpia per a millorar la força, la flexibilitat i la resistència. Tot això ha d'estar molt controlat i fer-se de manera progressiva i s'aconsella fer activitats en l'aigua. La teràpia ocupacional funciona molt bé per a reduir l'estrès i també tractament psicològic.
Discapacitat o incapacitat laboral per a persones amb fibromiàlgia
Els malalts de graus avançats es troben en situacions que depenen d'altres persones per a realitzar activitats diàries. Això els genera una menor autonomia i fins poden accedir a ser reconeguts amb uns certs graus de discapacitat.
Per a demanar la incapacitat laboral per fibromiàlgia el pacient ha de presentar clara dificultat per a fer la seva feina. A més, necessitarà informes mèdics que acreditin el seu grau a un tribunal mèdic. En funció d'això també es para esment en les seqüeles derivades de la patologia.
Fibromiàlgia i Reconeixement de la incapacitat temporal o permanent
Per a determinar si una persona té el Reconeixement de la incapacitat temporal o permanent s'haurà de tenir en compte quin grau de la malaltia té.
Per a persones que tinguin un grau 2 es podrà reconèixer la incapacitat permanent total, especialment per a professions que requereixin esforç físic. Per a tenir la incapacitat permanent absoluta s'ha de tenir el grau 3 o superior i tenir altres patologies importants com a fatiga crònica, lumbàlgia, depressió o còlon irritable. També s'ha de demostrar una medicació vitalícia i agressiva.
* Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.