Si vius en una comunitat de veïns has de saber que el teu edifici ha de ser accessible abans de finalitzar el 2017. Això és el que marca la nova llei d'accessibilitat aprovada en 2013, on es marca el 4 de desembre del 2017 com data límit per adaptar els accessos a l'habitatge.
A quines comunitats afecta?
Les comunitats en règim de propietat horitzontal són les principals al·ludides, posant especial recalcament en els blocs de pisos destinats a habitatges. La llei no diferencia entre obra nova o ja existent, afectant a aquests edificis independentment de la seva antiguitat. L'únic requeriment per garantir l'accessibilitat de l'edifici és que aquest compti amb un demandant. Si un veí o més necessita cadira de rodes o qualsevol altre tipus d'ajuda tècnica per poder entrar o sortir del seu habitatge, la comunitat de propietaris estarà obligada a col·laborar en la seva ajuda.
En general, la llei només pot aplicar-se en els casos que hi hagi un demandant. Per això, si estem pensant a comprar un pis, apartament o dúplex, sigui de segona mà o d'obra nova, hem d'assegurar-nos que sigui accessible. En cas contrari, si un veí necessités adaptar els accessos de l'edifici, haurem de complir amb la nostra part com a propietaris. cal recordar que qualsevol persona és susceptible de necessitar cadira de rodes o qualsevol altre element de suport, ja sigui per edat, accident o malaltia.
D'altra banda, aquesta llei no afecta a comunitats de cases unifamiliars ni xalets privats.
Quines solucions existeixen per fer accessible la meva comunitat?
Si la nostra comunitat no és accessible, existeixen diferents solucions en accessibilitat pensades per pràcticament qualsevol situació, per difícil que sigui. Normalment, la principal barrera arquitectònica que impedeix la lliure mobilitat són els graons i replans elevats.
En l'entrada principal d'un edifici d'habitatges és fàcil trobar, almenys, un graó. En alguns casos, aquest petit obstacle es pot solucionar amb una rampa… però no sempre és possible fer obres, ja sigui pel seu elevat cost, per espai o per normatives municipals.
En aquests casos, existeixen alternatives vàries. Una de les més comunes i versàtils són les cadires salvaescales. Són una solució econòmica i fiable, apta per a escales estretes, ja siguin d'un sol tram o multiplanta amb diverses parades i replans. A més, ocupen molt poc espai i no requereixen manteniment (encara que és recomanable). Per contra, les cadires salvaescales no són aptes per a persones que utilitzen cadira de rodes ja que requereix fer una transferència d'una cadira a una altra, i faria falta que algú pugés o baixés la cadira de rodes o tenir una en cada planta.
Per a aquests usuaris en cadira de rodes una de les millors solucions són les plataformes puja escales. A través d'una plataforma plegable, una persona en cadira de rodes pot pujar i baixar escales rectes o amb corbes de manera totalment autònoma. A més, poden usar-les altres veïns per transportar el carro de la compra, el carret del bebè,…
Si per contra, disposem d'espai suficient per a un elevador, podem instal·lar una solució apta per a tota la comunitat. Ja sigui de curt recorregut (fins a 3 metres) o de llarg (més de 3 metres), un ascensor elevador suposa una inversió molt més versàtil. Existeixen molts models (elèctrics, hidràulics, amb bomba de buit), amb multitud d'acabats per aconseguir una major integració en l'entorn.
Donada la varietat de solucions que existeixen, és recomanable deixar-se assessorar per un tècnic especialitzat. Amb una visita presencial podrà oferir no solament les millors solucions, sinó un pressupost molt més detallat i realista. Recorda que a Válida sin barreras t'oferim assessorament gratuït i sense compromis. Truca'ns al 900 414 000.