Quan la discapacitat no entén de límits ni de barreres però sí de superació i de... matemàtiques!
Avui us parlem de Ferran Sunyer i Balaguer, ja que es va convertir en un reconegut matemàtic a nivell internacional malgrat sofrir una severa discapacitat per atròfia del sistema nerviós.
Ferran va néixer a Figueres en 1912, i per aquella època la seva condició li va impedir anar a escola. Des de petit anava sempre en cadira de rodes i no podia menjar ni escriure només. La seva discapacitat el va obligar a dependre de la seva mare i de les seves cosines que ho van cuidar amb gran abnegació.
L'adversa conjuntura no va ser per a ell un impediment, i va lluitar per romandre sempre actiu. Va començar a estudiar matemàtiques i física de manera autodidacta, gràcies a uns llibres del seu cosí, estudiant d'enginyeria química. Va aconseguir publicar 40 articles i monografies en publicacions tant nacionals com internacionals (França, els EUA). Va treballar com a col·laborador del CSIC i signo un contracte amb el Ministeri de la Marina dels Estats Units.
Si voleu conèixer-lo una mica més, podeu visitar la mostra “La superació d'un matemàtic. Ferran Sunyer (1912-1967)” en el Palau Robert de Barcelona, fins al 23 de febrer de 2014.
Allí trobareu documents, objectes i imatges que, entre altres, reflecteixen el dia a dia de la seva vida personal i social, el seu procés d'aprenentatge autodidacta i les seves notes sobre discapacitat.