sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

L'accessibilitat Comunicativa: Importància en l'actualitat

Accessibilitat en comunicació

Normalment, sempre estem parlant de l'accessibilitat com la capacitat d'una persona de poder moure's per un lloc. Però la veritat és que aquesta paraula és molt àmplia i també contempla una cosa tan important com l'accessibilitat comunicativa.

Què és l'accessibilitat a la comunicació? Com s'aconsegueix? A qui va dirigit aquest dret? T'expliquem per què la comunicació adaptada a totes les persones és tan important per construir una societat millor.

Què és l'accessibilitat comunicativa

L'accessibilitat en comunicació és la capacitat de fer arribar la informació del missatge a tots els receptors, independentment de la seva condició. Aquesta transmissió es pot fer mitjançant diferents canals i sempre hi haurà un emissor (qui envia un missatge) i un receptor (qui rep el missatge).

Els humans ens caracteritzem per comunicar-nos verbalment, però des de fa uns anys això ha canviat i evolucionant ja que ara disposem de suports en paper i pantalles digitals. Per tant, els canals de comunicació han variat per a arribar a més gent i de manera més diversa.

Les persones amb discapacitat tenen el dret de poder comunicar-se amb altres persones mitjançant el mitjà que sigui més convenient per a elles. I és el deure de l'administració oferir maneres de comunicar-se amb tots els ciutadans.

La comunicació com a dret universal.

Per què és important la comunicació adaptada i accessible per a tots

És important que totes les persones puguin tenir accés a la mateixa informació. Poder-hi accedir afavoreix la seva integració i a la seva independència. L'accés a la informació ens converteix en ciutadans lliures i capaços de prendre decisions en base al nostre criteri.

L'accessibilitat universal és un dret que garanteix a les persones poder accedir a la mobilitat, la comunicació i a la comprensió en tots els nivells de la seva vida.

És per això que l'administració pública, ha de garantir-ho oferint mecanismes per poder dirigir-se a tots els seus ciutadans, independentment de la seva condició.

Com millorar l'accessibilitat comunicativa o accessibilitat a la comunicació

Afortunadament, cada vegada hi ha més i millors formes per garantir la comunicació. Això és gràcies a l'avanç de la tecnologia, oferint sistemes que fins ara eren impensables.

Aquests són els sistemes que has de conèixer destinats a persones amb discapacitat visual o en la parla:

1. Audiodescripció: pensat per a persones cegues i serveix per explicar el que es veu en qualsevol producte audiovisual. Es tracta d'una descripció de pel·lícules o del contingut d'imatge que es veu en una pantalla.

2.Subtítols. Indicat per a persones sordes, s'escriuen els diàlegs que s'escolten en les imatges que es mostren a la pantalla.

3.Braille: és un sistema per punts amb relleu per poder llegir. Mitjançant un seguit lògic d'una sèrie de punts en una superfície. Les persones cegues poden llegir o escriure gràcies a aquest alfabet.

Tipus de llenguatges per a persones sordes i mudes.

4.Llengua de signes: mitjançant signes amb les mans, les persones mudes poden comunicar-se.

5. Lectura fàcil: indicat per a persones amb problemes cognitius o discapacitat intel·lectual. S'ofereix informació en un llenguatge resumit i senzill en textos en lectura fàcil.

6.Sistema dactilologia a través del palmell de la mà: hi ha molts sistemes de comunicació que s'engloben en aquest:

 • Sistemes Alfabètics
  • Sistema dactilologia
  • Visual o en l'aire
  • Visual-tàctil
  • Tàctil o en palma
 • Escriptura en lletres majúscules
  • El dit com a llapis
  • Alfabet Lorm
  • Braille manual
  • Malossi
  • Morse
 • Sistemes No Alfabètics o amb senyals
  • Llenguatge de signes naturals / Llengua de signes
  • En camp visual
  • A curta distància
  • Recolzada al canell
  • Tàctil o amb suport

L'accessibilitat comunicativa en el nostre dia a dia

Tecnologia per poder comunicar-se

La tecnologia ha millorat l'accessibilitat en la comunicació de persones amb discapacitat, a més de les persones amb problemes visuals o en la parla. Et parlem dels avanços més interessants.

Un sistema que s'ha fet molt famós per a persones amb discapacitat motriu és el sistema que utilitzava Stephen Hawking: ACAT – Assistive Context – Aware Toolkit) desenvolupat per l'empresa Intel i que, a més, és de programari obert.

ACAT ha servit perquè persones amb malalties com l'ELA (la mateixa que patia el famós físic) puguin utilitzar els ordinadors per comunicar-se amb altres persones. Aquest sistema detecta, mitjançant infrarojos, moviments dels músculs de la cara. Gràcies a això, la màquina escriu el que l'usuari vol.

D'altra banda, també existeix el CAA (Comunicació Augmentativa i Alternativa). Aquesta forma de comunicació la utilitzen persones que per raons vàries no poden comunicar-se verbalment. Per exemple, persones amb Autisme o amb malalties o condicions genètiques que afecten directament la seva manera d'expressar-se i relacionar-se amb el món.

Aquesta forma de comunicació ofereix als usuaris eines, sistemes i estratègies per a poder transmetre el que volen. Hi ha molts tipus de CAA, però destaquem el SAAC per a dispositius mòbils o amb símbols en suports de paper.

És evident que encara ens queda molt per millorar l'accessibilitat comunicativa. Però la nova tecnologia està oferint moltes possibilitats perquè totes les persones puguin comunicar-se més i millor.

Altres tipus d'accessibilitat que s'han de millorar

L'accessibilitat és un àmbit que s'ha de trobar en diferents nivells de la persona. Aquestes són les formes d'accessibilitat que existeixen:

Tampoc podem oblidar l'accessibilitat dins de casa, un espai que hauria d'estar totalment adaptat a les necessitats de les persones que hi viuen. Tenir una casa adaptada millora la qualitat de vida d'una persona. Això és així perquè permet més llibertat, independència i autonomia a una persona amb discapacitat.

El nostre objectiu és proposar solucions d'accessibilitat en espais urbans i a casa: els salvaescales estan suposant un canvi radical a un espai on fins ara era inaccessible per persones amb discapacitat motriu.

Fins ara, les persones amb problemes de mobilitat preferien trobar una casa d'una sola planta per evitar desnivells i escales. Gràcies a les cadires salvaescales s'ha solucionat un problema recurrent a cases amb més d’una planta.

Encara ens queda camí per recórrer, però està en mans de tots nosaltres aconseguir un món adaptat a tots els seus habitants.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu