sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

L'hipertiroïdisme i ull, aquesta és la seva relació

Hipertiroidismo y ojos problemas de salud

T’expliquem el vincle entre l'hipertiroïdisme i la salut ocular. Més que una simple condició hormonal, aquest trastorn pot desencadenar efectes notables en els nostres ulls. Descobrirem els símptomes clau que no hem de passar per alt, oferint una guia essencial per a identificar senyals primerencs. Abraçar la promptitud i consultar amb un especialista es revela com el primer pas crucial cap a la comprensió i la cura òptima de la nostra visió.

Què és l'hipertiroïdisme?

L'hipertiroïdisme és una condició mèdica caracteritzada per una producció excessiva d'hormones tiroidals per la glàndula tiroide. La glàndula tiroide és una petita glàndula en forma de papallona situada en la part frontal del coll, just sota la nou d'Adán. Aquesta glàndula juga un paper crucial en la regulació del metabolisme del cos en produir hormones tiroidals, principalment la triyodotironina (T3) i la tiroxina (T4).

En condicions normals, la producció d'aquestes hormones està controlada per la glàndula pituïtària i l'hipotàlem en una retroalimentació negativa. No obstant això, en l'hipertiroïdisme, aquest equilibri es veu alterat, i la glàndula tiroidal produeix més hormones de les necessàries, la qual cosa porta a un augment en el metabolisme del cos.

Anatomía de la glándula de tiroides.

Les causes més comunes d'hipertiroïdisme

Malaltia de Greus:

És una malaltia autoimmune en la qual el sistema immunològic ataca la glàndula tiroide, estimulant la producció excessiva d'hormones tiroidals.

Nòduls tiroidals:

Poden causar un alliberament excessiu d'hormones tiroidals, independentment dels senyals del sistema de retroalimentació.

Inflamació de la tiroide (tiroïditis):

Algunes formes de tiroïditis poden provocar l'alliberament de grans quantitats d'hormones tiroidals.

Els símptomes de l'hipertiroïdisme

Els símptomes poden variar, però comunament inclouen:

 • Pèrdua de pes no intencional.
 • Augment de la freqüència cardíaca.
 • Nerviosisme o irritabilitat.
 • Fatiga.
 • Tremolors a les mans.
 • Sudoració excessiva.
 • Intolerància a la calor.
 • Canvis en la menstruació en dones.
 • Feblesa muscular.

Quina relació té l'hipertiroïdisme amb els ulls?

L'oftalmopatia tiroidal, també coneguda com a malaltia de Greus oftàlmica o tiroïditis orbitària, és una malaltia ocular relacionada amb l'hipertiroïdisme i, en particular, amb la malaltia de Greus.

Problemes visuals per culpa de la tiroides. Relació entre hipertiroïdisme i ulls.

La malaltia de Greus és una malaltia autoimmune en la qual el sistema immunològic ataca la glàndula tiroide, provocant una producció excessiva d'hormones tiroidals. En l'oftalmopatia tiroidal, el sistema immunològic també pot atacar als teixits que envolten els ulls i el globus ocular, la qual cosa porta a una sèrie de problemes oculars.

Alguns dels símptomes i problemes d'oftalmopatia tiroidal

Existeixen dues fases en l'oftalmopatia tiroidal:

 • La fase activa; aquí és on es desenvolupa la inflamació.
 • La fase inactiva: es manifesta els símptomes d'aquesta inflamació.

Exoftàlmia (ulls fora de les òrbites):

Un dels signes més distintius. Els ulls poden semblar prominents a causa de l'augment del volum dels teixits al voltant d'ells.

Ulls secs i irritats:

Pot haver-hi una sensació de sequedat, irritació i enrogiment en els ulls.

Visió doble (diplopia):

Els músculs que controlen el moviment dels ulls poden inflamar-se, la qual cosa pot causar visió doble.

Inflor i enrogiment de les parpelles:

Les parpelles poden inflar-se i enrogir-se a causa de la inflamació dels teixits circumdants.

Inflamació dels músculs oculars:

Els músculs que mouen els ulls poden tornar-se inflamats, la qual cosa afecta la capacitat de moviment i pot contribuir a la visió doble. També pot produir compressió del nervi òptic.

Problemes en la còrnia:

La sequedat ocular i l'exposició constant poden portar a problemes en la superfície de la còrnia.

Tractament per a l'oftalmopatia tiroidal

El tractament de l'oftalmopatia tiroidal, aquesta afectació ocular, implica abordar tant els símptomes oculars específics com la malaltia subjacent que la causa, generalment l'hipertiroïdisme associat amb la malaltia de Greus. Els tractaments poden variar segons la gravetat dels símptomes.

Ecografia a la glàndula de tiroide

Si l'oftalmopatia tiroidal està relacionada amb l'hipertiroïdisme, el tractament inicial pot centrar-se en normalitzar els nivells d'hormones tiroidals. Es poden utilitzar medicaments antitiroidals, iode radioactiu o, en alguns casos, cirurgia per a reduir la producció d'hormones tiroidals.

Llàgrimes artificials i lubrificants oculars:

Per a alleujar la sequedat ocular i la irritació, es poden receptar llàgrimes artificials i altres lubrificants oculars per a mantenir la superfície de l'ull hidratada.

Medicaments antiinflamatoris:

En casos d'inflamació severa, els corticoesteroides poden ser receptats per a reduir la inflamació al voltant dels ulls.

Radioteràpia orbital:

En alguns casos, la radioteràpia pot ser utilitzada per a reduir la inflamació i millorar els símptomes. No obstant això, aquest enfocament no és sempre la primera opció a causa de possibles efectes secundaris.

Cirurgia correctiva:

En situacions més greus, on els símptomes afecten significativament la visió o l'estètica, pot considerar-se la cirurgia per a corregir l'exoftàlmia i altres anomalies oculars. Això pot incloure la correcció dels músculs oculars per a alinear adequadament els ulls.

És crucial que les persones amb oftalmopatia tiroidal rebin atenció mèdica especialitzada i siguin avaluades per un equip multidisciplinari que pugui incloure endocrinòlegs, oftalmòlegs i cirurgians segons sigui necessari. El tractament ha d'adaptar-se a les necessitats específiques de cada individu, i la supervisió mèdica contínua és essencial per a gestionar adequadament la condició i prevenir complicacions.

Segur que també t’interessa saber perquè es produeix la tensió ocular i les conseqüències.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu