sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Llei d'Accessibilitat Universal Estatal i Autonòmiques

Què és l'accessibilitat? És la qualitat de fàcil accés a espais, informació i comunicació de totes les persones, especialment les persones que tinguin dificultats de mobilitat o alguna discapacitat. Per a garantir aquest dret universal, existeix la Llei d'Accessibilitat Universal que fomenta la no discriminació de les persones.

 

Què és l'accessibilitat universal?

 

Com hem dit, l'accessibilitat universal vol garantir que totes les persones tinguin accés de mobilitat, comunicació i enteniment en tots els aspectes de la seva vida.

Les persones responsables han de garantir que hi hagi accessibilitat i no discriminació per a l'accés en qualsevol lloc públic. Amb això, es garanteix que tothom tingui l'opció de participar en activitats socials i econòmiques sense cap impediment.

Això també inclou poder moure's lliurement dins del seu habitatge. Això implica que la comunitat de veïns sigui adaptada a les necessitats de tots els col·lectius complint condicions bàsiques d'accessibilitat. Per a conèixer més sobre aquest tema pots informar-te en el nostre article sobre la Llei de Propietat Horitzontal i salvaescales: Qui paga què?”

 

”escaleras

 

Tipus d'accessibilitat

 

L'accessibilitat no sols inclou el dret al fet que totes les persones puguin moure's salvant barreres arquitectòniques del seu entorn. També fa referència a una altra classe d'accessibilitat, que és la que garanteix poder accedir a la informació i la capacitat de comunicació. Per a això es des de les administracions públiques que es treballa el foment de:

  • Instal·lació de sistemes de comunicació accessibles en edificis públics: megafonia, vídeos, textos, etc.
  • Ús de llenguatge de signes.
  • Campanyes de sensibilització social.
  • Formació d'interpretació de signes i guies sordcecs.
  • Autorització de persones amb limitació visual poder accedir a qualsevol recinte acompanyats de gossos pigalls o una altra tècnica d'ajuda.

Pots conèixer una mica més sobre accessibilitat cognitiva en el següent enllaç: fes clic.

 

Accessibilitat en el transport públic

 

Les persones amb alguna mena de discapacitat tenen el dret de poder utilitzar el transport públic i que aquest estigui adaptat a totes les possibles necessitats de l'usuari. En aquest sentit, el transport  (autobusos, trens, taxis, avions, ferrocarrils, etc.) ha d'estar dissenyat i adaptat per a l'ús de totes les persones.

 

Accessibilitat en la comunicació i en la senyalització

 

Aquesta classe d'accessibilitat implica que, com a mínim, els documents, textos o qualsevol altre suport visual sigui adaptat a les necessitats de les persones.

En quan a la senyalització, ens referim al fet que hi hagi sistemes d'avís sonors i amb impactes visuals, cartells amb informació amb caràcters i senyals grans i senyalitzacions en Braille.

En el nostre article sobre “Tipus de barreres arquitectòniques (llar, col·legis, carrer…)” detallem quina classe de barreres es troben les persones amb problemes de mobilitat que obstaculitzen la seva llibertat d'accés i participació.

 

L'accessibilitat universal com a dret de les persones

 

A l’Estat Espanyol, existeixen moltes lleis escrites per garantir i fer efectives el dret a la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat. Per a fer-nos una idea, actualment existeixen 242 articles agrupats en 10 títols.

Davant aquesta complexitat, el maig del 2020, s'aprova el Reial decret 1/2020, es tracta d'un text refós de la llei. Amb això, es pretén facilitar la interpretació i unificar totes les lleis existents amb un únic text que inclogui 752 articles dividit en tres llibres.

El problema que existia fins ara és que molts d'aquests articles han quedat substituïts per nous. Un exemple d'això és la Llei 51/2003, de 2 de desembre, d'igualtat d'oportunitats que garanteix la no discriminació i accessibilitat, però que va quedar derogada pel Reial Decret Legislatiu 1/2013, llei general de drets de les persones amb discapacitat, que va unificar aquesta i més lleis. Tot i això, aquesta llei ha quedat obsoleta perquè en el seu moment no es va incloure les paraules “internet” o “web”.

 

”escaleras

 

Llei d'Accessibilitat en les comunitats autònomes

 

A més de la normativa estatal, totes les Comunitats Autònomes tenen el seu propi reglament quant a accessibilitat. L'entrada en vigor del Reial Decret 1/2020 serà, probablement, al setembre, per la qual cosa, ara com ara, existeix una gran quantitat normativa sobre aquest tema i a vegades contradictòria.

Per tant, que el Consell de Ministres aprovi el text refós de la Llei Concursal permetrà l'harmonització i clarificació de tot el conjunt de lleis existent.

 

Com ha canviat la vida dels ciutadans amb diversitat funcional la llei de l'accessibilitat?

 

La Llei d'Accessibilitat protegeix un dret universal de les persones i permet millorar la qualitat de vida de moltes d'elles, ja sigui per millorar la seva mobilitat o per garantir la no discriminació i accessibilitat universal de qualsevol tipus.

Des de fa poc, els edificis han de complir uns certs requisits d'accessibilitat que facilitin l'entrada i sortida de persones amb algun problema de moviment. Ha d'haver-hi ascensors, salvaescales, rampes i altres dissenys arquitectònics que permetin la mobilitat en tot el recinte.

D'altra banda, també implica l'adaptabilitat del transport públic, ja sigui terrestre, aeri o marítim. També inclou fer les pàgines web públiques accessibles per a persones amb discapacitat visual o auditiva.

Tota la informació, ja sigui en paper com en digital, espais i comunicacions de l'estat han de ser susceptibles d'ajustos raonables que faciliten a l'accés d’aquests per a totes les persones.

En conjunt, el foment de nous hàbits de sensibilització crea oportunitats i no discriminació a persones amb alguna diversitat funcional.

Descobreix com adaptar l'accessibilitat en els edificis públics en aquest enllaç.

 

”escaleras

 

Solucions d'accessibilitat per a les barreres arquitectòniques de Vàlida sense Barreres.

 

En Válida sin Barreras tenim una àmplia gamma de productes que faciliten l'accés i utilització d'espais a persones amb discapacitat. Aquestes solucions salvaescales permeten a persones amb cadira de rodes o persones que tinguin afectats els seus moviments poder desplaçar-se lliurement. Els nostres salvaescales s'adapten a qualsevol entorn, ja sigui interior o exterior. T'expliquem els tipus i com poden ajudar.

Silla salvaescales

Les nostres cadires salvaescales són ideals per a la llar o espais petits. Encara que també poden solucionar algun desnivell en locals i institucions. Tenen una gran adaptabilitat ja que poden instal·lar-se a l'interior i en l'exterior.

Aquesta classe de puja escales són ideals per a persones grans o aquelles amb una mobilitat reduïda. La seva instal·lació permet millorar la seva qualitat de vida ja que els ofereix més autonomia i seguretat de moviments.

L'àmplia gamma de cadires puja escales ens permet trobar el millor model per cada ocasió i necessitat.

Plataforma salvaescales

Les plataformes salvaescales són una bona solució per a persones que es desplacin en cadira de rodes. La seva adaptabilitat permet que siguin instal·lades en interior i en l'exterior. A més, molts dels models permeten pujar més d'una planta amb escales amb corba o espiral.

Les plataformes salvaescales també permeten el transport de persones que no usen cadira de rodes però que tinguin un problema de mobilitat. Estan dissenyades perquè s'integrin en el lloc i tenen un sistema plegable molt compacte que fa que no siguin una nosa quan no s'utilitzen.

Són un producte molt utilitzat en botigues, comerços, restaurants, locals i comunitats de veïns.

Elevadors salvaescales

Els elevadors de curt recorregut funcionen molt bé per a transportar a persones amb cadira de rodes i sense ella. Aquests estan indicats per a salvar trams de desnivell de fins a 3 metres i poden ser instal·lats a l'interior i a la intempèrie.

Aquesta classe de mecanismes ofereixen molt bona solució per espais on les escales de l'entrada impedeixen als usuaris accedir a altres espais del recinte.

Molts dels dissenys d'elevadors puja escales ofereixen una infinitat de possibilitats per a adaptar el seu aspecte a l'entorn on s'ha d'instal·lar. Per tant, la integració d'aquest sistema d'elevació és sorprenent.

Descobreix com són tots els nostres productes en el nostre canal de Youtube.

A Válida sin Barreras disposem d'una gran varietat de productes salvaescales que poden solucionar problemes de les persones amb mobilitat reduïda. Si necessites assessorament per a instal·lar un salvaescales, pots trucar-nos al nostre telèfon 900 414 000.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu