Llei de propietat horitzontal: elements comuns
En aquest article descriurem els punts fonamentals que concerneixen a la Llei de Propietat horitzontal vigent a causa del gran desconeixement sobre les lleis que regeixen la normativa actual sobre els elements comuns en comunitats de veïns. D'aquesta manera, podrem entendre com afecta aquesta normativa als drets dels propietaris i a les obligacions de la Comunitat en matèria d'accessibilitat.
En aquestes comunitats pot haver-hi escales difícils de salvar per a les persones d'avançada edat o mobilitat reduïda. És per aquest motiu que en el mercat existeix un ampli ventall de solucions salvaescales per a la supressió de barreres arquitectòniques presents en comunitats de propietaris, locals o habitatges.
Ens referim a elements comuns de la propietat horitzontal quan fem referència a aquells elements o serveis que formen part del conjunt de l'edifici i que per tant, són necessaris i útils per a l'ús adequat de tots els veïns.
Llei de propietat horitzontal vigent
Amb l'entrada en vigor de la llei 26/2011 d'1 d'agost, d'adaptació normativa a la convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, la Llei de Propietat Horitzontal ha sofert un important canvi quant a l'accessibilitat. En ella, s'estableix que la seguretat i accessibilitat universal han de ser garantides en els immobles dels habitatges per a aquestes persones que així ho requereixin.
Aquestes adaptacions poden ser sol·licitades per iniciativa de la comunitat de veïns o bé per petició d'un d'ells. Si les persones de l'habitatge o local, són persones amb discapacitat o majors de setanta anys, han de ser obligatoris l'ús adequat dels elements comuns i facilitar la instal·lació d'ajudes tècniques per a la supressió dels desnivells verticals que puguin afectar en la seva autonomia i desenvolupament diari.
Qui ha de pagar les despeses de les reformes?
En aquesta normativa, també es fa esment sobre qui ha de pagar les despeses econòmiques per a l'adaptació de la comunitat. Els costos d'aquestes obres seran assumits per tots els propietaris de l'immoble, sempre que l'import repercutit anualment de les obres o actuacions, descomptades les subvencions o ajudes públiques, no excedeixi de dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes. Aquestes obres poden finançar-se en diversos anys si les mateixes superessin l'import indicat. Tots els propietaris pagaran en funció del coeficient que aparegui en l'escriptura de la seva propietat o habitatge.
Les despeses d'aquesta reforma no seran aplicats a aquests propietaris d'unitat familiar amb ingressos anuals inferiors a 2,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples, excepte en el cas que les subvencions o ajudes públiques a les quals aquesta unitat familiar pugui tenir accés impedeixin que el cost anual repercutit de les obres que l'afectin, privatives o en els elements comuns, superi el 33% dels seus ingressos anuals.
Existeixen ajudes per a la realització de les reformes accessibles?
Es poden obtenir diferents tipus de finançament procedents de diferents entitats en forma ajudes. Aquestes poden procedir des de l'àmbit administratiu Nacional, Regional i Local o també d'altres entitats implicades en el desenvolupament de l'accessibilitat i la discapacitat. Aquestes ajudes poden repercutir tant en l'execució de l'obra com en els beneficis fiscals. També poden incloure els honoraris de redacció de projectes i/o de direcció d'obres.
Quines solucions poden millorar l'accessibilitat de la comunitat?
Existeixen diverses solucions que poden garantir que un habitatge sigui accessible. Per a això, és recomanable la visita d'un tècnic expert en supressió de barreres, d'aquesta manera podrà determinar quina és la millor solució després de realitzar l'estudi de l'emplaçament.
Si es tracta d'un petit desnivell, podem optar per la construcció d'una rampa, encara que aquestes no han de superar el 12% d'arracada i han de tenir-se en compte diversos factors com les mesures d'ample, la longitud o els espais que han de preveure's tant per a l'embarqui com en el desembarqui. Aquests factors han de garantir-se perquè la rampa sigui realment una solució d'accessibilitat recomanada per a comunitats.
Una altra solució pot ser la realització d'obres per a un ascensor, encara que els seus costos són elevats i per motius d'edificació no sempre és possible. Sens dubte, una de les solucions més demandades per a les comunitats és la instal·lació d'una plataforma salvaescales. Aquestes plataformes són molt recomanades ja que permeten salvar tot tipus d'escales (rectes o corbes) i permeten la seva instal·lació en interior i intempèrie, a més són plegables pel que ocupen molt poc espai. Estan dissenyades perquè les persones que es desplacen en cadira de rodes puguin pujar i baixar les escales amb total autonomia i seguretat.
Una altra solució molt recomanada per a salvar aquelles escales i desnivells que sovint separen l'entrada d'un edifici del replà on es troba l'ascensor, pot ser la instal·lació d'un elevador vertical de curt recorregut, també anomenats mini elevadors. Aquests elevadors permeten salvar distàncies de fins a 3m i serveixen per a transportar a tota mena de persones, amb i sense discapacitat, i sobretot són molt utilitzats per persones que es desplacen en cadira de rodes. Els mini elevadors també poden ser de gran ajuda per a pujar la compra o el cotxet del bebè. En aquest sentit són de gran utilitat per a tots els veïns.
Normativa sobre cadires salvaescales
Existeix una normativa per a la regulació de les ajudes tècniques dirigides a la supressió de barreres arquitectòniques. En aquest sentit, les cadires salvaescales poden ajudar les persones amb mobilitat reduïda o d'avançada edat a superar els elements estructurals o arquitectònics que suposin una barrera en el seu desplaçament, encara que no són aconsellades per a aquestes comunitats que tinguin veïns que es desplacin en cadira de rodes. Les cadires pujaescales només poden instal·lar-se en aquests casos en els quals es compti amb la conformitat prèvia dels usuaris i no es comprometi a la seguretat d'utilització.
A Válida sin barreras disposem d'un equip de professionals experts en accessibilitat que poden assessorar-lo de forma gratuïta amb qualsevol qüestió relativa a la Llei de Propietat Horitzontal així com indicar-li possibles subvencions que puguin haver-hi en la seva localitat. Telefoni'ns al telèfon gratuït 900 414 000 o enviï'ns un mail amb la seva consulta en [email protected].