sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Llei que obliga a eliminar les barreres arquitectòniques

Llei que obliga a eliminar les barreres arquitectòniques

Quantes vegades t'has trobat amb barreres arquitectòniques que t'han impedit poder circular lliurement? Tristament, això és un problema recurrent a la nostra societat, però per fi s'ha millorat la Llei que obliga a eliminar les barreres arquitectòniques.

T'expliquem els beneficis que s'implantaran aquest gener de 2022. És moment de deixar enrere els problemes d'accessibilitat!

Quina és la llei que obliga a eliminar les barreres arquitectòniques

La llei que obliga a eliminar les barres arquitectòniques és la Llei de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes. Gràcies a aquesta llei, s'obliga a tots els edificis a millorar l'accessibilitat perquè persones amb problemes de mobilitat puguin transitar-hi fàcilment.

Al mateix temps, es demana a les comunitats de veïns que tinguin l'anomenat Informe d'Avaluació d'Edificis (IEE). Això serveix per acreditar que aquest bloc compleix amb aquesta normativa.

Així mateix, el text d'aquesta llei obligava que tots els edificis públics, l'entorn urbà i el transport públic fossin totalment accessibles abans del desembre de 2017. Així i tot, això no s'ha acabat d'aplicar en comunitats de veïns i encara hi ha espais públics amb elements que impedeixen la mobilitat de persones amb discapacitat.

Per tant, s'ha marcat un nou objectiu que és assegurar l'accés i utilització de tots els espais públics urbanitzats i edificacions.

Barreres arquitectòniques a ciutats

Què s'entén com a barrera arquitectònica

Es defineix com a barrera arquitectònica “l’obstacle a la lliure circulació i desenvolupament de persones que té com a conseqüència la dificultat d'accés als immobles de persones que estan afectades per qualsevol classe de discapacitat”.

Hi ha molts tipus de barreres arquitectòniques:

  • Urbanístiques: aquestes es troben en espais públics, ja sigui en parcs o en els mateixos carrers.
  • Als edificis: en edificis públics o comunitaris.
  • Barreres a la llar: en els propis habitatges. Actualment els edificis de nova construcció han de complir uns certs requisits d'accessibilitat (per exemple, amplària de portes i passadissos).
  • Barreres en el transport: el transport públic ha d'estar adaptat (per exemple: rampes en els autobusos i trens, ascensors en estacions, etc.)
  • Barreres en de comunicació: les persones amb discapacitat visual o de la parla han de poder comunicar-se amb l'administració, així que aquesta ha de facilitar formes per fer-ho.

L'objectiu està que totes les persones, independentment de la seva discapacitat, puguin moure's per on vulguin i sense obstacles. A més, també és important que puguin interaccionar amb les Administracions públiques.

Obligació de la millora de l'accessibilitat

Podem dir, que existeix l'obligació per part de tots nosaltres, a facilitar l'accessibilitat de les persones amb discapacitat. Per això, existeixen altres lleis que regulen com millorar-la. Una de les més interessants i que segur que desperta el teu interès és la Llei de Propietat Horitzontal que estipula com s'ha de garantir l'accessibilitat en comunitats de veïns i com gestionar les despeses comunes per a aquest tema en concret.

Aquesta llei serveix per protegir els drets d'aquells veïns d'un bloc d'edificis que necessiten instal·lar un sistema per a poder millorar l'accessibilitat. Amb això, els veïns amb discapacitat o els més grans de 70 anys poden instal·lar un sistema per facilitar l'accés a l'edifici, ja sigui una rampa, ascensor o un salvaescales. La Llei de Propietat Universal (reforçada pel reial decret legislatiu 1/2013), també indica quina despesa va a càrrec de la comunitat.

Millores en accessibilitat gràcies a la normativa 2022

Accessibilitat en edificis

Segú un estudi realitzat entre la Fundació Mútua de Propietaris i el Col·legi d'Administradors de Finques de Madrid (juntament amb el suport de 100 entitats) hi ha 100.000 ciutadans que no poden sortir de casa.

Amb l'ajuda de la Càtedra UNESCO del Dret a l'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili s'ha calculat que només un 0,6% dels edificis d'habitatges en l'estat espanyol són accessibles. També s'estima que un 22% de les persones amb discapacitat han hagut de canviar de casa per aquesta raó.

És evident, que és necessari adequar els edificis a les necessitats de les persones. Hi ha moltes solucions per aconseguir-ho: ja sigui amb rampes, ascensors o salvaescales.

És un dret poder sortir i entrar de casa teva sempre que ho desitgis sense haver de dependre de l’ajuda de ningú.

Normativa d'accessibilitat 2022 en espais públics

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) l'ordre TMA/851/2021, de 23 de juliol, un document tècnic que estipula unes condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i la utilització dels espais públics urbanitzats.

Aquest document entra en vigor el gener del 2022. Aquest defensarà l'accessibilitat universal i el dret a la igualtat d'oportunitats a totes les persones.

Hi ha novetats que marcaran un canvi. Especialment, la possibilitat d'ocupar espais lliures o de domini públic per a poder instal·lar ascensors o salvaescales. Sempre que no hi hagi una altra manera de poder fer-ho.

Solucions per a eliminar les barreres arquitectòniques. Salvaescales, plataformes i elevadors de VALIDA

Es veuen canvis molt positius amb l'entrada en vigor d'aquesta nova normativa. A més, està redactada juntament amb entitats relacionades amb persones amb discapacitat així que s'han pensat ajustos raonables.

Per part nostra, continuem facilitant la supressió de barreres arquitectòniques amb les nostres solucions d'accessibilitat. Millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat és possible si comptes amb l'ajuda necessària.

Comptem amb sistemes salvaescales de diferents tipus per tal de garantir cobrir les necessitats de les persones usuàries. Tenim diferents models de cadires salvaescales, ideals per a cases particulars.

A més, disposem d'una àmplia gamma de plataformes salvaescales i elevadors de curt recorregut, molt indicat en edificis públics i privats, encara que també poden destacar en cases particulars.

Les barreres arquitectòniques en les comunitats de propietaris també solen ser un veritable problema per a les persones amb problemes de mobilitat. La millor opció és trobar una solució d'accessibilitat que garanteixi l'accessibilitat a tots els veïns.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu