sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Llista d'aliments prohibits per a la neuràlgia del trigemin

Alimentación para la neuralgia del trigémino

La neuràlgia del trigemin és un trastorn molt dolorós que provoca una situació increïblement desagradable a la persona que el pateix. S'ha comprovat que situacions tan normals com parlar o menjar poden desencadenar-ho. Una forma per a controlar-ho és conèixer els aliments prohibits per a la neuràlgia del trigemin.

T'expliquem quins són els aliments que no s'aconsellen menjar quan tens tendència a patir aquest trastorn.

Què és la neuràlgia del trigemin?

La neuràlgia del trigemin és un trastorn neurològic caracteritzat per episodis intensos i sobtats de dolor facial extrem. Aquest dolor intens sol ser descrit com a punxant, lancinant o com a descàrregues elèctriques, i pot ser provocat per activitats quotidianes com parlar, menjar, raspallar-se les dents o fins i tot tocar la cara. La neuràlgia del trigemin afecta el nervi trigemin, que és el cinquè nervi cranial i és responsable de transmetre les sensacions des de la cara cap al cervell.

Les causes exactes de la neuràlgia del trigemin poden variar. En alguns casos, pot ser resultat de la pressió sobre el nervi trigemin a causa de la compressió per un vas sanguini o un tumor. També pot ser causada per esclerosi múltiple o altres malalties que afecten el sistema nerviós. A vegades, la causa no es pot identificar, i en aquest cas es classifica com a neuràlgia del trigemin idiopàtica.

Dolor per culpa de problemes neuronals.

El diagnòstic de la neuràlgia del trigemin es basa principalment en els símptomes del pacient, encara que poden realitzar-se proves addicionals, com ara ressonàncies magnètiques, per a descartar altres condicions subjacents.

El tractament per a la neuràlgia del trigemin pot incloure medicaments per a controlar el dolor, com ara anticonvulsius o analgèsics, així com procediments quirúrgics per a descomprimir o danyar selectivament el nervi trigemin. El tractament específic depèn de la gravetat dels símptomes i de la resposta individual del pacient.

Símptomes de la neuràlgia del trigemin

La neuràlgia del trigemin és coneguda per causar episodis intensos i sobtats de dolor facial extrem. Els símptomes típics de la neuràlgia del trigemin poden incloure:

 • Dolor facial: El símptoma més característic de la neuràlgia del trigemin és el dolor facial paroxismal, que es descriu comunament com a punxant, lancinant o similar a una descàrrega elèctrica. Aquest dolor pot ser intens i sobtat, i sovint se sent en un costat de la cara, encara que en alguns casos pot afectar tots dos costats.
 • Episodis de dolor: Els episodis de dolor poden ocórrer de manera impredictible i poden durar des d'uns pocs segons fins a diversos minuts. En alguns casos, els episodis poden ser desencadenats per activitats quotidianes com parlar, menjar, raspallar-se les dents, tocar la cara o fins i tot sentir una lleugera brisa en la pell.
 • Sensibilitat facial: Algunes persones amb neuràlgia del trigemin poden experimentar sensibilitat facial augmentada en l'àrea afectada. Això pot fer que fins i tot les activitats quotidianes com rentar-se la cara o afaitar-se siguin doloroses.
 • Espasmes musculars: Els espasmes musculars en la cara poden acompanyar els episodis de dolor en algunes persones amb neuràlgia del trigemin.
 • Trigemin autonòmic: Algunes persones també poden experimentar símptomes autonòmics, com ara llagrimeig o secreció nasal unilateral, durant els episodis de dolor.

Per què és important controlar l'alimentació?

Dolor a la cara per culpa de malaltia.

És important tenir en compte la dieta quan es pateix de neuràlgia del trigemin pel fet que alguns aliments poden desencadenar els episodis de dolor. Si bé els desencadenants alimentaris poden variar d'una persona a una altra, hi ha certs aliments i begudes que són coneguts per desencadenar o empitjorar els símptomes en algunes persones amb neuràlgia del trigemin. Aquests poden incloure:

 1. Aliments picants: El consum d'aliments molt picants pot estimular els nervis facials i desencadenar el dolor.
 2. Aliments àcids: Algunes persones troben que els aliments àcids, com els cítrics o els tomàquets, poden desencadenar o empitjorar els símptomes de la neuràlgia del trigemin.
 3. Begudes calentes o fredes: Les begudes extremadament calentes o fredes poden estimular els nervis facials i desencadenar el dolor en algunes persones.
 4. Aliments durs o cruixents: Menjar aliments durs o cruixents, com a nous o galetes, pot exercir pressió sobre els músculs i nervis facials, desencadenant així el dolor.
 5. Alcohol: L'alcohol pot augmentar la sensibilitat dels nervis i desencadenar episodis de dolor en algunes persones amb neuràlgia del trigemin.

És important que les persones que sofreixen de neuràlgia del trigemin parin atenció a com reacciona el seu cos a diferents aliments i begudes i evitin aquells que desencadenen o empitjoren els seus símptomes. Mantenir un diari d'aliments pot ser útil per a identificar els desencadenants individuals i ajustar la dieta en conseqüència. A més, és fonamental mantenir una dieta equilibrada i saludable per a garantir un bon estat general de salut i benestar.

Exemple d'aliments prohibits:

Esta es una llista general d'aliments que algunes persones amb neuràlgia del trigemin eviten o consumeixen amb moderació:

Aliments prohibits de la neuràlgia del trigemin.
 1. Aliments picants: com ara xilis, salsa picant, curri, etc.
 2. Aliments àcids: com a cítrics (llimones, taronges, aranges), tomàquets i productes derivats del tomàquet (salses, sucs, etc.).
 3. Begudes calentes: com ara cafè, te calent o sopa.
 4. Begudes fredes: com ara begudes gelades, batuts freds o gelats.
 5. Aliments durs o cruixents: com ara nous, crispetes, galetes dures, etc.
 6. Alcohol: especialment begudes alcohòliques fortes o fermentades.
 7. Aliments que requereixen mastegar durant molta estona: com ara carns molt fibroses o aliments durs.
 8. Aliments processats i rics en greixos saturats: aquests poden desencadenar inflamació en alguns individus i potencialment empitjorar els símptomes.
 9. Edulcorants artificials: algunes persones poden experimentar sensibilitat a certs edulcorants artificials com l'aspartam.
 10. Aliments que contenen glutamat monosodis (MSG): present en alguns aliments processats, condiments i salses, el MSG pot desencadenar símptomes en algunes persones.

Aliments que pots menjar amb neuràlgia del trigemin

Les opcions d'aliments per a les persones que pateixen neuràlgia del trigemin poden variar segons els desencadenants individuals de cada persona. No obstant això, aquí hi ha alguns suggeriments generals d'aliments que poden ser més tolerables per a moltes persones amb aquesta afecció:

 • Aliments tous: Opta per aliments tous que requereixin menys masticació, com a purés de verdures, sopes suaus, puré de patates, iogurt, púdings i batuts.
 • Fruites i verdures suaus: Fruites i verdures cuites o al vapor, com ara pomes cuites, peres, plàtans, pastanagues, carabassons i patates, poden ser més fàcils de tolerar que les crues o les que requereixen molta masticació.
 • Grans suaus: Arròs, pasta i pa blanc o integral suau poden ser opcions més fàcils de mastegar i digerir.
 • Proteïnes magres: Opta per proteïnes magres com ara pollastre, gall dindi, peix i tofu cuits o rostits en lloc de carns vermelles o carns processades que poden ser més difícils de mastegar.
 • Lactis baixos en greix: Els productes lactis baixos en greix com ara llet, iogurt i formatge poden ser opcions nutritives i fàcils de digerir.
 • Aliments suaus i temperats: Evita aliments extremadament calents o freds, ja que poden desencadenar episodis de dolor. Mantingues els aliments a una temperatura temperada.
 • Begudes suaus: Opta per aigua, tes suaus, sucs diluïts o brous suaus en lloc de begudes alcohòliques, carbonatades o molt àcides.
La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu