sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Malaltia de Crohn: dieta i planificació de ingestes

Dieta para la enfermedad de crohn

Quan es pateix la malaltia de Crohn la dieta pot ajudar-nos a controlar els brots i reduir els símptomes. Quins són aliments que s'aconsellen per poder suportar les manifestacions més dures d'aquesta malaltia? Et donem uns consells que poden anar-te molt bé.

Què és la malaltia de Crohn?

La malaltia de Crohn és una malaltia inflamatòria crònica del sistema digestiu. Es classifica com una de les dues principals formes de malaltia inflamatòria intestinal, sent l'altra la colitis ulcerosa. Aquesta afecció pot afectar qualsevol part del tracte gastrointestinal, des de la boca fins a l'anus, encara que és més comú trobar-la en la part final de l'intestí prim (ili) i en el còlon.

Les persones amb malaltia de Crohn experimenten inflamació en les capes del revestiment del tracte digestiu, la qual cosa pot portar a la formació d'úlceres i altres problemes. Els símptomes varien segons la ubicació i la gravetat de la inflamació, però comunament inclouen dolor abdominal, diarrea, pèrdua de pes, fatiga i en alguns casos, complicacions com ara fístules o abscessos.

Símptomes de la malaltia de crohn

La causa exacta de la malaltia de Crohn no es comprèn completament, però es creu que és el resultat d'una interacció complexa entre factors genètics, ambientals i immunològics. No té cura, però existeixen tractaments destinats a alleujar els símptomes, induir i mantenir la remissió, i millorar la qualitat de vida dels pacients. Aquests tractaments poden incloure medicaments, canvis en la dieta, i, en casos greus, cirurgia per abordar complicacions o àrees del tracte digestiu afectades de manera significativa. La gestió a llarg termini de la malaltia de Crohn sovint implica un enfocament multidisciplinari que inclou la col·laboració de gastroenteròlegs, nutricionistes i altres professionals de la salut.

Planifica la teva dieta

La planificació de la dieta per a una persona amb la malaltia de Crohn ha de ser individualitzada i adaptada als símptomes i necessitats específiques de cada pacient. És important destacar que les respostes als aliments poden variar entre les persones amb aquesta malaltia, per la qual cosa és essencial treballar de prop amb un professional de la salut, com un nutricionista o un gastroenteròleg, per a desenvolupar un pla dietètic adequat.

Pautes generals que poden ser útils:

Identificació d'aliments desencadenants:

Mantenir un diari alimentari pot ajudar a identificar aliments que desencadenin símptomes específics. Això permet a la persona entendre millor com reacciona el seu cos a diferents aliments i ajustar la seva dieta en conseqüència.

Dieta tova i de fàcil digestió:

Optar per aliments de fàcil digestió, com a plàtans, arròs, compotes de poma i pit de pollastre, especialment durant els períodes de brot de la malaltia.

Problemes digestius per culpa de malaltia inflamatoria.

Fraccionar els menjars:

Consumir ingestes més petites i freqüents en lloc de ingestes grans pot ajudar a reduir la càrrega sobre el sistema digestiu i minimitzar els símptomes.

Evitar aliments irritants:

Limitar o evitar aliments i begudes que puguin irritar el tracte digestiu, com ara aliments picants, fregits, aliments grassos, productes lactis (si hi ha intolerància), cafeïna i alcohol.

Assegurar una bona hidratació:

Mantenir-se ben hidratat és crucial, especialment a causa de la pèrdua de líquids que pot ocórrer amb la diarrea. Beure aigua i altres begudes sense cafeïna al llarg del dia és fonamental.

Suplements nutricionals:

En alguns casos, els suplements nutricionals poden ser necessaris per a garantir la ingesta adequada de nutrients essencials, especialment durant els períodes de malabsorció. Existeixen diferents vitamines per al cansament i altres beneficis que poden ajudar.

Consultar amb un professional de la salut:

És fonamental treballar en estreta col·laboració amb professionals de la salut, com a nutricionistes i gastroenteròlegs, per a personalitzar el pla dietètic segons les necessitats individuals del pacient.

Cal destacar que la malaltia de Crohn pot variar en gravetat i que les necessitats dietètiques poden canviar amb el temps. Per tant, és crucial realitzar ajustos en la dieta segons l'evolució dels símptomes i sota la guia de professionals de la salut.

Aliments permesos i prohibits si tens malaltia de Crohn

Les persones amb malaltia de Crohn poden trobar alleujament i millorar la seva qualitat de vida en seleccionar acuradament els aliments que consumeixen. No obstant això, és important recordar que les respostes als aliments poden variar entre individus, per la qual cosa és crucial adaptar la dieta segons les necessitats i toleràncies específiques de cada persona.

Aliments per evitar la irritació a l'estómac.

Aliments que pots prendre si tens malaltia de Crohn

Aquí hi ha alguns suggeriments generals d'aliments que solen ser ben tolerats per moltes persones amb malaltia de Crohn:

Aliments tous i bullits:

 • Verdures cuites, com a pastanagues i carabassons.
 • Fruites cuites o en puré, com a compotes de poma o plàtans madurs.
 • Cereals com a arròs i civada.
 • Patates.

Proteïnes magres:

 • Pit de pollastre sense pell.
 • Peix.
 • Ous ben cuits o en forma de regirat.

Productes lactis baixos en greix o alternatives sense lactis:

 • Iogurt baix en greix o sense lactosa.
 • Llet sense lactosa.
 • Formatges baixos en greix i baixos en lactosa.

Greixos saludables:

 • Oli d'oliva.
 • Alvocats.
 • Fruita seca en puré o en forma de mantegues (com a mantega d'ametlla o de cacauets).

Cereals sense gluten:

 • Quinoa
 • Arròs.

Hidratació:

 • Aigua.
 • Tes suaus i sense cafeïna.

Suplements Nutricionals:

En alguns casos, els suplements nutricionals poden ser útils per a garantir una ingesta adequada de nutrients, especialment durant períodes de malabsorció.

Alimentació prohibida per a persones amb la malaltia de Crohn

Hi ha alguns aliments i categories d'aliments que comunament es consideren problemàtics per a moltes persones amb aquesta malaltia. És important destacar que les restriccions dietètiques poden canviar al llarg del temps i dependran de la fase de la malaltia i dels símptomes específics de l'individu. Aquí hi ha algunes categories d'aliments que sovint es consideren desafiadors per a persones amb malaltia de Crohn:

Aliments amb alt contingut de fibra:

 • Unes certes fruites i verdures crues.
 • Grans sencers i cereals integrals.
Aliments per a controlar la irritació per culpa de Crohn

Lactis d'alt greix:

 • Productes lactis sencers poden ser difícils de tolerar.

Aliments picants:

 • Menjars molt condimentats poden irritar el tracte digestiu.

Aliments alts en greix:

 • Aliments fregits i greixosos poden ser problemàtics.

Aliments amb alt contingut de sucre:

 • Algunes persones poden experimentar símptomes amb aliments molt ensucrats.

Aliments que causen gasos:

 • Llegums, bròcoli, coliflor i uns certs tipus de fesols poden augmentar la producció de gas.

Cafeïna i alcohol:

 • Poden ser irritants per al tracte digestiu.

Aliments processats i menjars ràpids:

 • Poden contenir additius i greixos no saludables.

És important emfatitzar que aquestes són pautes generals i que cada persona pot tenir toleràncies i sensibilitats úniques. A més, durant períodes de brot de la malaltia, pot ser necessari ajustar la dieta i reintroduir aliments gradualment segons la tolerància individual. La col·laboració amb un professional de la salut, com un nutricionista o un gastroenteròleg, és crucial per a desenvolupar un pla dietètic adaptat a les necessitats específiques de cada persona amb malaltia de Crohn.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu