sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Malaltia de Perthes: causes, símptomes i tractaments

Malaltia de Perthes

Sabies que la malaltia de Perthes és recurrent en nens petits i, sense un bon control, pot derivar en artritis quan siguin adults? T'expliquem el que necessites saber sobre Perthes.

Què és la malaltia de Perhes (Legg Calvé)?

La malaltia de Legg-Calvé-Perthes o també nomenada malaltia de Parthes és una patologia que surt quan hi ha una destrucció del cap del fèmur. Això ve provocat perquè en algun moment, aquesta part de l'os no rep suficient sang amb la conseqüència que hi hagi una mort de les cèl·lules.

El cos intenta reparar la part danyada de l'os, cosa que provoca inflamació local i, en conseqüència, dolor en el pacient. L'organisme intentarà regenerar el cap femoral, un procés que pot arribar a trigar fins a 2 anys. A més, s'ha de controlar ja que, en funció de la capacitat de regeneració del cos, l'os mort podrà recuperar o no la forma esfèrica.

Diagnòstic malalatia de Perthes

Aquesta malaltia pot repercutir en rigidesa en el maluc i artritis en aquesta zona quan la persona sigui adulta. També pot passar que una cama resulti ser més curta que l'altra.

Per al diagnòstic de la malaltia de Legg Calvé Perthes el traumatòleg es basa en els símptomes que presenta el pacient, en la mobilitat de la zona i, a més. realitza radiografies o una ressonància magnètica per a veure si hi ha un desgast de l'os. També pot realitzar anàlisi de sang per a descartar altres patologies.

En les radiografies es buscarà la deformitat i fragmentació del cap del fèmur i també si es poden observar lesions secundàries com augment del coll femoral i esclerosi acetabular.

Causes de Legg Calvé Perthes

La malaltia es produeix per falta de reg sanguini en la part del cap del fèmur. En conseqüència, hi ha una destrucció progressiva d'aquesta part de l'os perquè li falta nutrients i, a més, el cos comença a degradar la zona.

El cos és capaç de regenerar el mal produït, però hi ha el perill que aquest no sigui capaç de reconstruir l'os amb la forma adequada. Si no es regenera bé és possible que l'os no concorde amb el buit del maluc.

De moment, es desconeix la causa que provoca que la sang deixi de fluir adequadament fins a la part superior del fèmur.

Símptomes de la malaltia de Perthes i signes que es manifesten

Els símptomes que tenen els pacients amb aquesta malaltia són els següents:

  • Coixesa més o menys accentuada
  • Dolor intens en el maluc, engonal, cuixa o genoll. També pot notar rigidesa en l'articulació del maluc.
  • Pèrdua del moviment del maluc.
  • Dolor que apareix quan hi ha activitat i disminueix amb el repòs.
Símptomes de la malalatia de Perthes

Aquests problemes comencen de manera intermitent i de caràcter lleu. Sol afectar un sol costat del maluc (en molt pocs casos es detecta la malaltia en tots dos costats del maluc al mateix temps).

Factors de risc de la malaltia de Perthes

La malaltia de Parthes afecta a infants entre 4 i 10 anys d'edat. S'ha comprovat que és més freqüent en nens que en nenes.

Tractament de Legg Calvé Perthes

El traumatòleg tractarà de reduir el dolor del pacient i afavorir la circulació de l'os mitjançant un tractament conservador. L'objectiu és donar més mobilitat al maluc. També procurarà que hi hagi una bona regeneració de l'os danyat perquè no tingui deformacions que puguin causar artritis de maluc en un futur pròxim.  

A més, és molt probable que els nens hagin de deixar de córrer i saltar durant un període de temps. També és possible que hagin d'utilitzar crosses o caminadors. Alguns d'ells poden utilitzar una subjecció ortopèdica i realitzar fisioteràpia.

En casos molt greus i, per sort, són pocs, pot ser que el nen acabi amb una cama més curta que l'altra pel que pot ser que hagi d'utilitzar una alça en la sabata o operar-se.

Tractament de la malalatia de Perthes

Perthes en estat avançat i complicacions

Normalment el pronòstic de la malaltia no sol ser greu i molts nens tenen danyada una zona molt petita de l'os. Per tant, amb un control mèdic solen recuperar-se ràpidament. Per als casos on el maluc afectat l'os està molt danyat es valora la possibilitat d'operar per a evitar el possible ús de pròtesi de maluc en un futur.

En pacients que tinguin molt dolor i poca mobilitat de maluc es valora la possibilitat de l'ingrés a l'hospital per a controlar la medicació, el repòs i, si és el cas, col·locar les cames en tracció o immobilitzar la zona. L'objectiu del tractament és que la forma del cap del fèmur sigui l'adequada al final de la seva recuperació.

El grau d'afectació pot ser més gran en nens majors de 8 i 9 anys ja que les malformacions poden arribar a ser permanents i crear artrosis amb el temps.

Sistemes per a millorar la mobilitat en les escales de la llar

Per millorar la qualitat de vida en persones que tinguin dolors de maluc i problemes de mobilitat a les cames és recomanable adequar la llar perquè les escales no siguin un problema.

A VALIDA comptem amb una gamma molt àmplia de models de salvaescales que poden acabar amb els problemes d'accessibilitat. Destaquem les cadires salvaescales ja que són les solucions que ocupen menys espai en la llar. Són fàcils d'utilitzar i molt segures. Hi ha molts models i un Assessor Tècnic sempre t'ajuda a triar el més indicat tenint en compte les teves necessitats i. també, el tram d'escales.

També es pot valorar la instal·lació de plataformes salvaescales en cas que la persona utilitzi cadira de rodes. Finalment pot interessar l'opció dels elevadors de curt recorregut en cas que hi hagi un desnivell que estigui complicant la capacitat de moviments de la persona.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu