sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Malaltia renal crònica en persones majors

Què és la malaltia renal crònica i com afecta a les persones majors?

 

És habitual que les persones d'avançada edat comencin a desenvolupar diferents problemes de salut relacionats amb una mala funció renal.

Per això, abans de desenvolupar aquests problemes, és important tenir en compte quina causa aquesta disfunció, com podem prevenir-ho i quins tractaments existeixen si tenim símptomes.

 

A Válida sin barreras, experts en solucions salvaescales, ens preocupem per la teva salut. Per això, et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem quines són les pulsacions ideals en persones majors.

 

 

Què és la insuficiència renal crònica i com es manifesta

 

La malaltia renal crònica o insuficiència renal crònica és la pèrdua gradual de la funció renal realitzada pels ronyons durant un període de diversos anys. Finalment, la persona acaba desenvolupant una insuficiència renal permanent.

Aquesta malaltia s'acostuma a detectar tard, quan la funció renal ja s'ha reduït al 25% del normal. Per això, és molt important realitzar-se proves regulars que puguin detectar qualsevol possible afecció i prevenir el mal renal greu.

Aquesta disfunció renal pot fer que s'acumuli deixalla i l'excés de líquids en el cos a més de causar altres problemes de salut.

 

”enfermedad-renal-cronica-ancianos-tercera-edad-causas”

 

Els símptomes que més usuals quan els ronyons fallen inclouen:

• Dolor en el pit o en la meitat de l'esquena baixa

• Sang en l'orina

• Pressió arterial alta

• Anèmia

• Nàusees recurrents

• Cansament o fatiga persistent

• Retencions de líquids que provoquen inflor en les extremitats inferiors

Altres malalties derivades inclouen diabetis o malalties renals específiques que desencadenen en una malaltia renal poliquística.

 

Causes més comunes de la insuficiència renal

 

• Diabetis que ocasiona un augment de sucre en la sang

• Hipertensió arterial danyant els vasos sanguinis

• Filtrat glomerular

• Malalties renals poliquísticas que provoquen l'acumulació de quistos dels ronyons

• Altres malalties de transmissió sexual com el VIH, càncer, abusar de fàrmacs, lupus i altres infeccions greus.

 

Graus i estadis d'insuficiència renal

 

Els canvis en la taxa de la Taxa de Filtració Glomerular (TFG) serveixen per a avaluar què tan avançada està la malaltia renal. Les etapes de la malaltia renal es classifiquen de la següent manera:

• Etapa 1: la taxa de la Taxa de Filtració Glomerular es troba dins d'un rang normal. No obstant això, s'ha detectat evidència de malaltia renal.

• Etapa 2: la taxa de TFG és inferior a 90 mil·lilitres i s'ha detectat evidència de malaltia renal.

• Etapa 3: la taxa de TFG és inferior a 60 mil·lilitres, independentment de si s'ha detectat evidència de malaltia renal.

• Etapa 4: la taxa de GRF és inferior a 30 mil·lilitres, indistintament de si s'ha detectat evidència de malaltia renal.

• Etapa 5: la taxa de TFG és inferior a 15 mil·lilitres. S'ha produït insuficiència renal.

Generalment els pacients no sobrepassen de la segona etapa però és important un diagnòstic primerenc per a evitar la progressió de la malaltia i realitzar anàlisi de sang periòdics.

 Normalment, es realitzen les denominades proves de creatinina sèrica per a mesurar el nivell de creatinina en la sang i d'aquesta manera saber si els ronyons funcionen adequadament.

 

 

 

Mal en el fetge més freqüent en persones majors

 

La funció del fetge per a digerir els aliments, emmagatzemar energia en forma de sucre i eliminar substàncies tòxiques disminueix a mesura que envellim. Per això, les persones majors de 65 anys han d'anar amb més cura sobretot amb alguns fàrmacs que poden ocasionar diferents efectes secundaris que no afectaria de la mateixa manera persones més joves.

De la mateixa manera, les substàncies tòxiques també poden afligir amb un major grau a les persones d'avançada edat que als joves. Un altre factor que es veu minvat és la disminució de la velocitat amb la qual es reparen les cèl·lules hepàtiques en persones de la tercera edat.

En aquest sentit, és important mantenir un envelliment actiu i saludable per al benestar físic, el desenvolupament de l'autonomia personal així com disposar d'una millor qualitat de vida.

 

Tractaments per a la insuficiència renal i indicacions de prevenció

 

En l'actualitat no hi ha una cura definida per als pacients amb nefropatía crònica. No obstant això, existeixen diferents teràpies que puguin millorar i controlar alguns signes i símptomes, a més de disminuir el risc de patir complicacions i retardar el desenvolupament d'aquesta.

Et detallem diferents procediments per a prevenir la insuficiència renal a continuació:

• Mantenir una dieta equilibrada i saludable baixa en sodi i greix

• Realitzar activitats físiques de manera regular (d'uns trenta minuts diaris)

• Evitar l'alcohol i el tabac

• Conservar un correcte adequat

• Evitar prendre antiinflamatoris com l'aspirina o ibuprofenos tret que ens el recomano un metge

 

”enfermedad-renal-cronica-ancianos-tercera-edad-causas-prevencion-dieta-ejercicio-actividades”

 

 

Insuficiència renal crònica en etapa avançada

 

• Quan la insuficiència renal es troba en la fase més avançada, existeix un tractament denominat diàlisi peritoneal que serveix per a eliminar les substàncies nocives de la sang i mantenir uns nivells correctes de sucre en la sang.

• Un altre tractament és el trasplantament renal, es tracta d'una cirurgia per a reemplaçar un ronyó que ja no funciona de manera adequada. Per a això, el donant ha de tenir el mateix tipus de sang que el receptor del ronyó, normalment provenen de familiars.

• A més de la diàlisi o un trasplantament de ronyó, també existeixen tractaments mèdics que proporcionaran atenció i ajudessin a controlar els símptomes que pateix l'afectat.

 

Discapacitat i malalties renals

 

Existeixen diferents graus de valoració de discapacitat causat per malalties renals. Aquesta valoració es recull en el Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre en el qual s'estableixen els criteris de avaluació d'aquesta deficiència en el ronyó.

En aquest sentit, et deixem un article relacionat en el qual apareix una taula amb les diferents malalties per a la incapacitat.

 

”enfermedad-renal-cronica-ancianos-tercera-edad-causas-incapacidad-tabla” 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu