Per què succeeixen els marejos en pujar escales o en aixecar-se? T'expliquem per què succeeixen i com evitar la seva aparició.
Sentir-se marejat és una cosa molt comuna que tots hem experimentat en algun moment. Normalment no hem d'alertar-nos per això, però és important conèixer els motius pels quals pot ocórrer.
Si succeeix recurrentment, és aconsellable que un personal sanitari pugui realitzar una valoració per a descartar afeccions més greus.
T'expliquem quins tipus de marejos hi ha i per què succeeixen a continuació.
Article relacionat: Ajudes per a pujar i baixar escales: tipus de solucions.
Què és un mareig i per què ocorre?
Els marejos són una sensació d'inestabilitat, atordiment o desequilibri. Els marejos afligeixen als òrgans sensorials, sobretot als ulls i oïdes. El mareig no és una malaltia sinó un símptoma de diversos trastorns. A vegades pot provocar desmais.
Els vertígens i desequilibris poden provocar sensació de mareig. Les persones que sofreixen vertigen ho descriuen com una percepció que l'entorn es mou. Podem notar com aquest dóna voltes o com si s'inclinés a un costat. D'altra banda, el desequilibri és una pèrdua d'estabilitat.
El mareig és bastant comú i no ha de preocupar-nos. No obstant això, si notem que succeeix de manera recurrent sense un motiu evident, és important acudir al metge.
Causes habituals dels marejos
Els marejos poden succeir per diversos motius. La causa més comuna va lligada a una alimentació inadequada, ja sigui per excés o falta d'uns certs nutrients.
En aquest sentit, una causa habitual d'això és quan tenim hipoglucèmia. Aquesta és deguda a una absència de glucosa en la sang.
Altres causes comunes dels marejos són la migranya, alguns medicaments i l'alcohol. Una altra malaltia que provoca marejos severs és la malaltia de Ménière. Aquesta provoca un problema en l'oïda interna, que és on es regula l'equilibri.
Altres motius que causin marejos són:
- Caiguda sobtada de la pressió arterial.
- Disminució d'una quantitat de sang significativa.
- Augment o disminució de la pressió sanguínia.
- Exposar-se a altes temperatures, cop de calor.
- Deshidratació.
- Esforço físic o exercici físic excessiu.
- Moviments amb acceleració o desacceleració que provoquen cinetosis. Un exemple d'això són els moviments ràpids o amb corbes en el vehicle.
- Baixos continguts de ferro que provoquin anèmia.
- Problemes d'ansietat, sofrir un atac de pànic o depressió.
- Baixada de tensió, arrítmies o insuficiència cardíaca.
- Neuritis vestibular.
De manera més aïllada, certs marejos poden deure's a una esclerosi múltiple. Altres casos poc freqüents: un vessament cerebral, un tumor maligne o altres trastorns cerebrals.
Tipus de marejos i com es poden evitar
Quan algú se sent marejat pot ser per diversos factors. T'expliquem els tipus de marejos.
Mareig agut: Aquest tipus de marejos apareixen de manera sobtada durant poc temps, desapareixent sol. Aquest tipus pot reaparèixer després d'un temps i acostuma a aparèixer al costat de problemes en l'oïda.
Mareig sobtat: Apareix sobtadament provocant una sensació de mareig que provoca inestabilitat i malestar. Pot durar temps prolongats de fins a mesos, però s'afebleix amb el temps.
Mareig persistent: es tracta d'un tipus més greu. Normalment ve relacionat amb algunes alteracions nervioses o del cervell. També poden deure's a alguna mena de tumor. Aquests tipus de marejos perduren i augmenten de manera progressiva amb el temps.
Els marejos normalment milloren sense necessitar tractaments. Així i tot, sempre és convenient que un personal mèdic realitzi un diagnòstic del nostre estat de salut.
Si es requereix un tractament, el sanitari tindrà en consideració la causa de la malaltia que el provoca. La cura dels marejos pot tractar-se amb diferents fàrmacs i exercicis que ajudin a millorar l'equilibri. Evidentment, també es tindrà en compte la dieta del pacient.
Marejos en pujar escales i baixar-les
Si la persona sofreix marejos quan puja o baixa les escales, pot deure's a una disminució del flux sanguini al cervell. A això se'l coneix com a hipotensió ortostática també denominada hipotensió postural. També succeeix a l'aixequem massa ràpid després d'haver estat una estona en la mateixa posició del cos. En aquest trastorn, la tensió arterial descendeix de manera sobtada en pujar escales o canviar de posició.
Normalment la sensació de mareig dura pocs minuts, encara que pot provocar altres manifestacions de manera menys comuna. Algunes d'elles poden ser: afebliment, nàusees, confusió o desmais.
Aquesta afecció és més recurrent quan tenim més de 55 anys. També poden augmentar la seva aparició uns certs medicaments. Alguns poden ser per a la pressió arterial, relaxants musculars o per a tractar el Parkinson.
Altres malalties com la diabetis, malalties del cor com a insuficiència cardíaca i del sistema nerviós també poden provocar-lo.
Et deixem amb un vídeo en el qual t'explica per què les persones majors són més propenses a sofrir marejos.
“Com tractar els marejos en la tercera edat”
Solucions de seguretat per a pujar escales si se sofreixen marejos
Els marejos són més recurrents a mesura que envellim. És llavors quan pujar escales o baixar-les pot ser realment perillós. Per a millorar la qualitat de vida de les persones fent-la més segura, existeixen diverses solucions que eviten fer grans esforços.
La més utilitzada sobretot en habitatges particulars són les cadires salvaescales. Aquestes ajudes tècniques s'instal·len seguint tot el recorregut de l'escala. Per això, s'adapten a la seva forma, ja siguin trams rectes o amb una o diverses corbes.
La persona només ha d'asseure's en ella i deixar que la cadira comenci el seu recorregut de manera automàtica. Aquesta li transportarà al nivell desitjat prevenint qualsevol possible caiguda. Això evitarà la falta d'aire en pujar les escales i també que se sent marejat.
Aquestes cadires ofereixen una alternativa a haver de mudar-se o realitzar grans obres. Això proporciona que la persona no hagi de canviar el seu estil de vida.