Et parlem d'una pràctica que arriba del ioga i altres disciplines asiàtiques que han suposat un abans i un després en la societat occidental: les meditacions guiades. Una cosa molt estesa en cultures orientals, però que fins fa pocs anys no s'havia valorat en la nostra.
La meditació guiada és una pràctica que es recomana molt a persones amb ansietat o estrès, ja que atorga la capacitat per poder afrontar millor aquests sentiments. A més, s'ha demostrat que té altres beneficis molt importants per a les persones que ho practiquen diàriament, especialment per a persones de la tercera edat.
Veurem tot el que pot aportar-te uns minuts de meditació guiada cada dia.
Per a què serveix les meditacions guiades
La meditació guiada serveix per connectar amb el nostre interior mitjançant paraules i imatges. Durant la practica de la meditació, es deixa de costat les emocions negatives com el dolor, estrès i preocupacions. Actualment, moltes persones practiquen la meditació ja que s'ha comprovat que és una bona tècnica per controlar l'estrès que, normalment, està sotmesa la societat d'avui dia.

Aquesta tècnica ofereix a la persona aconseguir benestar i atorga satisfacció mental i corporal. Una bona mediació té conseqüències positives per a la salut física i emocional. Alguns dels beneficis de la meditació són:
- Reforça el sistema immunològic.
- Millora de les capacitats cognitives: memòria, concentració, atenció….
- Més resiliència.
- Millora la salut.
- Estabilitat emocional.
- Ajuda amb algunes malalties: hipertensió, fibromiàlgia, asma o problemes del cor.
La meditació guiada es caracteritza per haver-hi un expert que condueix la sessió de meditació. Aquesta persona s'encarrega d'indicar-te els passos a seguir per a poder meditar de manera correcta. Avui dia, existeixen molts recursos en línia per poder realitzar la meditació des de casa.
Beneficis de la meditació
Practicar la meditació pot oferir-nos beneficis molt importants en el nostre dia a dia:
- Regular les emocions: meditar ens permet aprendre a controlar les emocions, especialment l'estrès o l'ansietat.
- Prevé l'envelliment del cervell: s'han fet diferents estudis que han demostrat que la meditació pot frenar el procés d'envelliment del cervell.
- Serveix per a aprendre a valorar la importància de la respiració i a ser conscients del nostre cos.
- Controlar els pensaments obsessius: aquests tipus de pensaments són els que més ansietat creen. La meditació permet treballar l'aquí i l’ara així que es frenen els pensaments en bucle del que ens preocupa.
- Ajuda a agafar el son: molt valorat en una societat on tenim dies molt actius i que no permeten que el nostre cap es relaxi en arribar la nit.
Quins tipus de meditacions guiades que existeixen
En funció del qual et motivi a començar a fer meditació trobem diferents tipus. T'expliquem les diferències perquè puguis triar la més indicada per a les teves necessitats:
Meditar de manera tradicional
Hi ha un guia espiritual o guru que dona instruccions a qui ho està escoltant per a ajudar-lo a entrar en l'estat de meditació. Normalment, s'usa aquest tipus de meditació per conduir a la persona a un estat de calma. No se sol acompanyar amb música.
Visualitzar com a forma de meditació
La persona ha d'usar la imaginació per crear un objecte o escena amb la intenció d'aconseguir més relaxació. El guia de la meditació pot triar ambientar l'espai amb una llum de color depenent quina emoció es treballa en la sessió.
Relaxar i parar esment en el cos
L'objectiu és relaxació corporal i per això es vol que la persona pari esment a tot el seu cos, també la seva temperatura corporal. Pot acompanyar-se amb sons de la naturalesa (riu, vent, animals…).
Binaurals: meditació mitjançant so
Es tracta de meditar amb sons de freqüències diferents en cada orella. S'utilitza uns cascos perquè es pugui percebre el so i ajudar a conciliar la meditació més fàcilment. S'ha estudiat que amb els tons binaurals és més fàcil connectar amb el cervell.
Evitar pensaments negatius
S'anima a la persona que medita a canviar les frases com: em rendeixo, això fa mal, no estic preparada, etc. Per pensaments més positius com: he arribat molt lluny, he posat molt d'esforç i obstinació, tinc bona salut, etc.
Meditació parant esment en la respiració
És important parar esment en la respiració, ja que, a causa del nostre estil de vida actual, les persones no solen respirar adequadament. La gent sol respirar sense aprofitar el màxim la capacitat dels seus pulmons i ho fa de forma accelerada i superficialment.
https://youtu.be/oexs3vrzhwaPer baixar el nivell d'estrès i ansietat, és important parar esment en la respiració. Normalment s'aconsella expulsar tot l'aire dels pulmons per després respirar profunda i lentament. Entre aspiració i expiració, hem de retenir l'aire uns instants.
Mindfulness, una forma de vida
El mindfulness és una filosofia molt de moda en la nostra societat i bàsicament el que ofereix és meditar en qualsevol espai i parar esment en el que s'està fent en aquell moment i quines sensacions produeix. A diferència d'una altra mena de meditació, aquesta no està lligada a cap religió sintoista o budista.
Meditació per dormir
Moltes persones tenen problemes per a dormir per culpa de la vida estressant que portem. A més, tenir més ganes per adormir-se més dificulta el procés, això passa quan un va a dormir pensant quantes hores li queden abans d'aixecar-se.
Gràcies a aquesta mena de meditació podem aconseguir el somni sense ajuda externa ni forçar al nostre organisme. Mentre es realitza aquest tipus de meditació és important mantenir una respiració activa i fixar-se en els pensaments del dia, especialment els negatius, per poder-los tractar i suportar.
Aquesta pràctica combinada amb remeis casolans per a dormir pot solucionar els teus problemes d'insomni.