sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Melatonina: Beneficis i efectes secundaris

Quins beneficis i efectes secundaris té la melatonina? Queda't llegint aquest article si vols saber per què és important aquesta hormona per al nostre organisme.

 

 

La melatonina és una hormona produïda en la part del cervell per la nostra glàndula pineal. La secreció de melatonina ajuda a regular el nostre cicle de somni i a millorar la qualitat d'aquest.

A continuació t'expliquem detalladament en què consisteix aquesta hormona, els seus beneficis i possibles efectes secundaris.

 

Et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem remeis casolans per a dormir en persones majors.

 

 

Què és la melatonina i per a què serveix?

 

La melatonina, també coneguda com l'hormona del somni, és una part central del cicle de somni-vigília del cos. El seu rendiment incrementa durant la foscor de les hores de la nit, això afavoreix un somni saludable i ajuda a millorar el nostre ritme circadiari.

Aquesta hormona natural produïda per la glàndula pineal és alliberada pels vasos sanguinis. Durant les hores de foscor es comença a produir melatonina mentre que durant les hores de llum aquesta producció es deté. Gràcies a això, la melatonina ajuda a millorar el nostre cicle somio-vigília durant el dia i la nit. A part d'ajudar a agafar el son, afavoreix un descans constant i recuperador.

El nostre organisme genera la producció de melatonina de manera natural. No obstant això, moltes persones recorren a fonts externes en forma líquida o en càpsules per a ajudar a agafar el son.

 

 

 

Beneficis de la melatonina

 

A part de regular el nostre “rellotge biològic” i de fer-nos conscients del temps i els seus cicles, la melatonina té altres beneficis.

1. Aquesta hormona actua com un intens antioxidant més potent fins i tot que el que produeix la vitamina E i C.

2. La melatonina regula el nostre sistema immunitari. Incrementa les cèl·lules del sistema immunitari per a combatre les infeccions o l'aparició del càncer. També evita la inflamació crònica.

3. Moltes persones amb problemes d'insomni tenen sobrepès. Per això, es relaciona que la melatonina pot acabar amb uns certs aspectes de l'obesitat.

4. La melatonina pot ajudar a combatre la diabetis gràcies al seu poder antioxidant.

5. Pot retardar l'aparició de l'Alzheimer i malalties relacionades amb una deterioració cognitiva.

6. Unes certes recerques apunten al fet que podria prevenir l'aparició de l'osteoporosi. Aquests estudies determinen que la melatonina augmenta la producció de osteocalcina millorant la salut òssia de les persones.

7. La melatonina pot ajudar a millorar les funcions del cor, per això, s'ha comprovat que ajuda a combatre unes certes malalties cardiovasculars.

8. Algunes recerques afirmen que el canvi d'estacions pot provocar símptomes de depressió estacional. Es dedueix que podria relacionar-se amb els canvis del ritme circadiari causats per canvis de llum estacionals. La melatonina pot ajudar a disminuir aquests símptomes de depressió estacional.

9. Algunes fonts determinen que la melatonina deté la secreció d'àcids estomacals i redueix la producció d'òxid nítric. Per això, pot ser útil per a tractar l'acidesa estomacal i la malaltia per reflux gastroesofágico.

10. Gràcies al seu elevat contingut d'antioxidants, s'ha demostrat que pot tractar afeccions oculars com la degeneració macular i la retinopatia.

 

”ayuda

 

Possibles efectes secundaris de la melatonina i interaccions

 

Encara que el cos genera melatonina de manera natural, algunes persones recorren a fonts externes per a la seva obtenció. Es poden prendre suplements de melatonina en forma líquida o en càpsules, aquests serveixen per a abordar problemes d'insomni.

No obstant això, és important conèixer els possibles efectes secundaris que poden provocar aquests suplements de melatonina. S'han realitzat diversos estudis i assajos clínics però encara no s'ha revelat cap efecte secundari greu ni símptomes de dependència ni abstinència. No obstant això, prendre melatonina pot reduir la producció natural d'aquesta.

Diversos estudis determinen que pot provocar marejos, mal de cap, nàusees, agitació o somnolència diürna. Abans de prendre cap suplement de melatonina, és important preguntar al seu personal sanitari per a evitar reaccions al·lèrgiques o interaccions nocives amb altres medicaments.

Sobretot és important preguntar en persones que estan prenent medicaments antiepilépticos i anticoagulants. Tampoc es recomana en persones amb demència i hi ha poques recerques sobre els efectes en dones embarassades o en període de lactància.

A més, hi ha pocs estudis sobre els efectes a llarg termini dels suplements de la melatonina. Per això, és important mantenir un seguiment regular amb el metge sobre la seva qualitat de somni i salut general.

 

Quan es recomana l'ús de la melatonina?

 

S'ha comprovat que els beneficis potencials més clars de la melatonina són per a les persones que tenen problemes per a agafar el son. Aquests problemes es relacionen amb un trastorn de la fase de somni retardada i de desfasament horari.

Les persones que sofreixen el trastorn de fase de somni-vigília acostumen a agafar el son més tard. Per això, poden dormir poc si han d'aixecar-se d'hora per a anar a treballar o fer altres tasques. En aquests casos, uns certs estudis determinen que prendre dosis baixes de melatonina abans d'anar a dormir pot ajudar a ajustar el seu cicle de somni cap endavant.

El desfasament horari o jet lag pot ocórrer quan una persona viatja a través de diferents franges horàries, com en un vol intercontinental. En aquests casos, el rellotge intern del seu cos pot desalinear-se amb el cicle local dia-nit. Alguns estudis apunten al fet que els suplements de melatonina poden ajudar a restablir el cicle de somni-vigília i millorar el somni en persones amb aquest desfasament horari.

S'ha comprovat que pot ser beneficiós per a les persones cegues que sofreixen trastorns del somni ocasionats per no poder veure la llum solar.

També pot ser útil en treballadors per torns que treballen durant la nit. És habitual que combatin amb problemes per a dormir a causa d'un ritme circadiari irregular.

 

”efectos

 

Melatonina en adults i persones majors

 

Amb l'edat, se segrega menys quantitat de melatonina. Per aquest motiu, les persones majors tenen més problemes per a dormir que els joves. S'ha comprovat que les persones majors tenen un somni menys profund i entretallat. A més, a partir dels 70 anys és habitual que s'aixequin diverses vegades durant la nit.

Això pot provocar cansament, somnolència durant el dia, falta de concentració i reducció de les capacitats cognitives.

Per això, algunes persones prenen suplements per a la secreció de melatonina que ajuden a millorar la qualitat del seu somni. No obstant això, és recomanable que el seu ús estigui supervisat per una atenció mèdica regular.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2021

menu