sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Mesures de cadires de rodes estàndard i dimensions

Quines mesures i dimensions estàndard tenen les cadires de rodes?

 

Les cadires de rodes són ajudes tècniques dissenyades per a permetre la mobilitat a les persones amb problemes de locomoció o mobilitat reduïda.

En el mercat, existeixen una àmplia gamma de cadires de rodes, amb diferents opcionals i característiques que permeten adaptar-se a les diferents necessitats de l'usuari.

En aquest sentit, hem de tenir en compte diversos factors abans de comprar una cadira de rodes.

Entre altres, les dimensions de la nostra cadira de rodes és determinant tant per al confort de l'usuari com per a l'entorn en el qual ens movem (si hem d'agafar alguna ajuda salvaescales en el nostre àmbit diari o el nostre pis té portes estretes).

 

Abans de triar les mesures de cadires de rodes cal tenir en compte diverses coses:

 

Sempre és recomanable que un professional, ja sigui el nostre metge, un tècnic ortopèdic o un terapeuta o el nostre fisioterapeuta, pugui aconsellar-nos sobre els diferents factors que hem de tenir en compte a l'hora de triar la cadira de rodes.

De totes maneres, aquí t'expliquem alguns dels aspectes més importants a valorar quan hagis de fer la teva elecció.

 

Les dimensions de la cadira de rodes:

És important valorar les mesures de la nostra cadira per a adaptar-la a l'ergonomia de l'usuari que la utilitzarà. Evidentment, també hem de tenir en compte les dimensions de la cadira per a saber si podrem utilitzar-la durant el nostre desplaçament diari sense problemes.

 

Adaptada a les característiques de l'usuari:

Relacionat amb el punt anterior, hem d'adaptar-lo a les mesures corporals de l'usuari i també tenir en compte el nivell de lesió de la persona. Si la persona és autònoma o necessita ajuda d'una altra persona per a decidir si la seva cadira sigui autopropulsada o no.

Moltes cadires són regulables en altura i a més podem afegir diversos accessoris que millorin el confort i la utilitat de la cadira com un coixí antiescaras.

 

Ús diari que li donarem:

És molt important saber si li donarem un major ús en ambients d'interior o en exterior.

Les cadires de rodes per a exterior acostumen a ser més grans i robustes, a més, disposen de més hores d'autonomia. Les seves rodes són més grans i tenen un millor sistema de suspensió i amortiment per a suportar terrenys més irregulars. També acostumen a ser més ràpides.

Per contra, les cadires de rodes per a interior usualment pesen menys, són més estretes i compactes. Les seves rodes són més petites pel que són més fàcils de maniobrar i no disposen de tanta autonomia com les d'intempèrie. La majoria són plegables i fàcils de transportar i emmagatzemar.

Depenent de les necessitats de l'usuari, haurem de valorar si posar un suport rígid o si aquest haurà de ser inclinables o basculants per a aquestes persones amb molt poca mobilitat que han d'estar en la cadira durant llargs períodes de temps. T'ho expliquem detalladament en el següent article.

 

Materials de la cadira de rodes:

 

Normalment poden ser d'acer, alumini, titani o fibra de carboni. Depenent del material influirà en la robustesa, la resistència i lleugeresa de la cadira, per la qual cosa també haurem de tenir-lo en compte depenent de l'ús.

 

”accessoris-*salvaescaleras-cadires-de-rodes-manual-mesures-dimensionis-discapacitat”

 

 

Tipus de cadires de rodes i les seves dimensions

 

Fonamentalment hi ha dos tipus diferenciats de cadires de rodes:

- Cadires de rodes manuals

Permeten la seva mobilitat mitjançant embranzida manual, i poden ser autopropulsades o no depenent del nivell de discapacitat de la persona.

Acostumen a ser cadires molt lleugeres i amb una varietat extensa d'accessoris per a adaptar-se a les necessitats de l'usuari.

El seu ús pot ser per a interior, intempèrie o tots dos.

 

- Cadires de rodes elèctrica

Aquestes cadires motoritzades funcionen amb bateries i estan pensades per a aquests usuaris que tenen dificultats de moviment i de coordinació encara que poden utilitzar-les qualsevol persona. Normalment s'adrecen a través d'un joystik integrat en el reposabraços.

Acostumen a pesar més que les manuals i també poden ser utilitzades tant en interiors com en exteriors.

 

Les dimensions d'una cadira de rodes estàndard són:

· Les dues rodes posterior de 60 cm de diàmetre i les dues rodes davanteres d'uns 20 centímetres.

· Ample total de la cadira acostuma a ser d'uns entre 50 i 70 cm.

· Profunditat del seient de 40 cm. aproximadament.

· Altura del suport de 45 cm. aproximadament.

· L'alt de la cadira, amb els reposapeus inclosos entre 89 i 105cm.

· L'ample de la cadira, des de la rodes posterior fins al reposapeus acostuma a ser d'uns 120 cm aproximadament.

 

Quina mesura de cadira de rodes em convé

 

Es recomana que l'ample del seient vagi en funció de les dimensions del maluc de la persona. Normalment es recomana deixar uns 2 cm per costat.

En usuaris prims de 50 a 60 kg han de triar un seient d'entre 38 – 40 cm.

En usuaris d'entre 60 – 75 kg es recomana un seient d'uns 43 cm d'ample.

Usuaris més grans pot agafar un seient d'entre 45 – 51 cm.

Existeixen altres seients especials pensats per a persones amb dimensions majors.

Quan accedim per les portes, ha de quedar un espai lliure d'uns 5 cm a cada costat de la cadira. Per això, si una cadira de rodes mesura 70 cm d'ample, la porta haurà de ser d'uns 80 cm.

En les mesures del seient es recomana que entre la part posterior del genoll i la vora del seient quedi un espai d'uns 3-5 cm. L'angle d'inclinació del seient ha d'estar comprès entre 1°- 4° cap endarrere.

 

 

Solucions d'accessibilitat que tenen en compte totes les mesures de cadires de rodes i les seves dimensions 

 

”plataforma-salvaescaleras-sillas-de-ruedas-medidas-dimensiones-discapacidad”

 

Desafortunadament, hi ha molts entorns que no estan adaptats a les necessitats de les persones que es desplacen en cadira de rodes. Fins i tot en la llar, podem trobar-nos amb barreres arquitectòniques difícils o impossibles de superar.

En aquests casos, existeixen diferents ajudes tècniques que permeten salvar aquest tipus de desnivells i oferir una major autonomia en el seu dia a dia. Una de les més utilitzades és la plataforma salvaescales, una base que serveix per al transport dels usuaris en cadira de rodes o a persones amb mobilitat reduïda per a pujar d'una planta a una altra.

A Vàlida sense barreres disposem de diverses plataformes salvaescaleras per a l'adaptació de qualsevol mena d'escala i necessitat. Les nostres plataformes salvaescaleras ocupen molt poc espai i s'adapten a les mesures tant de l'entorn com de la cadira de rodes de l'usuari.

T'ensenyem un cas d'instal·lació real d'una plataforma salvaescales per a cadires de rodes:

 

 

Una altra solució molt utilitzada per a salvar trams de curt recorregut són els elevadors verticals  ideals per a l'ús de qualsevol usuari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu