sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Moure la cadira de rodes a través de l'olfacte

Moure la cadira de rodes a través de l'olfacte

El professor Noam Sobel, els enginyers electrònics Dr. Anton Plotkin i Aharon Weissbrod i l'estudiant Lee Sela del Departament de Neurobiologia de l'Institut Weizmann d'Israel han creat un dispositiu que permetrà a les persones amb discapacitat moure la seva cadira de rodes o comunicar-se amb els seus sers estimats a través d'inhalar o exhalar pel nas.

El professor Sobel explica que “les proves més estimulants del projecte van ser aquelles que es van fer amb pacients amb alguna discapacitat. Persones amb funcions cognitives intactes però que estan completament paralitzats, ‘presos en els seus cossos’. Gràcies al nou sistema, van ser capaços de comunicar-se amb els seus familiars”

Per a poder idear l'aparell, els investigadors van crear un dispositiu amb un sensor que cap en les obertures nasals i la funció de les quals és mesurar els canvis en la pressió de l'aire.

Les primeres proves que van fer els investigadors van ser amb voluntaris completament sans i van demostrar que el nou dispositiu es pot comparar amb un mouse o joystick, per això la seva utilització és senzilla i pràctica.

El professor Sobel compte que quan van fer la prova amb pacients amb discapacitat el va sorprendre un noi que va estar paralitzat durant set mesos per culpa d'un vessament i que va aprendre a usar el dispositiu en pocs dies. El primer que va escriure va ser un missatge per a la seva família. Un altre noi, paralitzat a causa d'un accident de trànsit fa 18 anys, va afirmar que el dispositiu era molt fàcil d'utilitzar. Finalment deu pacients cuadripléjicos van estar provant els ordinadors i escrivint missatges a través de l'olfacte.

A més de servir per a comunicar-se, el dispositiu vol ser una eina per a poder manejar la cadira de rodes: dues ensumades successives cap a dintre indiquen que la cadira ha d'avançar, dues cap a fora signifiquen que la cadira ha de retrocedir, fora i endins, indica anar cap a la dreta o esquerra respectivament.

Tal com asseguren els investigadors el sistema és molt barat a l'hora de produir, molt simple i ràpid d'aprendre.

El professor Sobel està convençut que aquest invent no sols pot proporcionar noves esperances per a persones amb discapacitats severes, sinó que també podrà ser útil en altres àrees, per exemple com a control per a cirurgians i pilots amb l'anomenat “tercer braç”.

Gràcies a aquest invent les persones amb discapacitat podran superar més barreres i viure en una societat més accessible.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu