sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Nilofar Bayat: dona, afganesa, advocada, jugadora de bàsquet i amb discapacitat troba un futur a Bilbao

Nilofar Bayat jugadora de básquet adaptat

Nilofar Bayat, capitana de l'equip paralímpic afganès i advocada, ha acceptat l'oferta per a jugar en el club Bidaideak Bilbao BSR, campió de la lliga Divisió d'Honor. La jugadora de bàsquet afganesa va veure com els seus drets quedaven totalment destruïts amb el control dels talibans de l'Afganistan i va sentir temor pel seu futur al ser dona i tenir una discapacitat.

A diferents entrevistes, Nilofar ha confessat la por i la incertesa que hi ha a l'Afganistan. Té por per la seva família i per totes les dones que han perdut els seus drets de la nit al dia. A més, com explica, “tenir una discapacitat complica encara més les coses”.

básquet adaptat

Nilofar va comptar amb l'ajuda del periodista espanyol Antonio Pampliega que, mitjançant les xarxes socials, va difondre la seva situació i va aconseguir suficient repercussió perquè la parella de jugadors de bàsquet (Nilofar i el seu marit) pogués viatjar a Espanya i començar una nova vida aquí.

El club Bidaideak Bilbao BSR ha acollit amb molt d'afecte els dos jugadors, expressant empatia i desig de començar una bona relació amb ells. Per part seva, ells han expressat la seva felicitat en haver pogut agafar un avió espanyol i haver sortit de la situació bèl·lica en la qual es troba l'Afganistan.

A VALIDA estem molt contents de saber que ella i el seu marit, els dos amb una discapacitat, han tingut la sort de poder trobar un refugi a Espanya. Un lloc on poden començar la seva vida de nou i pensar en un futur.

Context de la situació de l'Afganistan

La situació a l'Afganistan és molt complexa perquè el país es troba en guerra des de la dècada dels 70, moment en el qual l'antiga Unió Soviètica va començar a fer costat al govern comunista. Va ser llavors quan va començar una guerra civil entre els partidaris al comunisme i la resistència, anomenada muyahedines (ajudats pels Estats Units amb la intenció d'afeblir a l'URSS).

Estats Units amb la intenció d'afeblir a l'URSS). El grup conegut com a talibans va sorgir durant la dècada dels 90 on el caos de la guerra civil era totalment insostenible i després que l'URSS abandonés el país. Els talibans es van postular com un grup que volia lluitar contra la corrupció i instaurar la seguretat.

Conflicte d'Afganistan

Així i tot, els seus mètodes es basaven en execucions públiques, entre altres càstigs, que servien per a instaurar la por a la societat. A més, van obligar a portar barba als homes i a utilitzar burca a les dones. També van prohibir la televisió, la música i el cinema. A més, les nenes de més de 10 anys no podien anar a escola.

Els Estats Units va decidir entrar al país després de l'atemptat de les Torres Bessones al 2001. Altres tropes internacionals van donar suport al moviment, però molts països van abandonar el territori durant el 2014 deixant el govern afganès com a únic responsable per parar l'avanç dels talibans. Com a conseqüència, en el 2018, els talibans estaven actius en el 70% del territori.

A principis del 2020 els Estats Units, juntament amb aliats de l'OTAN, van formular un acord de pau amb els talibans. En aquest acord, els EUA es comprometia a retirar les seves tropes a canvi que els talibans no permetessin que un grup extremista es fes amb el poder de l'Afganistan.

Actualment, els talibans han superat a l'exèrcit afganès i estan instaurant el seu mandat mitjançant accions que aterreixen a la població, ja molt afeblida per portar anys en una guerra sense fi. La situació al país és totalment incerta, per aquesta raó, els habitants estan desesperats per fugir d'un lloc on no hi ha esperança ni futur.

A VALIDA, volem col·laborar amb la sensibilització del conflicte. Les persones que estan vivint aquesta terrible situació mereixen l'atenció de la comunitat internacional.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu