sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Normativa sobre l'accessibilitat en espais públics urbanitzats 2022

Nova normativa sobre l'accessibilitat en espais públics 2022

Entra en vigor una nova normativa per a l'accessibilitat i la no discriminació de les persones amb discapacitat. Es tracta de la Nova Normativa sobre l'accessibilitat en espais públics urbanitzats.

T'expliquem com millorarà el dret de les persones amb discapacitat aquest document tècnic de condicions d'accessibilitat. Especialment en espais públics o comunitaris.

A diferència d'altres normatives anteriors, aquesta vegada, entitats relacionades amb persones amb discapacitat, han participat en la seva elaboració. Venen canvis importants!

Què és la normativa d'accessibilitat en espais públics urbanitzats

A partir de gener del 2022, entra en vigor una nova normativa per a l'accessibilitat. Es tracta d'un document tècnic on s'estipulen unes condicions bàsiques per garantir l'accessibilitat i no discriminar a ningú per l'accés i utilització d'espais públics: TMA/851/2021, de 23 de juliol.

Es tracta d'una ordre de caràcter tècnic de condicions bàsiques publicada al BOE pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma). Per realitzar aquest document, s'ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats socials.

Aquesta normativa substitueix a l'Ordre VIV/561/2010, d'1 de febrer que fins ara era la normativa de referència. A partir del 2 de gener del 2022, aquesta serà derogada per la nova i millorada normativa.

S'espera que aquesta nova ordre introdueixi canvis molt positius en la millora de la qualitat urbana. Repercutirà en un bon disseny dels espais públics perquè siguin adequats a totes les persones.

Què ha canviat amb la nova normativa d'accessibilitat 2022?

A diferència de la normativa anterior, ara es podrà instal·lar un ascensor, rampa o salvaescales ocupant part de la via pública. Això sí, sempre serà el mínim indispensable i en casos en què no seria possible d'una altra forma.

D'altra banda, també elimina excepcions que permetien que alguns passos per als vianants fossin d'una amplària menor a 1,80 metres. A més, també s'estipula les mides mínimes en petjada i contrapetja dels graons.

A més, s'ha redactat de manera que totes les regles reunides en aquest manual siguin totalment comprensibles. Especialment les relacionades amb les condicions de seguretat i comoditat.

Per part de les entitats que han participat en la seva elaboració, preveuen una millora considerable en termes d'accessibilitat.

Normativa d'accessibilitat en espais públics i urbanitzats actualitzada 2022

A partir de quin moment s'aplicarà aquesta nova normativa

L'entrada en vigor de l'Ordre Ministerial TMA/851/2021, de 23 de juliol del 2021 serà el 2 de gener del 2022. Aquest dia, l'Ordre VIV/561/2010, d'1 de febrer quedarà abolida.

És el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) qui desenvolupa el document tècnic per a la millora de la utilització dels espais i la no discriminació per a l'accés. A més del suport d'entitats de persones amb discapacitat

Com s'ha desenvolupat la nova normativa d'accessibilitat. Molta participació per a la seva elaboració

Durant més d'un any, diferents entitats han participat amb Comunitats Autònomes, Ajuntaments i altres Organismes públics responsables, per redactar aquesta normativa.

Destaca la participació de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) com a membre de l'equip tècnic creat per a aquest fi. A més, ha aportat documentació que ha servit per facilitar la guia del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En aquesta guia hi ha moltes esperances perquè implica un canvi dràstic en com es gestionava l'espai públic fins aquest moment. Es preveu que es millori considerablement l'accessibilitat de les persones amb discapacitat.

Què és la nova app Accesibilidapp

Des de COCEMFE es demana a les Administracions que es faci un seguiment per a assegurar que la nova normativa s'està aplicant. També animen a les persones amb discapacitat a denunciar les barreres arquitectòniques que es troben mitjançant l'app Accesibilidadapp.

Aquesta aplicació per a mòbil permet comunicar incidències sobre accessibilitat en ciutats, ja sigui en espais públics, edificis o transport. Al final, l'objectiu és garantir el dret a la igualtat de condicions.

Solucions d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques de VALIDA

A VALIDA portem més de 20 anys suprimint barreres arquitectòniques de molts llocs. Hem treballat perquè cases particulars, comunitats de veïns, espais públics entre altres, compleixin amb condicions bàsiques d'accessibilitat.

Un exemple d'això són totes les Instal·lacions Realitzades en tot el territori espanyol, dona un cop d'ull:

Instal·lacions realitzades de salvaescales a Valida.

Comptem amb gamma molt àmplia de solucions d'accessibilitat: des de cadires salvaescales, a plataformes i elevadors de curt recorregut. A més, comptem amb altres mecanismes que milloren la llibertat i independència de les persones amb mobilitat reduïda: automatismes per a portes, salvaescales per a piscines, rampes automàtiques, etc.

Tipus de salvaescales:

  • Les cadires salvaescales: s'han convertit en el producte estrella. Són còmodes i segures, molt fàcils d'utilitzar.
  • Les plataformes salvaescales: permeten baixar i pujar escales a persones en cadira de rodes. Molt populars en comunitats de veïns i en recintes públics
  • Elevadors de curt recorregut: ideals per a espais públics. Alguns tenen un disseny ideal per a conservar l'estètica del lloc i integrar-se al 100% en l'entorn.

Entre tots, hem de crear una societat que d'accés i utilització de tots els recursos a totes les persones. Oferint igualtat d'oportunitats independentment de la seva condició. L'objectiu és la recuperació de l'espai públic.

I tu, ja saps com millorar l'accessibilitat i trencar amb les barreres arquitectòniques? És hora de defensar els drets de les persones amb discapacitat.

Contacta amb nosaltres i rep un assessorament personalitzat. A més, t'oferim un pressupost totalment a mida, gratuït i sense compromís. Deixa enrere les barreres arquitectòniques i millora la teva qualitat de vida.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu