sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Parkinson i Dopamina. Graus, símptomes i tractaments

parkinson y dopamina

Què és el Parkinson i com ens afecta? T'expliquem els graus, símptomes i tractaments que existeixen en l'actualitat.

 

El Parkinson és la segona afectació neurodegenerativa més habitual després de l'Alzheimer que afecta els ganglis basals. Són moltes les recerques dutes a terme per a determinar quina és la causa d'aquesta malaltia però encara no se sap amb exactitud qué ho provoca. No obstant això, s'ha comprovat que es produeix una supressió de les cèl·lules que produeixen la dopamina provocant un trastorn del moviment.

T'expliquem detalladament com ens afecta aquesta malaltia i quins procediments existeixen per a millorar aquesta condició.

 

Què és el Parkinson i com afecta a les persones

 

La malaltia del Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta principalment les neurones productores de dopamina en una zona específica del cervell anomenada substància negra.

Els símptomes de la malaltia normalment es generen lentament amb el pas dels anys. Existeixen alguns casos de parkinson d'inici primerenc que es produeixen abans dels 50 anys però amb menor freqüència

Aquesta progressió pot ser diferent depenent de la persona i de la varietat de l'afecció.

El Parkinson pot provocar:

  • Lentitud en la realització de moviments voluntaris, especialment quan es comença a realitzar l'acció de caminar o aixecar-se del sofà o el llit.
  • Reducció de les expressions facials, parla monòtona i descens del parpelleig ocular.
  • Tremolor en els dits, mentó, llavis o extremitats.
  • Pèrdua de l'olfacte.
  • Arrossegar els peus amb problemes d'equilibri i una postura encorbada.
  • Moviment continu de "rodament de pastilles" del polze i l'índex.
  • Rigidesa anormal en el tronc i en les extremitats.
  • Problemes per a empassar en etapes avançades.
  • Atordiment o desmai en estar dempeus (hipotensió ortostática).
  • Restrenyiment freqüent.
  • Trastorns del somni i moviments involuntaris durant aquest.

 

 

 

 

Causes i graus de la malaltia del Parkinson

 

Encara no se sap la causa exacta d'aquesta malaltia, però sí on s'ocasiona.

Sí que es tenen constància que hi ha alguns factors de risc que poden augmentar les probabilitats de sofrir aquesta malaltia.

Algunes d'aquestes són:

  • Factors genètics: es tracta d'una de les principals causes de risc d'aquesta malaltia. Si en la seva família hi ha algun antecendente amb Parkinson és recomanable fer-se proves en el seu metge.
  • Edat: Normalment s'ocasiona a partir dels 60 anys d'edat i el risc augmenta amb el pas del temps.
  • Gènere: Els homes acostumen a desenvolupar aquesta malaltia molt més que les dones.
  • Lesió cerebral: els cops forts o freqüents al cap poden provocar l'aparició de la malaltia.
  • Medicaments: Alguns efectes secundaris d'alguns fàrmacs poden contribuir a l'aparició de la patologia.
  • Altres factors que poden incrementar el risc de patir Parkinson són: exhibició a pesticides i toxines, contaminants químics o el consum de tabac.

 

Graus de la malaltia del Parkinson:

 

  • Etapa 1: Afecció lateral a un sol costat del cos. Afectació lleu de la persona.
  • Etapa 2: Afectació a banda i banda del cos però sense afectar l'equilibri. Aflicció de l'expressió facial.
  • Etapa 3: Moviments més lents i comencen a aparèixer els primers problemes per a mantenir l'equilibri. La postura del cos comença a inclinar-se.
  • Etapa 4: Problemes de coordinació i equilibri que provoca caigudes de l'afectat. Comença a necessitar assistència per a la realització d'algunes tasques.
  • Etapa 5: La persona perd gran part de les seves funcions motores. Pèrdua d'autonomia.

 

 

”parkinson-dopamina-cirugia-tratamiento-cerebro-funciones-motoras-movilidad”

 

Dopamina i Parkinson

 

El Parkinson afecta a una àrea del cervell anomenada substància negra. En aquesta zona es generen les cèl·lules encarregades de produir la substància química de la dopamina en el cervell, eliminant aquestes cèl·lules i alterant la funció de la dopamina.

La dopamina actua com un missatger del sistema nerviós central. Serveix per a guiar a altres zones del cervell quan es vol realitzar un moviment.

Quan el nivell de dopamina és molt baix, es produeix una disfunció motora i es presenten els primers símptomes de la malaltia del Parkinson.

 

Tractaments i prevenció del Parkinson

 

En l'actualitat encara no existeix una cura per al Parkinson però si diversos tractaments que poden pal·liar els seus efectes.

El metge encarregat de portar a l'afectat, determinarà quin és el tractament de la malaltia segons les necessitats específiques del pacient.

Alguns medicaments poden ajudar a minorar els símptomes de la malaltia. T'esmentem alguns dels tractaments farmacològics més utilitzats:

El tractament amb Levodopa millora els símptomes ocasionats per l'absència de dopamina perquè substitueix aquest component en el cervell complint la seva funció.

Un altre fàrmac precursors de la dopamina utilitzat per a detenir els símptomes produïts pel Parkinson són els inhibidors de MAO-B.

Quan la malaltia està en una etapa inicial, pot receptar-se els fàrmacs Agonistas de la Dopamina.

Altres medicaments que els metges poden receptar-nos per al Parkinson inclouen: Amantadina, Apomorfina, Benztropina i medicaments anticolinérgicos. Tots serveixen per a controlar els efectes del Parkinson. Alguns ajuden a alliberar la dopamina de les cèl·lules nervioses. Uns altres detenen els efectes de l'acetilcolina, un missatger químic en el cervell que pot causar una caiguda en la dopamina.

 

Si el tractament farmacològic falla, pot ser necessari realitzar un tractament quirúrgic.

 

”parkinson-dopamina-cirugia-tratamiento-cerebro-actividades-autonomia-salud-bienestar”

 

En aquest cas, es realitza una cirurgia anomenada estimulació cerebral profunda. En aquest procediment, s'implanten uns elèctrodes en una zona específica del cervell per a una estimulació elèctrica. De moment es tracta de la tècnica neuroquirúrgica més avançada i la que aporta millors resultats.

Aquest procediment millora els tremolors, la acinesia i la rigidesa de l'afectat. El que no arregla són les alteracions del llenguatge, els bloquejos recurrents, el restrenyiment, la deterioració cognitiva i altres condicions.

Existeixen altres tractaments per als símptomes no motors. Aquests ajuden a millorar patologies derivats del Parkinson com: Trastorns del somni, restrenyiment, trastorns d'ànim i conducta, trastorns cognitius, dolors o sensació de cansament.

 

Rehabilitació física

 

Existeixen teràpies no farmacològiques que també poden ajudar a millorar la qualitat de vida de l'afectat. Realitzar activitat física regular és vital per a mantenir un to muscular i unes funcions motores actives. De fet, és recomanable que el tractament amb fàrmacs vagi acompanyat d'un exercici físic i un seguiment del mateix per a evitar l'expansió dels símptomes de la malaltia.

 

”parkinson-tercera-edad-rehabilitacion-ejercicio-tratamiento-dopamina-actividades-autonomia-salud-bienestar”

 

Algunes activitats molt útils i recomanables per a millorar la mobilitat dels pacients amb Parkinson poden ser: cinesiterapia, massatges i la hidroterapia. Una altra teràpia rehabilitadora que ajuda a millorar l'autonomia de la persona és la fisioteràpia.

Aquesta permet millorar la postura de la persona, així com la seva estabilitat i qualitat de moviment. Per a millorar la comunicació de l'afectat existeix la logopèdia. A través d'un diagnòstic, es realitza una rehabilitació dels diferents trastorns ocasionats en la parla.

La psicologia també pot millorar l'estat emocional de la persona amb Parkinson, evitant problemes com la depressió o canvis en l'estat anímic.

La teràpia ocupacional s'encarrega de millorar l'autonomia de la persona, ajudant-lo a treballar aquestes activitats de la seva vida diària.

 

Solucions d'accessibilitat per a persones amb Parkinson i altres problemes

 

Per a evitar caigudes ocasionades pels problemes motors del Parkinson o d'altres malalties, és important disposar d'una llar adaptada i lliure d'obstacles. Aquesta absència de control muscular i problemes derivats d'una osteoporosi poden esdevenir un contratemps greu de salut.

Et deixem amb un article en el qual t'expliquem com podem adaptar la nostra llar perquè sigui el més segur possible i millorar l'autonomia de l'afectat.

 

Solucions salvaescales

 

El dia a dia de la persona també pot veure's afectat fins i tot en aquestes activitats més rutinàries. Per exemple, una acció com la de pujar i baixar escales pot resultar una de les primeres causes de caigudes entre la població major, sobretot en la pròpia llar.

Per això, pot ser imprescindible realitzar la instal·lació d'una solució salvaescales. En aquest sentit, existeixen una àmplia gamma d'ajudes tècniques per a millorar l'accessibilitat i suprimir les barreres arquitectòniques de la llar.

Aquestes permeten fer més fàcil i segura la vida de les persones amb alguna discapacitat física. Algunes de les més utilitzades són les cadires salvaescales. Aquestes s'utilitzen per a l'elevació i el descens de les persones amb mobilitat reduïda, aportant-los autonomia en el seu desplaçament diari.

Aquestes solucions s'adapten a tota mena d'entorns: Escales rectes o corbes, en ambients d'interior o exterior i fins i tot en aquests trams més estrets o amb pendents més pronunciats.

Una altra solució molt utilitzada sobretot per a comunitats de veïns i locals són les plataformes salvaescales. Serveixen per a pujar i baixar a les persones en cadira de rodes o amb discapacitat. Aquestes ajudes són plegables pel que permeten el passo a les persones que van a peu sense presentar un obstacle.

Així mateix, una altra solució molt pràctica per a dotar d'accessibilitat en una comunitat de propietaris és l'elevador vertical. Serveix per a salvar trams d'escala curts permetent el seu ús a qualsevol persona.

 

”parkinson-tercera-edad-silla-salvaescaleras-ayudas-tecnicas-actividades-autonomia-salud-bienestar”

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu