sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Per a què serveix una cambra hiperbàrica i a qui està destinada

Cámara hiperbárica

La cambra hiperbàrica no solament és un tractament indicat per a persones que practiquen busseig, sinó que s'ha demostrat que té molts beneficis en persones amb infeccions, ferides o lesions importants.

Com funcionen aquest tipus de cambres? Com pot ser que promoguin la regeneració de les ferides més ràpid? Et resolem els dubtes.

Què és i per a què serveix la cambra hiperbàrica?

La cambra hiperbàrica o medicina hiperbàrica, permet respirar oxigen pur a una pressió superior en un ambient pressuritzat. En aquestes cambres, la pressió s'eleva fins a 2 i 3 bars més del normal, per la qual cosa els pulmons poden albergar més oxigen pur que unes condicions normals. D'aquesta manera es pot estimular l'alliberament de substàncies del cos que contribueixen a una recuperació més ràpida.

Són molts els beneficis de la cambra hiperbàrica. Gràcies a la quantitat d'oxigen que rep el cos, aquest pot combatre amb més facilitat les bateries. Al mateix temps, també ajuda al cos a estimular el creixement de cèl·lules mare que afavoreixen la cicatrització de ferides.

L'oxigenoteràpia hiperbàrica està especialment indicada quan una persona té lesions greus. Una ferida, per poder curar-se, requereix més oxigen del normal. Amb aquestes cambres, la persona és capaç d'absorbir més quantitat d'aire per ajudar el teixit a regenerar-se.

Beneficis de la cambra hiperbàrica

L'oxigen és antiinflamatori, a més també afavoreix la formació de vasos sanguinis, la producció de col·lagen i augmenta la capacitat antibacteriana dels glòbuls blancs.

Quines malalties poden requerir tractament en una cambra hiperbàrica?

Existeixen diverses malalties en les quals un equip mèdic pugui arribar a la conclusió que el tractament en la cambra pugui ajudar a la sanció del pacient.

Aquestes són les malalties que la cambra hiperbàrica dona bons resultats:

 • Anèmia greu que no poden estabilitzar-se amb una transfusió de sang.
 • Abscés cerebral: es tracta d'una infecció en el cervell que crea una col·lecció de material purulent en els hemisferis cerebrals. Es comporta com una massa intracranial i pot augmentar la pressió intracranial de manera considerable.
 • Bombolles d'aire en els vasos sanguinis (també es coneix com a embòlia gasosa): provoquen que l'aportació d'oxigen als teixits no sigui l'adequat. A més, sembla que pot provocar una resposta immune que pot causar danys severs.
 • Cremades: la cambra hiperbàrica accelera la recuperació posttraumàtica i quirúrgica.
 • Intoxicació per monòxid de carboni, per exemple, per a persones que han respirat el fum d'un incendi.
 • Lesió opressiva: perduda de la continuïtat de la pell secundària a un traumatisme.
 • Sordesa sobtada: hi ha una alteració en els òrgans sensorials de l'oïda interna. Pot succeir per infeccions, trauma crani-encefàlic, malalties autoimmunes i altres malalties.
 • Malaltia per descompressió (especialment per a persones que practiquen busseig i no han fet una descompressió adequada en el moment de pujar a la superfície).
 • Gangrena: mort de teixit corporal per falta d'irrigació sanguínia o infecció bacteriana greu.
 • Infecció a la pell o als ossos que produeix mort tissular.
 • Ferides que no es curen, com les úlceres produïdes pel peu diabètic.
 • Lesions per radiació.
 • Per empelt de pell amb el risc de mort tissular (mort del teixit corporal).
 • Lesió cerebral traumàtica.
 • Pèrdua de visió sobtada i indolora, pot anar acompanyada de marejos i pot aparèixer per una baixada de tensió, feblesa de les cames o desmais.

Hi ha especialistes que consideren que la cambra hiperbàrica pot ser un bon tractament per a persones amb fibromiàlgia, encara que els estudis no són concloents per poder afirmar que pot disminuir el dolor.

Segons aquests estudis, com s'incrementa el nivell d'oxigen es produeix un efecte antiinflamatori que permet alleujar el dolor de les articulacions. A més, com l'oxigen també abasta en el sistema nerviós central influint en la dopamina i la serotonina disminueix l'ansietat i la depressió.

Tractament de malalties a la cambra hiperbàrica

Finalment, també es creu que pot induir al cervell a la neuroplasticitat o plasticitat cerebral, de manera que es pot reparar certes funcions cerebrals que estaven en deteriorament.

Com funciona una cambra hiperbàrica?

Com hem comentat, l'oxigenoteràpia hiperbàrica consisteix a oferir oxigen pur al 100% a una pressió més elevada que la normal. D'aquesta manera, el cos es beneficia de la inhalació d'aquest aire a nivells superiors a les condicions habituals.

La cambra és un habitacle hermètic dissenyada per suportar una pressió elevada a l'interior. Pot ser part d'un tractament per poder curar una afecció o bé ser només l'únic tractament. És un procediment que no fa falta ingrés. Sinó que es realitza de manera ambulatòria.

Hi ha diferents tipus de cambres hiperbàriques:

 • Cambra uniplaça: es tracta d'una cambra en forma de tub, de la grandària d'un llit, perquè una persona es tombi dins.
 • Cambra multiplaça: és una sala comuna on pot haver-hi més d'una persona, o ben assegudes o tombades. Algunes d'elles donen l'oxigen a través d'una màscara col·locada en el rostre i una caputxa lleugera damunt del cap.

Oxigen pur

Normalment s'usen les cambres hiperbàriques multiplaça perquè d'aquesta manera el personal sanitari pot atendre els pacients durant el tractament.

Quins riscos hi ha d'usar una cambra hiperbàrica?

Utilitzant la cambra hiperbàrica obtenim diferents beneficis que són realment molt interessants des del punt de vista mèdic. I el que és millor, no solen haver-hi futures complicacions en usar la cambra hiperbàrica. Les poques que hi ha, no solen succeir i es considera un procediment molt segur. Els riscos que s'han detectat en l'ús d'aquesta mena de cambres són:

 • Miopia temporal a causa dels canvis transitoris en el cristal·lí de l'ull. El pacient té la visió borrosa.
 • Mal de cap per culpa de la pressió.
 • Per culpa de la pressió de l'aire, es poden produir lesions en l'oïda mitjana o trencament del timpà.
 • Barotraumatisme: col·lapse pulmonar.
 • Dolor articular.
 • Es pot produir una intoxicació per oxigen quan es concentra en nivells molt alts i provocar convulsions a la persona.
 • Incendis: l'oxigen hiperbàric o pur és inflamable.

Consells per a usar una cambra hiperbàrica

Si faràs un tractament amb una cambra hiperbàrica, et donem algunes recomanacions perquè tinguis una idea de com són les sessions.

El personal sanitari i el metge especialista t'indicaran en tot moment què has de tenir en compte dins de la cambra i què has de parar esment durant el tractament. Així i tot, ja t'avancem que dins de la cambra no es permeten dispositius que funcionin amb bateries pel risc a un incendi.

D'altra banda, igual que quan es viatja amb avió i es nota el canvi de pressió, notaràs que es tapen les oïdes. Com és normal en aquests casos, badallant o empassant saliva pots treure aquesta sensació desagradable.

Tingues en compte que les sessions d'aquesta mena de teràpies duren entre 1 hora o hora i mitja. La quantitat de sessions sempre variarà en funció de la patologia que es vol tractar. Per exemple, per intoxicacions per monòxid de carboni pots estar 3 sessions, mentre que per la curació d'una ferida moltes més.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui facilitarnos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu