sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Per què et costa pujar escales?

Por qué cuesta bajar y subir escaleras

Per què et costa pujar escales? Què és el que li passa al nostre cos quan ens falta l'aire a mig camí al pis de dalt? A vegades pot ser una ximpleria, però en ocasions pot ser un indici que alguna cosa no funciona correctament.

A quina edat comencen les dificultats amb les escales

Existeix una edat exacta en què es comença a tenir dificultats per pujar les escales? La veritat és que no. Els problemes per poder baixar i pujar escales no recau en l'edat, sinó en factors que, sols o combinats, impedeixen a una persona poder transitar pels graons amb normalitat.

Aquests factors van des de problemes físics de mobilitat (lesions musculars o en els ossos), malalties cròniques (fibromiàlgia, problemes del cor o problemes pulmonars) a manca de força muscular per tenir una vida massa sedentària.

Si que és veritat que, amb l'edat, aquests problemes solen sortir de manera progressiva. Llavors, ens queda la percepció que són només les persones grans que es troben amb dificultats per poder caminar per les escales. Però la realitat és que també hi ha joves que es veuen incapacitats per poder moure's amb tranquil·litat.

10 problemes que impedeixen pujar i baixar escales amb normalitat

Problemes per poder baixar i pujar escales

Com hem dit, les causes que impedeixen baixar i pujar escales amb normalitat són variades, t'enumerem les més importants:

  1. Falta de bona condició física.
  2. Lesió muscular
  3. Fractura en algun os
  4. Artritis
  5. Coxartrosis
  6. Amputacions
  7. Marejos
  8. Malalties cròniques
  9. Malalties cardiovasculars
  10. Malaltia pulmonar (per exemple, fibrosi pulmonar)

Falta d'aire en pujar escales i cansament

Si el que sents en baixar i pujar escales és cansament i necessites recuperar l'alè a mig camí, el més probable és que hagis de fer més activitat física. Quan movem els músculs amb més intensitat, la freqüència cardíaca augmenta perquè el cor necessita bombar suficient sang per a poder enviar més oxigen.

Com menys exercitats tinguem els músculs més reg sanguini necessiten, per la qual cosa el cor ha de treballar més del normal. Fent esport el que aconseguim és augmentar la capacitat del cor per fer arribar més oxigen als músculs. Al mateix temps, aquests guanyen més força per fer una activitat. També millorem la nostra capacitat pulmonar.

Si ets una persona sedentària, pots proposar-te caminar diàriament i anar augmentant progressivament l'esforç físic. Si realitzes passejos d'una certa intensitat, forçant una mica el cos, augmentaràs la capacitat del teu cor a més d'enfortir els teus músculs.

L'esport sempre es tradueix en una bona salut cardiovascular, a més, uns bons hàbits saludables cremen greixos. Caminar, anar amb bici o nedar millora els músculs de les cames, els bessons, els glutis i els quàdriceps.

Sempre que puguis, i si la teva condició física ho permet, pensa que pujar escales és una activitat aeròbica eficaç. Encara que hagis de pujar cinc pisos fes-ho a peu ja que notaràs una millora a la salut cardíaca i milloraràs la capacitat pulmonar.

Malgrat tot, és veritat que no sempre són problemes de forma física. També existeixen moltes malalties que poden provocar la sensació de falta d'aire quan pugem escales, per exemple, el càncer de pulmó, asma, infeccions…

Solucions per baixar i pujar escales

Dolores musculars i articulars en pujar i baixar escales

Si tens alguna lesió, pot ser que sigui difícil per a tu baixar i pujar escales. A vegades, amb el temps i fent una bona rehabilitació et recuperes.

Tristament, hi ha gent que sent aquests dolors per malalties, com és la fibromiàlgia o l'artritis. Aquestes patologies no tenen cura, per la qual cosa la persona sempre patirà malalties que, en casos molt greus, pot provocar discapacitat.

En aquests casos, només els consells mèdics poden millorar el dolor.

En aquests casos, només els consells mèdics poden millorar el dolor.

Estar patint una malaltia degenerativa pot repercutir en la nostra força i provocar feblesa muscular. Si hem passat llargs períodes de temps al llit o en repòs, el cos s'afebleix. Per tant, qualsevol activitat, per lleu que sigui, pot suposar un gran esforç.

Hi ha moltes malalties que afebleixen el cos i obliguen les persones a fer repòs. Algunes en concret poden arribar a provocar distròfia muscular.

Mala circulació i rampes

Un altre problema recurrent és la mala circulació a les cames. Tenir una insuficiència cardíaca provoca que no tinguem una bona circulació de la sang i això es tradueix en rampes. Poden ser molt perilloses ja que si passen mentre estàs en unes escales pots caure.

Falta d'equilibri al pujar i baixar escales

Els marejos són provocats, normalment, per anomalies a la oïda o als ulls. Les persones que pateixen de vertigen i desequilibris descriuen una sensació en el qual el seu entorn es mou i es desequilibra.

Les palpitacions, marejos i altres símptomes, si són recurrents, poden ser un problema per poder tenir una vida normal. Les persones que sofreixen d'ells tenen dificultats per a poder caminar correctament i tenen el risc que passi en els llocs menys inesperats.

Problemes per pujar i baixar escales

Mobilitat reduïda i accessibilitat

Hi ha moltes raons per les quals una persona pot tenir mobilitat reduïda. Moltes d'elles són lesions musculars o en els ossos, ja sigui per patologies o accidents.

Al final, tot es redueix en problemes per a poder moure's amb normalitat, per la qual cosa la seva accessibilitat pot veure's afectada. No poder transitar per diferents zones per culpa de la falta d'adaptació dels espais repercuteix molt en la qualitat de vida d'una persona.

Solucions per pujar i baixar escales a qualsevol edat

No deixis de sortir de casa per culpa dels problemes d'accessibilitat. Hi ha solucions per poder millorar la teva qualitat de vida: es tracta dels salvaescales. No hi ha una edat indicada per a tenir un, sempre dependrà de les necessitats de la persona.

Tenir accessibilitat en tots els espais és un dret, així que, en llocs comunitaris o públics, és important oferir maneres d'acabar amb les barreres arquitectòniques. A VALIDA disposem d'una gamma molt àmplia.

En aquests llocs, és molt freqüent instal·lar plataformes salvaescales o elevadors de curt recorregut, ja que aquestes solucions aconsegueixen donar accessibilitat a persones amb i sense cadira de rodes. En cas de no utilitzar una cadira de rodes es pot instal·lar una cadira salvaescales, són ideals perquè ocupen poc espai i no requereixen d'obres per a col·locar-les.

Si vols millorar la teva accessibilitat, compta amb un expert de VALIDA per fer-lo.

*Si tens dificultat per a respirar constant ment, pot ser símptoma d'un problema de salut, en aquest cas et recomanem acudir al metge.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu