sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Prevenció d'Accidents domèstics en les persones grans

Accidents domèsticos en persones grans

Un 20% de la població espanyola té més de 65 anys i, amb l'edat, el cos ja no reacciona amb la mateixa agilitat que abans. Per aquesta raó, t'hem preparat una llista amb accidents domèstics en persones grans, perquè puguis evitar qualsevol factor de risc.

Els accidents domèstics més comuns en persones majors

1. Cremades, accident domèstic molt habitual

És molt habitual patir cremades a casa, és molt fàcil cremar-se quan s'està cuinant o amb el forn. També és molt habitual amb la planxa.

Cremades de primer grau a casa

2. Talls i ferides, accident en persones grans

Tots, alguna vegada, ens hem tallat amb un ganivet. Hi ha ganivets molt esmolats, especialment els de tallar carn que poden causar-te un bon tall si no pares esment. A casa, també hem d'anar amb compte amb les tisores, navalles o un vidre trencat.

Accidents domèstics provocats per talls en persones grans

3. Les caigudes, accident en persones grans

Segons l’estudi “Les caigudes en persones més grans de 65 anys”, realitzat per Departament de Salud de la Generalitat de Catalunya, el 80% de les morts per caigudes correspon a persones més grans de 74 anys.

Controla que el terra no estigui mullat, que no hi hagi objectes que puguin provocar que una persona s'ensopegui o qualsevol altre risc que pugui provocar una caiguda. Especialment assegurar-se que les escales compleixen amb uns requisits per poder baixar i pujar-les amb tranquil·litat.

Alt risc de relliscar en persones grans

4. Intoxicacions, molt perillós a casa

Aliments en mal estat, ingesta de medicaments, respirar productes de neteja o insecticides. Hi ha certs riscos que s'han de conèixer per evitar aquesta classe d'accidents.

Les intoxicacions provoquen accidents domèstics

5. Compte amb els banys! Zona de risc:

En els banys pot haver-hi diferents accidents, s'han de controlar bé tots els riscos per evitar-los. Especialment s'ha de vigilar que no hi hagi el terra humit o una catifa que entorpeixi el camí.

Al bany passen molts accidents domèstics

6. Risc d'asfíxia, possible accident domèstic

La inhalació del fum del cotxe en el garatge, estufes que no estan consumit bé el gas, cuines de gas… tots ells són factors que consumeixen l'oxigen i poden matar a una persona. D'altra banda, hi ha accidents per asfíxia amb aliments, s'ha de controlar els ancians amb malalties com l'Alzheimer o amb patologies que no els permeten empassar bé.

Risc d'asfixia a casa

Prevenció d'accidents en persones grans

Molts accidents que pateixen les persones grans a casa es poden evitar-se si es para atenció als riscos i s'eliminen. Aquests són els elements als quals has de parar esment:

 • Il·luminació: canviar les bombetes per unes que donin molta il·luminació. També has de prendre l'interruptor de la llum i no caminar a les fosques.
 • Presta especial atenció al terra: procura que el terra estigui ben anivellat i que no hi hagi superfícies relliscoses. Procura que les catifes estiguin ben fixades.
 • Escales segures: comprova els graons i, si no n’hi ha, instal·la un passamans.
 • Calçat per a persones grans: especialment per a dones, evitar sabates de taló alt. Buscar sabates ben ajustades, amb sola de goma i còmodes.
 • Espais de pas: comprovar que els passadissos o altres espais per on passa la gent siguin segurs, sense obstacles que puguin provocar caigudes. Comprovar que hi hagi llum suficient.
 • Evita aquests riscos en el bany: canvia la banyera per un plat de dutxa a nivell de terra i antilliscant. Per a persones amb poca mobilitat, instal·la barres de subjecció dins de la dutxa i al costat del lavabo. Pots millorar la seguretat instal·lant una cadira per a la dutxa.
 • Compte en el moment d'aixecar-se: tant si s'ha estat al llit o al sofà, és important aixecar-se a poc a poc i esperar una estona asseguts abans d'incorporar-se del tot.
 • Converteix la cuina en un espai segur: compte amb els ganivets, utilitza taula de tallar, compte amb els objectes molt calents, etc.
 • Compte amb les estufes i escalfadors: són font d'incendis si no vas amb compte. Especialment quan es posa roba molt a prop ja que pot incendiar-se.
 • Aparells elèctrics: evita endollar molts aparells en el mateix interruptor. No utilitzis aparells amb cables en mal estat ja que la instal·lació elèctrica danyada podria electrocutar-te.
 • Fumar: no fumis en el llit o en el sofà, pots provocar un incendi.
 • Medicaments: en cas de persones molt grans, controla la medicació perquè no s'equivoquin. Sempre s'ha de seguir les indicacions d'un professional sanitari. S'han de conservar a l'envàs original.
 • Alimentació i menjars: vigila la data de caducitat dels aliments, també procura que no hagin passat diversos dies per menjar-te alguna cosa que ja estava feta. Per a persones amb dificultat per empassar és important canviar l'alimentació.
 • Seguretat al caminar: un suport com el bastó, caminadors o qualsevol altre objecte per a persones amb problemes de mobilitat fa que hi hagi menys probabilitats de caure. L'exercici físic és bo per millorar les condicions físiques i pot ajudar a prevenir accidents.

Sistemes més sol·licitats que milloren la seguretat

Accidents habituals a la cuina

Aquests són els sistemes que més sol·licita la gent per a millorar la seguretat a casa:

Reforma del bany

La primera modificació que es planteja en una casa amb persones amb problemes de mobilitat és el bany. Si hi ha banyera, es canvia per un plat de dutxa. Normalment s'instal·len plats de dutxa a nivell del sòl i s'evita qualsevol graó. A més, s'instal·len barres en llocs concrets per a donar diferents punts de suport i ajudar a l'estabilitat i evitar caigudes.

També, en cas de persones en cadira de rodes, es fa el bany molt més ampli perquè pugui moure's amb tranquil·litat.

Salvaescales

Els salvaescales s'han convertit en un producte molt popular per introduir seguretat a la llar, a més de ser molt còmodes. Especialment la cadira, que proporciona mobilitat entre plantes per a persones que tenen dificultats per caminar.

Avisador de caigudes

Per a persones que viuen soles, porten un sensor que avisa a un cuidador pròxim en cas que la persona caigui (aquest tipus d'accident, recordem, és molt comú). Patir accidents quan es viu sol és molt més probable que quan es viu acompanyat, especialment el risc de caigudes creix. Alguns d’aquests avisadors tenen un comunicador que en cas d'emergència avisa a l'ambulància.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu