sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Proctologia: Què és i quines malalties tracta?

qué es la proctología y qué estudia

La proctologia és una branca de la medicina que se centra en el diagnòstic i tractament de les malalties relacionades amb el recte i l'anus. Encara que molts poden sentir una certa incomoditat en parlar d'aquestes parts del cos, és important comprendre que les afeccions proctològiques són bastant comunes i poden afectar la qualitat de vida de les persones. En aquest article, explorarem què és la proctologia i les principals malalties que tracta.

Què és la proctologia?

La proctologia és una especialitat mèdica que s'ocupa del diagnòstic i tractament de les malalties que afecten el recte i l'anus. Els professionals de la proctologia, coneguts com a proctòlegs o coloproctòlegs, són metges especialitzats en el sistema digestiu inferior. Aquests especialistes tenen un ampli coneixement sobre les afeccions que poden afectar la zona anus rectal, i estan capacitats per a realitzar procediments diagnòstics i terapèutics relacionats amb aquestes àrees.

parts del sistema digestiu

Malalties tractades per la proctologia

Hemorroides: Les hemorroides són venes dilatades al recte i l'anus que poden causar dolor, picor i sagnat. Els proctòlegs poden oferir tractaments que van des de canvis a l'estil de vida i la dieta fins a procediments mèdics i quirúrgics, segons la gravetat del cas.

Fissures anals: Una fissura anal és una petita úlcera o esquinçament en el revestiment de l'anus. Això pot causar dolor i sagnat durant les deposicions. Els proctòlegs poden recomanar canvis en la dieta, medicaments tòpics i, en alguns casos, cirurgia per a tractar les fissures anals.

Abscessos i fístules anals: Els abscessos anals són infeccions causades per una acumulació de pus prop de l'anus. Si un abscés no es tracta adequadament, pot desenvolupar-se una fístula anal, que és una connexió anormal entre l'anus i la pell pròxima. Els proctòlegs poden drenar els abscessos i realitzar cirurgia per a tractar les fístules.

Incontinència fecal: La incontinència fecal es refereix a la incapacitat per a controlar l'evacuació intestinal. Pot ser causada per diversos factors, com a feblesa dels músculs de l'esfínter anal o mal en els nervis. Els proctòlegs poden realitzar proves de diagnòstic i recomanar teràpies no quirúrgiques, com a exercicis per a enfortir els músculs del sòl pelvià o medicaments. En casos més greus, la cirurgia pot ser necessària.

Pòlips i càncer colorectal: Els proctòlegs també estan involucrats en la detecció precoç i el tractament del càncer colorectal. Poden realitzar colonoscòpies i biòpsies per a detectar pòlips precancerosos o càncer en el còlon o el recte. Si es detecta càncer, els proctòlegs treballaran en conjunt amb oncòlegs per a oferir el tractament adequat.

malalties tractades per la proctologia

Possibles tractaments de la malaltia

La proctologia abasta una varietat de malalties de l'anus i trastorns relacionats amb el còlon i recte. Els tractaments en proctologia poden variar segons l'afecció específica i la gravetat de cada cas. A continuació, s'esmenten alguns tractaments comuns utilitzats en aquesta especialitat:

Hemorroides: Per al tractament de les hemorroides, es poden recomanar canvis en l'estil de vida, com una dieta rica en fibra, augmentar la ingesta de líquids i evitar el restrenyiment. Els medicaments tòpics, com a cremes o ungüents que contenen corticoesteroides o agents vasoconstrictors, poden ajudar a alleujar els símptomes. En casos més greus, es poden realitzar procediments mínimament invasius, com la lligadura amb banda de goma, la escleroteràpia o la coagulació infraroja, per a reduir la grandària de les hemorroides o eliminar-les quirúrgicament en casos més severs.

Fissures anals: El tractament de les fissures anals pot implicar canvis en la dieta, com augmentar la ingesta de fibra i beure suficient aigua per a evitar el restrenyiment. Els medicaments tòpics, com a cremes o ungüents que contenen anestèsics locals o nitroglicerina, poden ajudar a alleujar el dolor i promoure la curació. En casos crònics o que no responen als tractaments conservadors, es pot considerar la esfinterotomía lateral interna, una cirurgia que relaxa l'esfínter anal i permet la cicatrització.

Abscessos i fístules anals: Els abscessos anals generalment requereixen drenatge quirúrgic per a eliminar l'acumulació de pus. En el cas de les fístules anals, es poden realitzar diferents tècniques quirúrgiques per a promoure el drenatge i la cicatrització, com la col·locació d'un setó (un fil especial) o cirurgia de fistulectomia per a extirpar completament la fístula.

Incontinència fecal: El tractament de la incontinència fecal pot incloure teràpia de biofeedback per a enfortir els músculs del sòl pelvià i millorar el control anal. A més, es poden prescriure medicaments, com a antidiarreics o agents que augmenten la consistència de la femta, per a controlar els símptomes. En casos més greus, es pot considerar la cirurgia per a reparar l'esfínter anal o col·locar un implant esfinterià.

És important destacar que alguns tractaments com la manometria anal poden variar segons les necessitats individuals de cada pacient. Si experimentes símptomes proctològics, és fonamental buscar atenció mèdica d'un especialista en proctologia per a rebre un estudi diagnòstic i tractament personalitzat.

Recorda que aquests professionals estan capacitats per a brindar atenció mèdica amb empatia i discreció, i poden ajudar-te a millorar la teva qualitat de vida.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu