sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Protocol de canvis posturals i mobilitzacions per a ancians

Quin protocol hem de seguir per a realitzar correctament els canvis posturals i mobilitzacions per a ancians?

Quan ens trobem estiratges en un llit, canviem de posició per a evitar pressions en les diferents zones de suport.

No obstant això, hi ha persones d'avançada edat o amb mobilitat reduïda que no poden fer aquest canvi postural ells mateixos. En aquests casos, és molt important la feina del cuidador, que haurà de moure a la persona impedida en diferents posicions per a evitar l'aparició d'úlceres per pressió.

 

 

També pot interessar-te: Com aixecar del llit a una persona impedida

 

 

Canvis posturals al llit

 

Per a alleujar la pressió continua en les persones enllitades, es realitzessin moviments de posició cada 2 o 3 hores i alternant tots dos laterals (esquerra-dreta), la col·locació de cap per amunt (o supí) i la postura semi-asseguda a Fowler.

En les persones que puguin estar asseguts es farà cada hora.

Per a moure a l'usuari, hem de saber quin és el seu estat per a determinar si pot o no col·laborar en la realització del canvi postural.

 

 

Posició 1: Decúbit supí

 

Es tracta de la col·locació del pacient de cap per amunt. Per a això, situarem un coixí sota el cap. Es recomana posar un altre coixí prim sota els genolls. Perquè els peus no quedin molt estesos, es pot posar un altre coixí al final d'aquests.

 

 

Posició 2: Fowler

 

La capçalera del llit ha d'estar a una posició amb un angle de 45°- 60° de manera que la persona quedi mitjà asseguda. Sota les cames podem col·locar un coixí perquè els genolls facin una mica de flexió.

 

 

Posició 3: Decúbit lateral

 

Situar a la persona de costat (esquerre o dret i anar alternant). Col·locar un coixí sota el cap i una altra darrere de l'esquena perquè el cos quedi recolzat i amb una lleu inclinació.

Podem situar un coixí entre les cames per a evitar fregament i flexionar lleument la cama superior.

Hem de col·locar els peus en un angle recte per a impedir la flexió plantar.

 

 

A més de realitzar aquestes mobilitzacions, també hem de revisar de manera diària l'estat de la pell i assegurar-nos que està neta i ben hidratada.

Per a evitar l'aparició d'úlceres també és fonamental portar una dieta amb una equilibrada aportació proteica i vitamínica rica en carns, fruites, verdures i cereals, reduint al mínim el consum de sal per a retenir menys líquids.

Beure entre 1,5l i 2l d'aigua diaris també és fonamental per a ajudar el cos a eliminar toxines, millorar la digestió d'aliments i enriquir el proveïment de nutrients a les cèl·lules.

En la mesura que sigui possible, i tenint en compte l'estat del pacient, poden realitzar-se exercicis suaus com ara estiraments o intentar caminar només si té suficient mobilitat. 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu