sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Quan és obligatori instal·lar un salvaescales?

Tens dubtes sobre la normativa actual? En aquest article t'expliquem tot el que necessites saber sobre quan és obligatori instal·lar un salvaescales.

 

Davant l'existència de desnivells a una comunitat de veïns, una persona d'avançada edat o amb problemes de mobilitat pot tenir dificultats a l'hora de pujar o baixar les escales de manera autònoma i segura.

Per aquest motiu, és molt important aconseguir un entorn el més adaptat possible sense barreres arquitectòniques que puguin dificultar el pas de les persones.

 

Potser t'interessa: Llei de propietat i salvaescales: Qui paga què?

 

 

Normativa aplicable sobre salvaescales a Espanya

 

La Llei de Propietat horitzontal actual determina que si en un habitatge o local hi ha una persona major de 70 anys o amb una discapacitat reconeguda, aquesta pot reclamar l'adaptació dels elements comuns per a complir amb els principis d'accessibilitat.

 

Quan per qüestions econòmiques o tècniques no poden aplicar-se els principis del Codi tècnic d'Edificació, es busquessin solucions alternatives que permetin la major adequació viable als condicionants estipulats.

Els costos de les obres d'adaptació de l'habitatge seran assumides per tots els propietaris de la comunitat si aquests no superen les 12 mensualitats de les quotes habituals de la comunitat (descomptant les ajudes i subvencions a les quals puguin tenir dret). Tots els propietaris de l'habitatge pagaran sobre la base del coeficient de l'escriptura del seu habitatge.

Si el cost és superior, de totes maneres haurà de realitzar-se l'obra necessària que equivalgui a les quotes de comunitat d'1 any, encara que la resta del cost de les obres sigui assumit directament per la persona interessada. També es pot votar en junta de veïns i ser aprovat per majoria simple.

 

 

Normativa sobre plataformes elevadores

 

En edificis d'obra nova, és a dir, la sol·licitud de llicència de la qual d'obra va ser posterior al 12 de setembre de 2010, l'accessibilitat ha d'aconseguir-se mitjançant rampes i ascensors, no sent admissibles les plataformes elevadores excepte algun cas concret.

En edificis d'obra antiga, han d'adaptar-se de manera progressiva a les condicions d'accessibilitat tenint en compte els principis d'ajustos de proporcionalitat. L'ús de plataformes elevadores queda condicionat al fet que sigui desproporcionat o impossible col·locar un ascensor o rampa.

Les plataformes inclinades estan justificades quan la instal·lació d'una plataforma vertical requereix d'una intervenció estructural. Quan es col·loca una plataforma vertical, sempre ha d'haver-hi un recorregut alternatiu d'escales.

 

 

 

Es considera efectiu una cadira salvaescales o eruga en comunitats?

 

Les cadires salvaescales serveixen per a salvar obstacles arquitectònics que puguin entorpir el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda. No obstant això, no ofereixen una autonomia als usuaris en cadira de rodes pel que no es considera una solució efectiva de les condicions d'accessibilitat.

Passa el mateix amb les solucions portàtils o Erugues salvaescales tampoc es considera una solució accessible perquè necessita de l'ajuda d'una altra persona per a pujar a la persona.

No obstant això, quan per qüestions d'espai o preu no és possible instal·lar una plataforma inclinada o vertical, pot ser una opció per a ajudar a les persones que ho necessiten.

En aquest cas, et deixem amb un article que parla sobre les cadires salvaescales per a comunitats de veïns. 

 

A Válida sin barreras podem oferir-te assessorament en matèria d'accessibilitat per experts en l'àmbit de manera gratuïta i sense compromís, a més, podran indicar-te possibles subvencions tenint en compte la seva localitat. El nostre telèfon gratuït d'atenció al client és el 900 414 000, o si ho prefereix, pot enviar-nos un correu electrònic amb la seva consulta a [email protected]

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu