sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Quan està indicat posar una pròtesi de maluc?

Prótesis de cadera, cuándo se aconseja

Sofreixes d'artrosi, artritis o dolors en el maluc? El desgast del maluc provoca molts dolors i problemes de mobilitat a les persones afectades. Algunes, sobretot en casos més greus, es veuen amb la necessitat de posar una pròtesi de maluc per a millorar la qualitat de vida.

Què és una pròtesi de maluc

Una pròtesi de maluc és un dispositiu mèdic dissenyat per a reemplaçar una articulació de maluc danyat o desgastat. L'articulació del maluc és una de les articulacions més grans i mòbils del cos humà i exerceix un paper crucial en la mobilitat i l'estabilitat. Quan el maluc es danya a causa d'afeccions com l'osteoartritis, fractures greus, necrosis del cap del fèmur o altres malalties degeneratives, pot causar dolor intens i limitar significativament la capacitat d'una persona per a moure's i portar una vida normal.

La pròtesi de maluc consta de dues parts principals:

 • Component acetabular: Aquest component reemplaça la cavitat del maluc, que és la part de l'os de la pelvis on s'allotja el cap del fèmur. En general, consisteix en una copa de metall o ceràmica que s'ajusta en l'os de la pelvis i una part plàstica o de metall que actua com el "revestiment" de la copa.
 • Component femoral: Aquest component reemplaça la part superior del fèmur, que és l'os de la cuixa. En general, és un plançó de metall que s'insereix en el canal medul·lar de l'os del fèmur i un cap esfèric que encaixa en la copa acetabular.

La pròtesi de maluc està dissenyada per a restaurar la funció de l'articulació del maluc, alleujant el dolor i permetent que el pacient recuperi la mobilitat i la qualitat de vida. Existeixen diferents tipus de pròtesis de maluc, incloent-hi pròtesis totals de maluc, pròtesis parcials i pròtesis de revisió, segons les necessitats específiques del pacient i la gravetat de l'afecció.

Evolució de la pròtesis de maluc

La cirurgia de reemplaçament de maluc és un procediment comú i altament reeixit en l'actualitat, que ha permès a milions de persones a tot el món recuperar la seva mobilitat i viure una vida més activa i lliure de dolor.

Quan es decideix posar una pròtesi de maluc?

La decisió de realitzar una operació de pròtesi de maluc o també anomenada artroplàstia total de maluc, es basa en l'avaluació d'un professional de la salut i depèn de diversos factors, incloent-hi la condició mèdica del pacient, el grau de mal en l'articulació del maluc i l'impacte que aquesta afecció té en la qualitat de vida.

Situacions comunes en les quals s'indica una operació de pròtesi de maluc:

 • Osteoartritis: L'osteoartritis és la causa més comuna de reemplaçament de maluc. Quan aquesta malaltia degenerativa afecta greument l'articulació del maluc i causa dolor intens, rigidesa i limitacions significatives en la mobilitat, es considera el reemplaçament de maluc com una opció per a alleujar el sofriment i millorar la funció.
 • Fractures de maluc: En el cas d'una fractura greu de maluc, especialment en pacients d'edat avançada, el reemplaçament de maluc pot ser necessari per a restaurar l'estabilitat i la funció de l'articulació.
 • Necrosi avascular del cap del fèmur: Aquesta condició, en la qual el subministrament de sang al capdavant del fèmur es veu compromès, pot portar al col·lapse de l'articulació i causar un dolor sever. En tals casos, una pròtesi de maluc pot ser la solució.
 • Malalties reumàtiques: Algunes malalties autoimmunes, com l'artritis reumatoide, poden danyar l'articulació del maluc de manera significativa i requerir una pròtesi per a restaurar la funció i alleujar el dolor. L'artrosi i l'artritis danya el cartílag que revesteix els extrems dels ossos provocant dolor.
 • Traumatismes: Lesions greus en l'articulació del maluc a causa d'accidents o traumatismes esportius poden danyar els teixits i requerir un reemplaçament de maluc.
 • Dolor crònic i incapacitant: Quan un pacient experimenta dolor constant i incapacitant en el maluc que no respon adequadament a tractaments conservadors com ara fisioteràpia, medicaments i teràpia de modificació de l'estil de vida, el reemplaçament de maluc pot ser recomanat.
Recuperació després d'una operació d'articulació.

La decisió de realitzar una operació de pròtesi de maluc es pren després d'una avaluació exhaustiva de la situació clínica del pacient. Es consideren factors com l'edat, la salut general, l'activitat física i les expectatives del pacient. És important discutir detalladament els riscos i beneficis del procediment amb el cirurgià i prendre una decisió informada sobre el procediment quirúrgic. L'objectiu principal és alleujar el dolor, restaurar la mobilitat i millorar la qualitat de vida del pacient.

Recuperació d'una pròtesi de maluc

La recuperació després d'una cirurgia de pròtesi de maluc varia d'un pacient a un altre i depèn de diversos factors, incloent-hi l'edat, la salut general, el tipus de pròtesi utilitzada, i la rehabilitació. No obstant això, en general, el procés de recuperació d'una pròtesi de maluc sol seguir un patró similar.

Problemes per caminar per dolor en articulacions

El que pots esperar durant la recuperació

 1. Hospitalització inicial: La majoria dels pacients romandran a l'hospital durant uns dies després de la cirurgia. Durant aquest temps, es monitorarà la condició i es rep cures mèdiques, incloent-hi teràpia de moviment passiu per a prevenir la rigidesa de l'articulació.
 2. Teràpia física: La teràpia física és essencial per a la recuperació. Un fisioterapeuta ajuda a aprendre a moure's amb la pròtesi, enfortir els músculs circumdants i millorar l'amplitud de moviment. Es comença amb exercicis suaus i gradualment s'avança a activitats més intenses a mesura que el teu cos es recuperi.
 3. Ús de crosses o caminador: En les primeres setmanes després de la cirurgia, és possible que faci falta el suport de crosses o un caminador per a caminar. Això ajuda a alleujar el pes del maluc operat i a prevenir caigudes.
 4. Dolor i medicaments: És normal experimentar un cert dolor després de la cirurgia. Un metge pot receptarà medicaments per a controlar el dolor. A mesura que s'avança en la recuperació, és probable que necessitis menys medicaments.
 5. Activitat física gradual: La recuperació completa porta temps. Pots esperar tornar a la majoria de les teves activitats diàries en unes setmanes, però és important evitar activitats d'alt impacte durant diversos mesos.
 6. Seguiment mèdic: Hi ha seguiment regular amb el traumatòleg per a assegurar-se que la pròtesi de maluc s'està integrant correctament i que la recuperació progressa segons el que es preveu.
 7. Evitar uns certs moviments: Durant un període de temps, és important evitar certs moviments o posicions que podrien posar en risc la pròtesi de maluc, com girar la cama operada cap a dins o encreuar les cames.
 8. Estil de vida actiu: Després d'una recuperació reeixida, moltes persones poden tornar a un estil de vida actiu, que inclou caminar, nedar, caminar amb bicicleta i participar en activitats de baix impacte.
 9. Manteniment a llarg termini: Les pròtesis de maluc tenen una vida útil, i és possible que necessitis una revisió o reemplaçament en el futur. És important seguir les indicacions del teu cirurgià i mantenir un estil de vida saludable per prolongar la vida útil de la pròtesi.

Recorda que cada persona és diferent, per la qual cosa la durada i l'experiència de la recuperació poden variar. Sempre s'ha de seguir les recomanacions del metge i fisioterapeuta per a obtenir els millors resultats possibles en la recuperació després d'una pròtesi de maluc.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu