sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Quan s'ha de portar les plantilles ortopèdiques?

Cuándo usar plantillas ortopédicas

Hi ha moltes persones que, per raons vàries, necessiten portar plantilles ortopèdiques. Moltes vegades és per evitar dolors musculars per culpa d'una malformació del peu o lesions que hagi provocat que no es camini de la forma correcta.

Si t'estàs plantejant la possibilitat de portar plantilles, t'hem resumit tota la informació que necessites perquè el puguis valorar. Compte que l'ús adequat de les plantilles pot evitar tenir dolors musculars per mala postura.

Què són les plantilles ortopèdiques?

Les plantilles ortopèdiques, també conegudes com a plantilles, plantilles podològiques o plantilles personalitzades, són dispositius dissenyats per a col·locar-se dins del calçat amb l'objectiu de proporcionar suport i correcció als peus. Aquestes plantilles estan especialment dissenyades per a adaptar-se a la forma única dels peus de cada persona i s'utilitzen amb diversos propòsits, com corregir problemes biomecànics, alleujar el dolor, millorar la postura i prevenir lesions.

Les plantilles ortopèdiques poden ser genèriques o personalitzades. Les genèriques solen estar disponibles en talles estàndard i es poden comprar sense necessitat d'una avaluació professional. D'altra banda, les plantilles ortopèdiques personalitzades es creen específicament per a un individu després d'una avaluació detallada de l'estructura del peu i la marxa. Aquestes avaluacions solen ser realitzades per podòlegs, ortopedistes o altres professionals de la salut especialitzats en la cura dels peus.

Dolor de peus per tenir els peus plans

Les plantilles ortopèdiques personalitzades poden abordar una varietat de problemes, com la pronació o supinació excessiva (inclinació cap a dins o cap a fora del peu en caminar), problemes d'arc, desalineació de les cames, dolor en el taló, metatarsàlgia (dolor en la part anterior del peu) i altres condicions relacionades amb la biomecànica dels peus.

L'objectiu principal de les plantilles ortopèdiques és redistribuir la pressió als peus de manera més uniforme, corregir l'alineació i millorar la funció biomecànica. Això pot ajudar a alleujar el dolor, millorar l'estabilitat i prevenir lesions a llarg termini.

Quan hauríem de portar plantilles podològiques?

Les plantilles ortopèdiques es recomanen en diverses situacions, i la decisió d'usar-les sol dependre de l'avaluació d'un professional de la salut, com un podòleg, ortopedista o fisioterapeuta. Algunes de les situacions en les quals es podria recomanar l'ús de plantilles inclouen:

 1. Problemes biomecànics: Si hi ha desalineacions en la forma en què els peus es mouen en caminar o córrer, com la pronació excessiva o la supinació, les plantilles poden ajudar a corregir aquests problemes.
 2. Dolor als peus: Si una persona experimenta dolor als peus, taló, arc o qualsevol altra àrea relacionada amb la marxa, l'ús de plantilles pot ajudar a redistribuir la pressió i alleujar el dolor.
 3. Lesions recurrents: Aquelles persones que tenen tendència a sofrir lesions musculars o articulars als peus, turmells o cames poden beneficiar-se del suport addicional proporcionat per les plantilles.
 4. Problemes a l'arc: Les plantilles poden ser recomanades per a persones amb peus plans o peus amb arcs excessivament alts, ja que poden ajudar a mantenir una alineació adequada.
 5. Condicions mèdiques específiques: Algunes condicions mèdiques, com la fasciïtis plantar, l'artritis, la diabetis o altres malalties que afecten els peus, poden requerir l'ús de plantilles per a millorar el confort i prevenir complicacions.
 6. Esports i activitats físiques: Els atletes i persones que participen en activitats físiques intenses poden beneficiar-se del suport addicional i l'estabilització que ofereixen les plantilles personalitzades.

Malalties que causen necessitat d'ús de plantilles

Algunes de les malalties o condicions que poden ser causa de recomanar l'ús de plantilles inclouen:

Quan cal fer servir les plantilles
 • Fasciïtis plantar: La fasciïtis plantar és una inflamació del teixit connectiu en la planta del peu, especialment en la zona del taló. Les plantilles ortopèdiques poden proporcionar suport addicional i ajudar a redistribuir la pressió per a alleujar el dolor associat amb aquesta condició.
 • Peu pla: Les persones amb peus plans poden experimentar desafiaments biomecànics que afecten la forma en què caminen o corren. Les plantilles poden corregir la pronació excessiva i proporcionar un millor suport de l'arc.
 • Esperó calcani: Un esperó calcani és una protuberància òssia que es forma en l'os del taló. Les plantilles poden ajudar a alleujar la pressió sobre el taló i reduir el malestar associat.
 • Artritis: L'artritis en les articulacions del peu pot causar dolor i deformitats. Les plantilles poden proporcionar amortiment i suport per a reduir el dolor i millorar la mobilitat.
 • Lesions esportives: Les persones que han sofert lesions als peus, com a esquinços de turmell, fractures o tensions musculars, poden beneficiar-se de l'ús de plantilles per a ajudar en la recuperació i prevenir recurrències.
 • Síndrome de la banda iliotibial: Aquesta és una condició en la qual la banda iliotibial, un teixit que recorre el lateral de la cuixa, s'irrita. Les plantilles poden corregir problemes biomecànics que contribueixen a aquesta irritació.
 • Neuroma de Morton: El neuroma de Morton és una inflamació dels nervis en la part anterior del peu, generalment entre els dits. Les plantilles poden proporcionar amortiment i reduir la pressió en aquesta àrea.
 • Diabetis: Les persones amb diabetis poden experimentar problemes als peus, com a neuropatia i canvis en la forma del peu. Les plantilles poden ajudar a prevenir úlceres i proporcionar suport addicional.

Avaluació per fer unes plantilles ortopèdiques

L'avaluació per determinar si una persona necessita portar plantilles ortopèdiques generalment comença amb la recopilació de la història clínica del pacient, on s'obtenen antecedents mèdics, detalls sobre lesions prèvies i qualsevol símptoma específic als peus. A continuació, es duu a terme una entrevista per a comprendre els símptomes del pacient, com a dolor al taló, arc, turmells o qualsevol molèstia relacionada amb l'activitat física.

Plantilles per corregir el problema de peus

L'examen físic inclou l'avaluació detallada de la forma del peu, l'alineació de les cames, la mobilitat de les articulacions i la identificació de punts de dolor mitjançant la palpació. L'observació de la marxa del pacient és crucial, ja que proporciona informació sobre possibles desalineacions o problemes biomecànics en caminar.

En alguns casos, es realitza una anàlisi biomecànic més avançat, que pot incloure l'estudi de la petjada, l'avaluació de la pronació i supinació, i altres aspectes relacionats amb la biomecànica del peu. Per a la fabricació de plantilles personalitzades, es poden prendre impressions del peu, ja sigui mitjançant motlles tridimensionals, escaneig digital o plataformes de pressió.

Amb base en la informació recopilada, el professional realitza un diagnòstic i determina si l'ús de plantilles és necessari. A més, pot oferir recomanacions addicionals, com a canvis en el calçat, exercicis específics o tractaments complementaris. És fonamental que aquesta avaluació sigui realitzada per un professional de la salut especialitzat en condicions podològiques per a garantir un enfocament personalitzat i efectiu per a les necessitats individuals del pacient.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu