sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Quan una persona gran dorm molt què significa?

Què és la hipersòmnia

Si una persona gran dorm més de lo normal pot ser que tingui problemes de hipersòmnia. T'expliquem com detectar aquest problema i què fer-hi.

Hipersòmnia en persones grans i somnolència

La hipersòmnia és un trastorn del son que provoca que una persona dorm més del normal. Això significa que dormirà entre hores i el somni nocturn pot arribar a superar les 10 hores. Aquest trastorn, a la llarga, pot afectar l'activitat cerebral.

A més, les persones amb hipersòmnia senten somnolència diürna excessiva i cansament durant tot el dia durant períodes de més d'un mes. Al final, poden tenir limitacions funcionals i augmenta el risc de caigudes i accidents. També, en passar molt de temps en repòs, passa a ser molt difícil tenir una cura diària adequada.

Símptomes de la hipersòmnia en ancians

Els símptomes poden variar en una persona que tingui hipersòmnia, però un de molt habitual és el cansament constant i també la somnolència excessiva. Altres símptomes que poden aparèixer són desorientació al despertar, ansietat o pèrdua de la gana. Alguns també poden presentar dificultats per parlar o fer activitats simples i falta de coordinació.

Com detectar la hipesòmnia

Per culpa del cansament hi ha persones que poden tenir canvis d'humor, de comportament o de caràcter. Això repercuteix negativament en les relacions socials i les seves capacitats intel·lectuals.

Causes de la hipersòmnia en adults

Les persones grans solen tenir problemes en el son, uns dormen poc i altres massa. Per tant, s'ha de trobar l'arrel del problema ja que poden variar molt. Aquests són les causes que provoquen problemes en el son:

 1. Problemes de respiració: apnea del son provoca que una persona tingui respiracions interrompudes durant la nit i, per tant, no respira bé.
 2. Tenir la síndrome de cames inquietes o dolor de cames a la nit: provoca que les persones estiguin contínuament canviant de posició de les cames mentre dormen per culpa del dolor. Al final la persona no aconsegueix un son reparador.
 3. Insomni: es calcula que el 40% de persones de la tercera edat no pot dormir. Alguns tenen el problema que, per culpa de tenir poca activitat durant el dia, no agafen el son a la nit. Encara que també hi ha fàrmacs que ho poden provocar.
 4. Problemes cardiovasculars o síndrome de fase avançada del somni sol aparèixer en persones que van a dormir molt aviat i s'aixequen a primera hora.
 5. Parasòmnia: es presenta especialment en persones amb Parkinson, ja que tenen convulsions durant la nit que no els permet tenir un son reparador.

Persona gran amb molta son

Un especialista haurà de realitzar un estudi per determinar si la hipersòmnia és un trastorn primari o veure què el provoca. Les causes més comunes de problemes del son d'aquest tipus són;

 • La somnolència durant el dia pot ser provocada perquè durant la nit no es descansa correctament. Com hem comentat abans, l'apnea del son és una patologia recurrent en aquests casos.
 • Problemes de salut o patologies neuronals que comporten una deterioració cognitiva (com el Parkinson o l'Alzheimer), provoquen trastorns en el son. Normalment, no deixen descansar bé. Això es tradueix en somnolència durant la nit.
 • Fàrmacs: depenent dels medicaments que prengui una persona pot ser que li provoqui somnolència com a efectes secundaris. Si és una persona que li costa dormir el metge haurà de controlar la dosi de les pastilles per dormir durant un temps fins trobar l'adequada ja que si no és la correcta pot provocar somnolència.

Tipus de hipersòmnia

Existeixen diferents tipus de somnolència en persones grans segons els especialistes:

 1. Hipersòmnia idiopàtica amb son reduït: la persona pot tenir períodes de son entre 6 i 10 hores durant la nit, però durant el dia necessita una o dues migdiades i és difícil despertar-la. Sol ser un tipus de hipersòmnia més lleu i difícil de detectar ja que no sol interferir massa en el seu dia a dia.
 2. Hipersòmnia idiopàtica amb prolongació del son: la persona pot dormir entre 12 o 14 hores durant la nit i fins i tot és complicat despertar-la. A més, els pacients fan migdiades durant el dia que poden durar fins a 4 hores. És molt clar que hi ha un problema i, a més, influeix negativament en les activitats diàries de la persona.
 3. Hipersòmnia recurrent es manifesta en períodes de temps diversos i amb diferent freqüència durant tot l'any. És la forma menys habitual, i normalment són homes qui poden presentar-la.

Què fer si una persona gran dorm molt?

Hem de preocupar-nos quan una persona gran dorm molt?

Quan es percep que un ancià té un excés de son hem de descobrir què és el que pot estar provocant aquesta somnolència. Com hem comentat, pot ser un indici que hi ha algun problema que s'ha de diagnosticar per poder tractar-lo correctament.

El primer que has de fer, si detectes un comportament poc freqüent en una persona de la tercera edat, és anar al metge. A partir d'aquí, la persona especialista podrà esbrinar què pot estar provocant la somnolència i si hi ha certes condicions mèdiques a tenir en compte. També podrà determinar si és per falta de bons hàbits de son.

A vegades, la hipersòmnia sol ser un problema de no tenir un son reparador durant la nit. Si és el cas, pot ser que t'interessi saber quins remeis casolans existeixen per poder dormir, si és una bona opció prendre melatonina i maneres d'agafar el son. A més, també et recomanem alguns hàbits bons per a conciliar un bon son en persones d'edat avançada.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu