sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és el deteriorament cognitiu en persones majors adultes

Què és el deteriorament cognitiu i com afecta a les persones majors? T'expliquem a què es deu i com intentar evitar-ho.

Et preocupa la memòria o la capacitat de pensament d'una persona major? Potser has notat a un familiar més confós últimament. Pots haver apreciat petites pèrdues de memòria o està més distret que de costum. La deterioració cognitiva és una malaltia que normalment va associat a l'edat i afligint a la memòria i capacitat d'aprenentatge de l'afectat.

En aquests casos, és important acudir a un metge perquè li realitzi un examen avaluatiu amb criteris diagnòstics.

A continuació, t'expliquem detalladament què és la deterioració cognitiva i a quina edat apareix.

Article relacionat: Com calmar una persona amb demència senil agressiva. 

 

Què és el deteriorament cognitiu?

El deteriorament cognitiu lleu (DCL) provoca una disminució de les funcions cognitives, incloent la memòria i pensament. Aquesta disminució és lleu però apreciable. Un afectat per la deterioració cognitiva lleu té una major probabilitat d'acabar desenvolupant la malaltia d'Alzheimer o un altre tipus de demència.

Article relacionat: Què és la memòria? 

Alguns indicis que poden fer-nos pensar que pot tractar-se d'una deterioració cognitiva lleu són:

Pèrdua de memòria. Si la persona oblida esdeveniments recents, repeteix les mateixes preguntes i històries, oblida converses o noms de persones conegudes de manera recurrent.

Problemes de llenguatge. Li costa trobar les paraules a l'hora d'expressar-se i té dificultats per a processar la informació escrita o verbal.

Problemes d'atenció. Està distret sovint i li costa seguir el fil dels temes.

Problemes per a raonar. Té dificultats a l'hora de prendre decisions i resoldre problemes aparentment simples.

Presa de decisions complicada. Pot tenir certes limitacions a l'hora de fer la compra, cuinar o conduir.

 

Qué causa la deterioració cognitiva lleu?

Encara no se sap del cert què provoca aquests problemes de memòria. Algunes de les possibles causes poden ser:

  • Problemes de depressió, estrès o ansietat.
  • Trastorns relacionats amb la falta del somni com l'apnea del son. En aquest sentit, et deixem amb un article relacionat amb remeis per a dormir en persones majors.
  • Malalties que afecten el flux sanguini del cervell: Tumors, coàguls de sang, accidents cerebrovasculars, lesions cerebrals traumàtiques i hidrocefàlia per pressió normal.
  • Nivells de vitamina B12 baixos o altres dèficits vitamínics.
  • Problemes de la vista o oïda.
  • Certes infeccions.
  • Alguns efectes secundaris de certs medicaments.
  • Haver abusat de l'alcohol.

Moltes d'aquestes causes de la deterioració cognitiva lleu poden tractar-se. La majoria de casos, no obstant això, són degudes a la malaltia de l'Alzheimer o Parkinson.

 

”Deterioro

 

A quina edat apareix la deterioració cognitiva?

Encara que pensem que això només afecta a les persones d'avançada edat, les seves fases inicials comencen entorn als 45 anys. Això s'ha comprovat a través d'un estudi realitzat per la University College London. Aquest estudi posa de manifest que hi ha un descens de les funcions cognitives del 3,6% en persones amb edats de 45-49 anys.

A partir dels 65 anys el descens passa a ser del 9,6% en homes i 7,4% en dones.

 

Tipus i graus de deteriorament cognitiu

Els experts classifiquen la deterioració cognitiva lleu sobre la base de les habilitats de pensament que es veuen afectades:

Deteriorament cognitiu lleu: Una certa deterioració lleu relacionada amb la memòria. Normalment és molt difícil de distingir perquè no suposa una gran afectació en la vida diària de la persona.

Demència lleu: Comença a afectar les habilitats funcionals de la persona. Apareixen indicis de desorientació temporal i espacial, així com petits problemes de memòria recent. Pot mostrar uns certs canvis en el seu comportament.

Demència moderada: En aquest punt s'evidencia que hi ha unes certes dificultats de pensament. La qualitat de vida es veu afectada, tenint problemes de comprensió, dificultats per a aprendre, desorientació recurrent, etc. Aquestes afecten directament les diferents activitats de la vida de l'afectat/a.

Demència greu: En aquest punt la malaltia està molt avançada, sent pràcticament impossible que l'afectat comprengui les converses. Sofreix una pèrdua total de la memòria, és incapaç d'escriure i de ser autosuficient.

 

Tractaments per a evitar la deterioració cognitiva

 

Actualment, encara no existeix un tractament específic que pugui curar la deterioració cognitiva lleu. No obstant això, s'estan realitzat diversos estudis per a tenir una millor comprensió del trastorn.

Hi ha alguns aspectes que poden millorar la salut general de l'afectat i, gràcies a això, millorar també la seva salut mental.

Practicar activitat esportiva de manera regular. Realitzar exercicis diaris o de manera recurrent millora la salut cardiovascular i ajuda a prevenir la deterioració cognitiva. Tens més informació sobre aquest tema a Exercicis per a millorar l'activitat en persones adultes. 

 

”actividad

 

Mantenir una dieta saludable. Aquesta ha de basar-se sobretot a ingerir pocs greixos i menjar de manera equilibrada. És important menjar fruites, vegetals i cereals, a més de reduir el consum de sal. Així mateix, hem d'hidratar bé el nostre organisme.

Consumir Omega-3. S'ha demostrat que el consum d'àcids grassos omega-3 també és beneficiós per al nostre cor i salut cognitiva.

Estimular la nostra salut mental. Per a prevenir la deterioració cognitiva, és important mantenir la nostra ment activa. Per això, realitzar uns certs jocs, llegir o unes certes activitats poden ajudar a estimular la nostra capacitat cognitiva, evitant la seva deterioració. En aquest sentit, et deixem amb un article que pot ser interessant: Jocs per a estimular la memòria de les persones majors.

Evitar l'estrès. És important dormir les 8 hores recomanades cada dia i evitar períodes d'estrès prolongats.

Tenir una vida social activa. Estimular les relacions socials ajuda a prevenir la nostra deterioració cognitiva.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu