sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és el Parkinson i com afecte la mobilitat

Parkinson i com afecta la mobilitat a persones de 60 anys

Actualment, segons la Federació Espanyola de Parkinson es calcula que aquesta patologia afecta a 160.000 persones a Espanya i més de 7 milions de persones en el món. Les persones més afectades per aquesta patologia són majors de 60 anys, encara que també pot patir-la persones menors de 50 anys d'edat. Normalment, aquesta patologia afecte la mobilitat. 

Segons alguns estudis, entre el 2015 i el 2050 la població mundial de més de 60 anys es duplicarà. Seguint aquesta tendència, el 2040 la malaltia del Parkinson la patirà més de 12 milions de persones en el món, per la qual cosa es convertirà en la malaltia greu més comuna entre la població major.

Els estudis que s'han realitzat sobre la malaltia del Parkinson encara no han pogut determinar les causes que la desencadenarien. Per la qual cosa, és important aconseguir que hi hagi inversions en recerca per a poder descobrir més sobre ella.

 

Què és el Parkinson?

 

El Parkinson és una malaltia que afecta les neurones del cervell de manera permanent. Les persones que pateixen aquesta malaltia es troben que el sistema nerviós central està danyat i, en conseqüència, els seus moviments es veuen afectats.

Un dels elements del cervell que es veu danyat per la malaltia del Parkinson són els ganglis basals. Aquests es veuen afectats per la falta de dopamina en l'organisme, una substància encarregada de transmetre la informació necessària que ens permet realitzar moviments.

A més, les neurones de la substància negra, una zona de la part mitjana del cervell (el mesencèfal) i anomenada així pel seu to fosc, comencen a perdre's o a degenerar-se per falta de dopamina a l'òrgan.

 

”parkinson

 

 

 

Quins símptomes són propis de persones amb Parkinson i com detectar-la

 

Per a poder diagnosticar una persona amb Parkinson el metge especialista es fixa en la història clínica del pacient i, a més, realitza una exploració neurològica. No existeix en l'actualitat cap prova bioquímica que es pugui realitzar per detectar la malaltia.

A més, la persona especialista, ha de valorar si hi ha algun trastorn del moviment, o lentitud d'ells (bradicinèsia). També ha d'adonar-se de si la persona mostra tots o alguns símptomes que influeixen en la funció motora descrits a continuació:

 • Tremolor en repòs
 • Rigidesa muscular
 • Inestabilitat postural
 • Lentitud de moviments

 

Encara que hem recollit els símptomes de la malaltia més recurrents hi ha uns altres que poden ser un indicador que una persona pot estar afectada. A continuació, detallarem els que es repeteixen, però no té per què patir-los tots en una sola persona:

 • Hiponímia: falta d'expressions facials.
 • Hipofonia: la quantitat d'aire que passa per les cordes vocals no és suficient pel que deriva una tonalitat de veu baixa.
 • Disàrtria: les paraules surten febles, poc coordinades o mal vocalitzades.
 • Sialorrea: incapacitat de contenir la saliva.
 • Dificultats respiratòries.

 

Els símptomes no motors que es poden veure en persones amb Parkinson poden ser:

 • Neuro-psiquiàtrics: trastorns afectius, alteracions cognitives, al·lucinacions o deliris, demència, trastorns del control d'impulsos.
 • Trastorn del somni: somnolència diürna, somnis vívids, insomni, somni fragmentat, síndrome de cames inquietes.
 • Autonòmics: hipotensió ortostàtica (es manifesta en forma de marejos en estar dempeus), sudoració, seborrea (augment de secreció de greix en la pell), disfunció sexual, trastorns de la micció.
 • Digestius: Disfàgia (impossibilitat d'empassar o dificultat), nàusees, restrenyiment.
 • Sensorials: dolor, parestèsies (sensació anormal de pessigolleig, calor o fred), hipoòsmia (perduda de la capacitat olfactòria), anòsmia (perduda de l'olfacte), alteracions visuals.
 • Altres: fatiga, canvis en el cos, pèrdua de pes.

 

”parkinson

 

 

Quines són les causes principals de la malaltia del Parkinson

 

Actualment no se sap amb exactitud les causes d'aquesta malaltia neurodegenerativa, però se sospita que l’acumulació d'una proteïna anomenada cossos de Lewy podria desencadenar-la.

A més, altres trets de risc són:

 • L'edat: és un factor molt rellevant. Normalment, aquesta patologia s'inicia entre els 50 i 65 anys.
 • Genètica: el 90% de casos detectats d'aquesta malaltia no tenen un origen genètic concret. Així i tot, es calcula que entre el 15 i un 20% de les persones diagnosticades amb Parkinson tenen algun familiar pròxim que l'hagi patit.
 • Medi ambient: hi ha estudis que indiquen que el consum d'aigua del pou durant molts anys o estar en contacte amb pesticides i herbicides poden influir en l'aparició de la malaltia.

 

Fases i etapes del Parkinson

 

Al 1967, s'estableix una escala per a determinar la progressió de la malaltia en què es troba el pacient de Parkinson. Aquesta escala és coneguda com Hoehn i Yahr. Hi ha un total de 5 estadis dividits en funció de l'afectació de la malaltia en el pacient:

Diagnòstic recent

 • Estadi I: la persona veu que un costat del cos està afectat d'alguna forma per la malaltia.
 • Estadi II: el cos està afectat per tots dos costats, però la persona no té alterat l'equilibri.

Afectació moderada

 • Estadi III: l'afectació al cos, a més de ser total, influeix en l'equilibri de la persona.
 • Estadi IV: l'afectació de mobilitat, juntament amb altres símptomes, repercuteixen en el seu grau de dependència.

Afectació severa

 • Estadi V: la vida diària del pacient es veu greument entorpida i el seu grau de dependència és molt alt.

 

Parkinson i problemes de mobilitat

 

Les complicacions motores comencen a desenvolupar-se a entre els 5 i 8 anys de contreure la malaltia. Aquests símptomes més greus no responen adequadament a la medicació i és quan es parla de malaltia de Parkinson avançada.

El procés degeneratiu es troba en un punt molt avançat i els tractaments farmacològics no responen com haurien. La patologia es troba en un moment en què el pacient té brots on perd el control dels símptomes. En termes mèdics, aquest moment es diu: fluctuacions motores (off si està controlat, on si no ho està).

Aquestes fluctuacions motores són seguides i podem trobar:

 • Deterioració de final de dosi.
 • OFF matutí.
 • Retard de resposta.
 • Fallada de presa.
 • Moments OFF totalment imprevisibles.

 

Per a poder determinar un tractament, els metges i doctores especialistes han d'entendre què provoca el OFF i ON en el pacient. Per part seva, la persona amb Parkinson ha d'explicar molt detalladament quan perd el control dels símptomes (hores, situacions, menjar que s'hagi ingerit, medicaments, etc.)

La solució a aquesta mena de complicació sol resoldre's amb pastilles o pegats de rotigotina o realitzant altres tipus de teràpia.

 

Solucions d'accessibilitat per a persones amb problemes de mobilitat

 

Les persones afectades per un procés de la malaltia del Parkinson molt avançat tenen trastorn del moviment. Això es tradueix en que desplaçaments que fins ara no suposaven cap problema es veuen afectats per possibles caigudes o incapacitat per fer moviments senzills.

Com a persones cuidadores de la persona afectada per la malaltia, podem contribuir a millorar la seva qualitat de vida facilitant la seva mobilitat a casa. Sentir-se còmodes, segurs i lliures en un espai conegut millora l'autoestima i crea confiança en els moviments.

Les escales, les rampes i altres barreres poden suposar un problema si una persona té poc control muscular.

Les solucions que ofereix Válida sin Barreras a problemes de mobilitat a casa es poden trobar en la instal·lació de cadires o plataformes salvaescales. Aquesta classe d'equipaments permet al pacient més llibertat de moviments que, al mateix temps, es tradueix en menys dependència cap al cuidador.

Per a persones que comencen a tenir problemes d'autonomia, oferir-los un mecanisme per a millorar la seva llibertat de moviments pot influir positivament en el seu estat d'ànim.

Triar entre una cadira o una plataforma salvaescales pot variar en funció de les necessitats de la persona amb la mobilitat afectada i l'estructura de la llar. Els nostres productes s'adapten als entorns, ja sigui escales rectes o corbes. També tenim productes que funcionen perfectament per a entorns a l'exterior.

Per a comunitats de veïns i locals, el recurs més utilitzat son les plataformes salvaescales. Aquest tipus de producte permet que persones que vagin amb cadira de rodes puguin superar el tram d'escales còmodament. No suposen una nosa quan no s'utilitzen ja que són plegables i s'integren molt bé a l'entorn. Pots conèixer més sobre les prestacions de les plataformes salvaescalers a l’article d’aquest enllaç.

Un altre tipus de solucions són els elevadors de curt recorregut, també  estan pensats perquè persones que utilitzen cadira de rodes puguin trencar amb les barreres arquitectòniques com, per exemple, trams curts d'escales.

 

Tractaments per al Parkinson. Té cura la malaltia?

 

Desgraciadament, la malaltia del Parkinson no té cura. A més, el tractament farmacològic varia en funció de les necessitats del pacient i l'objectiu és controlar els símptomes que pateix.

Normalment, la medicació subministrada se centra en restablir la dopamina en el cervell i per això existeixen diferents fàrmacs que es trien segons les característiques de la persona. D'aquesta manera, s'intenta aconseguir millorar la qualitat de vida de la persona amb Parkinson i intentar restringir l'aparició de nous símptomes i complicacions.

Altres fàrmacs que tenen un bon resultat són els anomenats inhibidors de la mao. Es tracta de medicaments que s'utilitzen per tractar depressions i altres trastorns que tenen un bon resultat per combatre la deterioració de la dopamina.

En cas de pacients en què la medicació ja no té un bon resultat, es planteja un tractament quirúrgic. Aquest procés pot millorar els símptomes motors mitjançant l'estimulació cerebral profunda.

La cirurgia consisteix a implantar uns elèctrodes en una zona molt concreta del cervell que envien estímuls elèctrics. D'aquesta manera, els senyals motors del cervell que s'han vist afectades per l'avanç de la malaltia poden tornar a ser controlades.

Per a controlar els elèctrodes, es col·loca un neuroestimulador (un sistema molt semblant al marcapassos) en el tòrax que va connectat al cap. Sembla molt complex, però en realitat no és una cirurgia invasiva, és reversible i pot ajustar-se.

Aquest tractament quirúrgic sol proposar-se en pacients que pateixen de períodes off i la seva qualitat de vida es veu molt afectada. No sol tenir efectes secundaris pel que pot ser una bona solució.

 

”tractament

 

Teràpies avançades

 

Existeixen altres tractaments per a pacients amb una malaltia molt avançada i amb deterioració cognitiva. És el metge que decideix en funció del cas com és el millor per a cada persona. Els detallem a continuació:

 • Infusió intestinal continuada de Levodopa-Carbidopa: s'intenta estabilitzar el nivell de levodopa-carbidopa de manera directa en l'intestí instal·lant una bomba a l'estómac que sol estar connectada durant 16 hores.
 • Infusió continuada de subcutània de apomorfina: es subministra mitjançant una injecció que va connectada a una petita bomba.

 

Teràpies

 

Per a aconseguir millor autonomia i independència dels pacients amb Parkinson també es prescriuen teràpies que influeixen en la seva vida diària:

 • Fisioteràpia: millora els moviments, el control de la postura i l'estabilitat. El treball que es realitza té com objectiu fomentar l'autonomia.
 • Logopèdia: en pacients que presenten problemes en la parla, es fomenta la rehabilitació d'aquesta mitjançant especialistes.
 • Teràpia ocupacional: s’anima a realitzar activitats habituals per a fomentar la independència de moviments en el dia a dia.
 • Psicologia: es treballa les emocions i les conductes derivades de la malaltia. S'intenta ajudar en acceptar i en adaptar-se a una nova situació.

 

 

Problemes psicològics associats al Parkinson

 

Les persones que pateixen la malaltia solen tenir també afectacions psicològiques. Detallem les més comunes:

 • La depressió.
 • Trastorn per ansietat
 • Insomni
 • Demència

 

* Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu