sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és l'artritis i quins tipus existeixen

Què és l'artritis i com ens pot afectar?

 

L'artritis és un terme general per a referir-se a les afeccions que danyen les articulacions o els teixits al voltant de l'articulació. La majoria dels tipus d'artritis provoquen dolor i rigidesa al voltant de l'articulació o articulacions afectades.

A continuació t'expliquem quins tipus existeixen, els símptomes de l'artritis, tractaments i com podem prevenir la seva aparició.

 

Tal vegada t'interessa un article relacionat on parlem sobres els diferents graus de l'osteoporosi.

 

Què és l'artritis i quins són els seus símptomes?

 

L'artritis és una inflamació de les articulacions que pot afectar una articulació o múltiples. Els seus símptomes s'acostumen a desenvolupar amb el temps encara que també poden aparèixer de sobte.

Aquesta malaltia autoinmune s'observa amb major freqüència en adults majors de 65 anys. També pot afectar nens, adolescents i adults joves amb menor freqüència. Hi ha més afectació en dones que en homes i en persones amb sobrepès.

Els símptomes més usuals són dolor, rigidesa i inflor articular. També pot produir-se una pèrdua de moviment i enrogiment de la pell al voltant de l'articulació.

En la mena d'artritis reumatoidea, l'afectat pot experimentar pèrdua d'apetit degut a la inflamació que causa l'activitat del sistema immunològic. Un altre símptoma que pot sofrir és anèmia, perquè els seus glòbuls vermells disminueixen, o patir febre lleu.

 

 

 

Tipus d'artritis i les seves causes

 

Hi ha més de 100 tipus d'artritis amb diferents causes i mètodes de tractament. Dos de les formes d'artritis més comunes són la osteoartritis (OA) i l'artritis reumatoide (AR).

 • El cartílag és un teixit ferm però flexible en les articulacions. Aquest serveix per a protegir les articulacions quan es provoca pressió i impacte en moure's i exercir pressió en elles. El desgast habitual pot causar osteoartritis, el tipus més comú d'artritis. Una infecció o lesió articular pot acréixer l'aparició de la degradació del teixit del cartílag.
 • Una altra forma comuna d'artritis és l'artritis reumatoide, un trastorn autoimmune. Això succeeix quan el sistema immunològic de l'organisme ataca els teixits del cos. Aquests atacs afecten la membrana sinovial, un teixit tou de les articulacions que produeix un líquid que nodreix el cartílag i lubrifica les articulacions.

La AR és un és una malaltia de la membrana sinovial que irromp i destrueix l'articulació. Ocasionalment pot conduir a la destrucció de l'os i cartílag a l'interior de l'articulació. Encara no se sap el motiu pel qual succeeixen aquests atacs en el sistema immunològic. Encara que s'ha descobert que els factors genètics poden augmentar molt la probabilitat de patir artritis reumatoide.

 • Un altre tipus d'artritis és La gota, una malaltia molt dolorosa que acostuma a afectar una sola articulació. Succeeix quan l'àcid úric s'acumula en la sang. Això provoca una inflamació en les articulacions.

 

 

Qué causa l'artritis?

Poden haver-hi diferents causes depenent del tipus específic d'artritis, que en la majoria dels casos són desconegudes. Però sí que s'ha observat que hi ha uns certs riscos que augmenten la probabilitat de sofrir la malaltia.

Alguns d'ells són: 

 • Factors hereditaris.
 • Defectes en el sistema immunològic.
 • Defectes en el cartílag o en la fusió articular. 
 • Lesions o traumatismes en les articulacions. 
 • Una infecció per bacteris, fongs o virus en les articulacions.

 

Artritis en persones majors

 

Encara que tendim a pensar que l'artritis és una malaltia dels ancians, no apareix a partir dels 65 anys. Els diferents tipus d'artritis tenen diferents causants, però gairebé tots comencen anteriorment amb símptomes lleus que poden passar desapercebuts. Normalment, només ens adonem que la patim quan l'afectació ja ha evolucionat amb el temps i notem els seus símptomes. Aquest fet sol desenvolupar-se en l'ancianitat.

Un dels tipus d'artritis més freqüents en persones majors és la osteoartritis, afectant les seves mans, coll, esquena, genolls i malucs. S'estima que més del 30% de les persones majors de 60 anys tenen osteoartritis de manera més o menys greu.

 

”causas

 

Tractaments i prevenció d'artritis

 

En moltes ocasions, el desenvolupament de l'artritis pot prevenir-se realitzant les següents accions:

Perdre pes: L'obesitat és una de les principals causes de l'aparició de l'artritis. A més, es redueix la tensió de les articulacions que han de suportar pes. A més, aquest fet incrementarà la mobilitat i limitarà futures lesions articulars.

Realitzar activitat esportiva: Realitzar exercicis de manera regular pot mantenir les articulacions més flexibles. Alguns esports com la natació i els aeròbics aquàtics poden ser bones opcions perquè l'aigua redueix la pressió que s'exerceix en les articulacions.

També són aconsellables altres esports com la pràctica del ioga, anar amb bicicleta, caminar i activitats esportives que no impliquin un sobreesforç articular.

Aplicació de fred i calor: Els coixins tèrmics o les bosses de gel poden alleujar el dolor articular.

Ajudes tècniques: Alguns dispositius com els bastons, caminadors, plantilles per a les sabates o salvaescaleras per a pujar i baixar escales. Aquests poden protegir les articulacions i millorar l'autonomia per a fer les tasques del dia a dia.

 

”dolor

 

Medicaments i altres mètodes per a tractar l'artritis: 

També és important millorar la funció de les seves articulacions. El seu metge pot receptar-li una combinació de mètodes de tractament per a aconseguir els seus millors resultats.

El que es busca amb els diferents tractaments és reduir el dolor que se sofreix i la prevenció de danys afegits en les articulacions. Per a això, és important que un especialista pugui aconsellar-li realitzant un diagnòstic i tractament per a l'artritis adaptat a les seves necessitats.

El seu personal sanitari pot receptar-li tractaments amb medicaments o cremes per a reduir la inflamació i dolor articular. Aquest comprovarà els seus antecedents clínics per a no provocar efectes secundaris. Alguns dels més habituals són:

 • Analgèsics.
 • Medicaments antiinflamatoris.
 • Contrairritantes.
 • Medicament antirreumáticos modificadors de la malaltia.
 • Modificadors de la resposta biològica.
 • Corticoesteroides.

 

Si les mesures més conservadores no donen resultat, el seu metge pot recomanar-li realitzar una cirurgia:

Reparació articular. A vegades poden curar-se o tornar a alinear-se les diferents superfícies articulars que permeten minorar el mal i millorar el seu funcionament.

Reemplaço articular. Com el seu nom indica, s'extreu l'articulació afectada i es reemplaça per una artificial.

Fusió de l'articulació. Normalment es realitza en les articulacions més petites com les nines, els turmells o els dits. En aquest cas s'extreu l'extrem dels dos ossos de l'articulació i es fixen junts. En sanar, formen una unitat rígida.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu