sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és l'Atàxia: Causes, signes i símptomes

Què és l'Atàxia? En aquest article t'expliquem quals són les causes d'aquesta patologia, així com els signes i símptomes que pot arribar a provocar.

 

L'atàxia és un trastorn que abasta més de 300 tipus de malalties del sistema nerviós amb un símptoma comú: problemes en la coordinació de moviment.

A Espanya, s'estima que hi ha unes 13.000 persones afectades per alguna mena d'atàxia. T'expliquem de què es tracta i quins tractaments existeixen actualment.

A Válida sin barreras som una empresa espanyola que proporciona ajudes tècniques per a l'accessibilitat que a més està molt involucrada amb el sector de la discapacitat. Per això, volem donar veu a aquesta mena de malalties i d'aquesta manera aconseguir un major coneixement i suport per a aconseguir una millor inclusió de les persones que ho pateixen.

 

Què és l'Atàxia?

 

L'Atàxia és un terme utilitzat per a referir-se a un grup de problemes de coordinació i de falta de control muscular. Normalment, les persones que pateixen atàxia tenen problemes relacionats amb el moviment, l'equilibri i el llenguatge.

L'Atàxia també pot afectar la capacitat d'escriure, empassar, caminar i recollir objectes, entre un altre tipus de moviments.

 

Tipus i graus d'atàxies

 

Existeixen una gran varietat de tipus diferents d'atàxia, que poden afectar en major o menor grau a cada persona.

Aquesta varietat de tipus poden classificar-se en tres grans grups:

Atàxia adquirida: Els símptomes d'aquesta mena d'atàxies es produeixen a partir d'un trauma, una vessament cerebral, esclerosi múltiple, un tumor cerebral, insuficiències nutricionals, etc. Es desenvolupen a partir de problemes cerebrals o del sistema nerviós.

Atàxia hereditària: Les patologies es van produint durant un període llarg de temps i provenen de gens defectuosos heretats pels pares.

Atàxia cerebel·losa idiopàtica d'inici en adults:en aquest cas el cervell sofreix danys d'una manera progressiva. Les raons d'aquesta malaltia no són clares.

 

”salvaescaleras-ataxia-movilidad-reducida-silla-de-ruedas-autonomia-coordinacion”

 

Et llistem alguns dels tipus d'atàxia més comunes:

· Atàxia de Friedreich

Es tracta del tipus més usual d'atàxia hereditària, causada per gens que s'hereten.

Normalment els seus símptomes i signes apareixen abans dels 25 anys, encara que poden desenvolupar-se en persones molt majors.

Aquest tipus d'atàxia provoca problemes en l'equilibri i la coordinació, causant inestabilitat, malaptesa i caigudes. A més, disminueix la força de les cames i poden necessitar una cadira de rodes per al seu desplaçament. A més desenvolupen problemes per a parlar, desenvolupen problemes per a empassar (disfàgia).

Altres patologies que poden desenvolupar són: curvatura de la columna vertebral denominada escoliosi.

Pèrdua total o parcial de la visió i de l'audició.

Altres factors que poden desenvolupar-se són problemes de diabetis, pèrdua de sensibilitat de les extremitats (mans i peus). Així mateix, pot produir-se un engruiximent dels músculs del cor que poden causar dolors de pit, dispnea i batec cardíacs irregulars.

Normalment aquests símptomes incrementen amb el pas dels anys. Per això, les persones amb aquesta malaltia tenen una esperança de vida més curta del normal.

 

 

 

· Atàxia Telangièctasi

 

Aquest tipus d'atàxia acostuma a manifestar-se en nens, encara que hi ha casos en què es desenvolupa més tard. Els signes i símptomes d'aquesta atàxia són:

Problemes per a caminar.

Dificultats per a comunicar-se verbalment.

Problemes per a empassar.

Poden desenvolupar-se telangièctasis o aranyes vasculars en els petits vasos sanguinis.

Moviments oculars molt lents.

Sistema immunitari feble Poden arribar a patir càncer, en particular leucèmia linfoblástica aguda o limfoma.

L'esperança de vida dels afectats acostuma a ser d'entre 20-25 anys encara que alguns poden arribar fins als 50.

 

· Atàxia Espinocerebel·losa

 

Grup d'atàxies hereditàries que solen apareixen en personis de 25 a 80 anys.

En aquest cas també es tenen problemes per a caminar i alguns han d'utilitzar cadira de rodes amb el pas dels anys.

Així mateix, també desenvolupen dificultats per a empassar, rigidesa muscular i enrampades, pèrdua de sensibilitat en extremitats i moviments oculars lents.

També poden aparèixer problemes de memòria i dificultats per a parlar.

També poden reduir la seva capacitat de controlar la bufeta.

 

· Atàxia episòdica

 

Aquest tipus és bastant infreqüent i és de tipus hereditari. En aquest cas, apareixen episodis momentanis amb símptomes d'atàxia barrejats amb períodes sense l'atàxia.

Normalment es presenten en l'etapa adolescent i acaben desapareixent quan s'arriba a una Edat mitjana.

 
Altres tipus d'atàxies poc freqüents: Atàxies espàstiques autosòmica Recessiva, atàxies cerebolosa autosòmica Dominant, Xantomatosis cerebrotendinosa, etc.

 

 

Símptomes i signes que avisen de possible atàxia

 

Aquesta patologia pot mostrar-se de manera progressiva en el temps o també de sobte. Alguns signes que poden avisar que s'està sofrint una possible atàxia poden ser:

• Problemes relacionats amb una falta de coordinació i equilibri inestable. Aquests poden manifestar-se en malaptesa, caminar de manera inestable i caigudes freqüents.

• Alguns problemes motors que requereixen precisió com escriure, agafar objectes petits o cordar-se la roba.

• Problemes de la parla amb un ús del llenguatge confús o poc clar.

• Tremolors o espasmes musculars.

• Dificultats per a menjar o empassar.

• Moviments oculars anormals, com un moviment ocular lent o un moviment ocular rápid i involuntari.

En aquest sentit, si sofreixes alguns d'aquests símptomes consulta al teu metge al més aviat possible.

 

”prevencion-terapias-curas-tratamientos-ataxia-movilidad-reducida-silla-de-ruedas-autonomia-coordinacion”

 

Tractaments i teràpies de l'atàxia

 

Encara que no hi ha una cura específica per a les persones amb atàxia, sí que hi ha molts tractaments disponibles per a ajudar a pal·liar els seus símptomes.

Els tractaments per a l'atàxia poden variar depenent de la mena d'atàxia que es pateix. Altres vegades, pot tractar-se la causa subjacent de l'afecció per tal de millorar o detenir les complicacions. No obstant això, el més comú és que hagi de realitzar-se un tractament específic per a alleujar els símptomes.

Normalment, un equip de professionals sanitaris avaluarà el cas i li proporcionaran un pla d'atenció que seguirà el seu progrés en tot moment.

• Teràpies per a millorar la parla i el llenguatge.

• Teràpies ocupacionals per a ajudar a realitzar les activitats diàries.

• Fisioteràpia per a ajudar a enfortir i estirar els músculs. Tal vegada necessitarà ajudes per a caminar o moure's com a caminadors o bastons.

• Medicaments per a controlar símptomes relacionats amb possibles problemes musculars.

• Si es tenen problemes de bufeta com a urgència urinària o incontinència urinària, existeixen diferents mitjans per al seu control. Existeixen diferents tècniques relacionades amb la cura personal per a evitar l'estimulació de la producció d'orina. També existeixen alguns medicaments que poden millorar aquests problemes.

• La oscilopsia és un moviment involuntari dels ulls que pot produir-se amb l'atàxia. En aquests casos, també existeixen medicaments com la gabapentina que ajuden a reduir aquest moviment involuntari.

• Si es té diabetis, pot tractar-se amb dieta i medicaments com la insulina.

• També existeixen medicaments per a tractar els problemes cardíacs.

• Si es desenvolupen problemes ortopèdics com a deformacions als peus i escoliosis, poden atendre's amb algunes ajudes tècniques o cirurgia.

 

Ajudes d'accessibilitat en persones amb atàxia

 

Les persones amb atàxia poden tenir dificultats per al seu desplaçament diari. Per això, existeixen diferents ajudes tècniques que serveixen per a millorar l'accessibilitat de l'entorn.

En Válida sin barreras realitzem instal·lacions salvaescales per a millorar l'autonomia i la seguretat de les persones amb mobilitat reduïda o algun tipus de discapacitat. En aquest sentit, millorem el seu benestar i li proporcionem més confiança en el seu desplaçament diari. D'aquesta manera, no han de preocupar-se a l'hora de pujar i baixar escales. Amb aquesta mena d'ajudes pujaescales, l'afectat no necessitarà l'assistència de ningú i podrà continuar fent les seves tasques diàries amb una major seguretat.

 

”salvaescaleras-ataxia-movilidad-reducida-actividades-autonomia”

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu