sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és l’Edadisme? Discriminació a persones majors

Què és l’Edadisme? Discriminació a persones majors

Què vol dir el terme edadisme? Per què existeix una discriminació a les persones majors?

La població major de 65 anys d'edat a Espanya, i a tot el món, està creixent de manera exponencial any rere any. A mesura que aquest col·lectiu demogràfic creix, hi ha un estigma realment preocupant relacionat amb les persones majors:

La discriminació per motiu d'edat.

Per això, en aquest article et parlem sobre aquesta problemàtica i com afecta a la població major.

 

Potser t'interessa: 20 idees per a fer amb persones majors sense sortir de casa.

 

 

Què és l’edadisme?

 

El edadisme és un comportament de discriminació per raó d'edat. Aquest terme es refereix a totes aquestes pràctiques discriminatòries i amb prejudici cap a les persones per la seva edat. Les persones que més sofreixen aquest tipus d'exclusió són les persones majors de 60 anys.

Podríem assegurar que totes les persones majors han experimentat en algun moment un comportament exclusiu o de distinció per edat.

Aquest comportament discriminatori considera que els majors ja no són productius, que no estan al dia i no es té en compte la seva opinió.

L’edadisme perjudica la salut de les persones d'edat avançada. La discriminació per edat produeix més dependència, menys rendiment i un augment de l'estrès cardiovascular.

 

 

 

Estereotips, Prejudicis i discriminació de les persones majors

 

Aquesta conducta pejorativa pot manifestar-se en els mitjans de comunicació, en la publicitat, en el món laboral i el familiar.

Els estereotips que es generen sobre la base d'una edat avançada és suposar que tots o la majoria d'adults majors són: Dements, febles, incompetents, tenen alguna discapacitat o mal humor.

Alguns exemples que veiem de manera reiterada són:

  • Parlar en veu alta a qualsevol persona major assumint que té problemes d'audició.
  • Quan una persona major oblida alguna cosa se li atribueix al fet que ha perdut facultats pel fet de ser major.
  • Parlar a una persona major com si no entengués les coses.
  • Donar per fet que per ser major han de vestir d'una determinada manera.

Un altre tipus de comportament discriminatori ocorre en l'àmbit laboral. Està demostrat que aquesta discriminació en empreses és major que la de gènere, cultura o raça. A partir dels 45 anys d'edat, la dificultat per a trobar treball és molt més evident.

El grup Adecco-Infoempleo va fer una enquesta on s'observava que més de la meitat d'aturats creien que no trobaven treball per motius d'edat.

 

Com lluitar contra l’edadisme en el dia a dia?

 

Un dels principals problemes que posa de manifest l'Organització Mundial de la Salut és que l’edadisme no es qüestiona com el racisme o el sexisme.

Per a evitar aquest comportament pejoratiu, és molt important educar a les persones joves sobre el respecte a les persones majors. També és important augmentar la formació de les persones majors i a les seves famílies, reforçant actituds de comprensió i respecte.

Així mateix, hem de posar en valor la funció bàsica dels nostres majors i preguntar-nos com podríem millorar els seus drets fonamentals.

Algunes de les activitats per a lluitar contra l’edadisme podrien ser:

  • Treballar amb campanyes de comunicació per a donar a entendre els problemes i discriminacions que poden sofrir els nostres majors. Així mateix, aportar més informació sobre la vellesa per a una millor comprensió social.
  • Realitzar campanyes que motivin a una inclusió social real de les persones majors.
  • Aconseguir entorns més accessibles, perquè les persones majors amb dificultats motrius puguin desplaçar-se de manera autònoma i segura.
  • Reivindicar la discriminació laboral que sofreixen persones majors de 45 anys a l'hora de trobar treball per motius d'edat.

 

”detener

 

Drets de les persones majors

 

És un fet que l'ancianitat està associada a la deterioració de les funcions físiques i mentals. Els plantejaments i estereotips creats sobre aquest grup de persones poden considerar que ja no tenen res a aportar.

L'edadisme pot afectar de manera molt negativa als nostres majors, provocant problemes de desconfiança i rebuig cap a ells mateixos. Aquests prejudicis afavoreixen una major depressió del sector, a més d'augmentar la seva dependència i altres patologies.

El pensar que aquesta deterioració és inevitable, perjudica l'estat de la persona portant-li a una acceleració de les seves incapacitats.

Les noves generacions de majors constitueixen una part activa de la nostra societat, sense deixar de tenir inquietuds i reptes.

En la Declaració Universal de Drets Humans es parla sobre els drets fonamentals de les persones. S'estipula que “totes les persones tenen dret a un nivell de vida adequat per a per a la salut i el benestar propi i de la seva família”.

Et deixem amb una presentació de l'IMSERSO que parla sobre “Els drets de les persones majors”.

 

Les persones majors ho han donat tot per nosaltres, ho mereixen tot

 

Les persones d'avançada edat tenen dret a no ser discriminades per qüestions d'edat.
Han viscut més anys, per la qual cosa tenen més experiència i poden ensenyar-nos, enriquint-nos amb el seu gran bagatge cultural. A part de nodrir-nos de coneixement, també ens ajuden incondicionalment cuidant dels seus néts.

Hem de tenir en compte que la llibertat i el desenvolupament que hem aconseguit actualment és gràcies a l'esforç i treball realitzat per ells. Per aquest motiu i molts més, mereixen ser cuidats de la millor manera i amb el major dels respectes.

 

”cómo

 

Articles relacionats:

Millors mòbils per a gent gran i fàcils d'usar.

Ioga per a persones majors a casa.

Quines cures necessiten les persones majors?

10 exercicis per a persones majors amb poca mobilitat

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu