sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és l'osteoporosi: Símptomes i tractaments

Què és l'osteoporosi? T'expliquem quins símptomes i tractaments existeixen avui dia.

 

Els nostres cossos canvien de manera natural amb el pas dels anys. Passa el mateix amb els nostres ossos, al ser teixits vius, estan en constant renovació. Arribats a una certa edat, en alguns casos comencen a aparèixer problemes relacionats amb una falta de massa òssia. És el que es denomina com a osteoporosi.

T'ho expliquem en detalls en aquest article i com pot afectar aquest malaltia als nostres ossos.

 

Et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem les conseqüències d'un trencament en persones d'avançada edat.

 

 

Què és l'osteoporosi? Causes de l'osteoporosi

 

Amb el pas dels anys i a mesura que ens fem majors, es fabrica os nou i es descompon l'os vell. A partir dels 20 anys, el procés s'alenteix i més o menys sobre els 30 anys s'aconsegueix el pic de massa òssia. Se la denomina malaltia silenciosa perquè normalment no manifesta símptomes fins a sofrir una fractura.

Quan comencem a envellir, es comença a perdre una major massa òssia de la qual es genera. L'osteoporosi, que significa os porós, ocorre quan el nivell de massa òssia és massa baix. Arribats a aquest punt, els ossos es tornen més fràgils i una simple caiguda pot causar una fractura.

Normalment, es presenta en persones d'avançada edat.

 

 

 

Factors de risc de l'osteoporosi

 

La possibilitat de desenvolupar aquesta malaltia esquelètica pot dependre de la quantitat de massa òssia que es va generar durant l'edat jove. Per això, si durant la seva joventut va desenvolupar bastant massa òssia, té menys probabilitats de desenvolupar osteoporosis durant la seva etapa avançada.

El gènere: L'osteoporosi pot afectar dones i homes però normalment les dones són més propenses a desenvolupar-ho que el sexe oposat. A més, la menopausa augmenta el ritme amb el qual s'accelera aquesta pèrdua d'os.

L'edat: A mesura que envellim, major és el risc de patir osteoporosi.

La raça: Les persones blanques i d'ascendència asiàtica tenen un major risc de patir osteoporosi.

Factors hereditaris: Si es tenen algun dels pares amb aquesta malaltia i ja han sofert fractures osteoporóticas, és més probable desenvolupar osteoporosi.

Dimensions corporals: Les persones amb una grandària del cos més petit tenen més risc de patir osteoporosi perquè poden tenir menys massa òssia per a extreure a mesura que s'envelleix.

 

Altres factors de risc de patir osteoporosi:

 

Les persones amb nivells hormonals molt elevats o massa baixos també poden tenir un major risc de contreure osteoporosi. En aquest sentit, pot haver-hi problemes relacionats amb problemes de tiroides o nivells baixos d'hormones sexuals.

Altres factors de risc poden ser ocasionats amb alguns trastorns alimentaris. Un menor consum de calci també pot ocasionar una reducció de la densitat òssia.

La limitació de la ingesta d'aliments relacionat amb un baix pes pot afectar en la densitat dels nostres ossos. Una cirurgia gastrointestinal redueix la grandària de l'estómac, per la qual cosa la limitació de nutrients com el calci també es veurà afectats.

Persones amb algunes afeccions mèdiques poden incrementar el risc de patir falta de densitat òssia. Algunes d'aquests problemes poden ser: Malalties inflamatòries intestinals, malalties renals o hepàtiques, càncer, lupus, mieloma múltiple, artritis reumatoides i malalties celíaques.

 

Graus d'osteoporosis en persones majors

 

Per a mesurar el nivell de la densitat de massa òssia de la persona es realitza una prova radiològica denominada densitometria òssia, en la qual es compara amb els nivells normals d'una persona estàndard.

Nivell de massa òssia estàndard (+1 a -1): Grau saludable i normal d'un adult jove.

Densitat òssia baixa (-1 a -2,5): En aquest punt la densitat òssia no és prou baixa com per a considerar-la osteoporosi. En aquest punt se la denomina Osteopenia.

Osteoporosi (-2,5 o menor): Si la densitat òssia és més baixa que el valor -2,5 es diu Osteoporosi greu.

 

”osteoporosis-grados-densidad-masa-osea-tratamientos-terapias”

 

Es difícil que aquesta malaltia sigui detectada fins que la massa òssia és notable i es produeixen les primeres fractures. Per això, és recomanable que a una certa edat, sobretot les dones de més de 65 anys, es realitzin una prova que mesuri la seva densitat òssia.

 

Símptomes de l'osteoporosi

 

Com hem esmentat, l'osteoporosi pot desenvolupar diferents patologies relacionades amb un dèficit de la densitat òssia.

Per això, el símptoma més evident és que pot augmentar el risc de fractures osteoporòtiques. Les més usuals són les fractures de maluc, possibles fractures vertebrals o de nina (avantbraç distal), fèmur proximal o húmer.

També pot produir-se un dolor d'esquena ocasionat per un aixafament vertebral. Amb el temps, pot ocasionar-se una pèrdua d'altura.

 

”osteoporosis-dolor-sintomas-causas-tratamientos-terapias-consecuencias”

 

 

Tractaments de l'osteoporosis

 

Per a tractar l'osteoporosi, ha de realitzar-se un tractament i una prevenció de possibles fractures. Existeixen altres tractaments de l'osteoporosi que inclouen alguns fàrmacs per a disminuir aquesta pèrdua de massa òssia.

En aquests casos, l'equip d'atenció mèdica realitzarà un diagnòstic d'acord amb l'edat, gènere, i historial mèdic anterior per a determinar el millor tractament per a l'afectat.

 

Diferència entre osteopenia i osteoporosi

 

La diferència entre aquestes dues patologies és que en l'osteoporosi la pèrdua òssia és més greu que en la osteopenia. La osteopenia s'utilitza quan sabem que la massa òssia és menor a la massa màxima de la persona però sense arribar a ser tan baixa com per a valorar-ho com l'osteoporosi.

En el cas de osteopenia, no es considera una malaltia, però si es predisposa a tenir un major risc a acabar patint osteoporosi.

 

Aliments per a l'osteoporosi i prevenció natural

 

Per a prevenir l'osteoporosi és primordial seguir un estil de vida saludable amb una dieta nutricional adequada. La proteïna és bàsica per a evitar la pèrdua de massa òssia.

Així doncs, és bàsic consumir un correcte nivell de calories i nutrients per al desenvolupament dels teixits. Així mateix, s'aconsella consumir suficient calci i vitamines adequant-se a l'edat de la persona. Els homes i les dones d'entre 18 i 50 anys necessiten uns 1.000 mil·ligrams de calci aproximat al dia. Aquesta quantitat diària augmenta a 1.200 mil·ligrams quan les dones compleixen 50 anys i quan els homes arriben als 70 anys.

Algunes fonts de calci poden ser:

• Productes lactis baixos en greix

• Vegetals de fulla verda fosc

• Salmó enllaunat o sardines amb ossos

• Productes de soya, com el tofu

• Cereals fortificats amb calci i suc de taronja

• Diferents suplements de calci

També és important disposar de suficients nivells de vitamina D. Això fa que el cos pugui absorbir millor el calci i millora la salut òssia d'altres maneres.

Evidentment, la ingesta d'aquests aliments ha de ser controlada per a no poder desenvolupar altres patologies.

”osteoporosis-sintomas-causas-tratamientos-terapias-alimentos”

 

Realitzar activitat física regular és un altre dels factors a tenir en compte. S'ha comprovat que les persones que realitzen exercici físic regular contribueixen a millorar la densitat òssia de la persona en l'etapa jove.

És especialment recomanable la combinació d'exercicis d'entrenament de força i exercicis d'equilibri per a disminuir el risc de caiguda. Els exercicis de força amb pesos tonifiquen els nostres músculs i els ossos dels braços i la columna vertebral superior. Aquests també ajuden a disminuir el risc de fractures.

El tabac i l'alcohol també augmenten el risc d'empitjorar la nostra densitat òssia, per la qual cosa és aconsellable evitar-los per disminuir els riscos que provoquen.

Un altre factor primordial és mantenir un pes corporal adequat per a la salut en general de la persona.

 

Ajudes d'accessibilitat en persones amb problemes avançats d'osteoporosis

 

L'osteoporosi és una malaltia que augmenta la probabilitat de fracturar-se sobretot en pacients amb una edat avançada. Poden aparèixer fractures amb un cop d'intensitat baixa, que en ossos sans no es produiria aquesta fractura. Aquestes fractures causen dolor, reducció de la mobilitat, i una limitació per a fer les tasques de la vida diària.

Aquests efectes disminueixen la qualitat de vida de les persones afectades i les de la seva família. Per això, existeixen diferents ajudes tècniques que poden evitar patir possibles accidents millorant l'accessibilitat de l'entorn.

A nivell particular, existeixen les cadires salvaescales, ideals per a superar qualsevol desnivell dins de la pròpia llar o en exterior.

Aquestes ajudes permeten adaptar-se a les característiques de l'escala a salvar, sigui de recorregut recte o corb. D'aquesta manera s'evita haver de pujar i baixar les escales, un fet que suposa un risc de caiguda sobretot si la persona ja és major i sofreix osteoporosi.

Per aquest motiu, aquest tipus d'ajudes són ideals per a millorar la qualitat de vida de les persones, aportant-los seguretat i autonomia en els seus desplaçaments diaris.

 

”osteoporosis-sintomas-sillas-salvaescaleras-causas-tratamientos-terapias” 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu