sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és la cervicàlgia? Els seus símptomes i durada

Cervicalgia y dolor de cuello

La cervicàlgia és una afectació muscular molt comuna, de fet, la gran majoria de la població adulta la pateix durant el llarg de la seva vida. Per aquesta raó, és important saber què és la cervicàlgia, els símptomes i la durada d'aquesta afectació muscular tan molesta.

La cervicàlgia, què és?

La cervicàlgia és un terme mèdic que s'utilitza per descriure el dolor a la regió cervical de la columna vertebral, que és la part de la columna situada en el coll.

Aquesta afecció es caracteritza per la presència de dolor irradiat, rigidesa o malestar en la zona de la columna cervical, que inclou les vèrtebres cervicals, els músculs, els lligaments i els discos intervertebrals.

Causes de la cervicàlgia

Què provoca cervicàlgia?

Les causes de la cervicàlgia poden ser diverses i solen incloure:

 1. Tensions musculars: El dolor en el coll pot ser causat per la tensió excessiva dels músculs del coll i les espatlles. Això pot passar a causa de postures inadequades, moviments bruscos o activitats repetitives.
 2. Lesions: Lesions traumàtiques, com ara accidents automobilístics (fuetada cervical), caigudes o lesions esportives, poden provocar cervicàlgia. Aquestes lesions poden afectar els teixits tous (músculs, lligaments), la medul·la espinal o a les estructures òssies de la columna cervical.
 3. Hèrnia de disc: Quan un disc intervertebral en la columna cervical s'hèrnia o protrudeix i que pot comprimir els nervis pròxims i causar dolor en el coll i els braços.
 4. Artritis cervical: L'artritis, una malaltia degenerativa de les articulacions, pot afectar les vèrtebres cervicals i provocar dolor crònic en el coll.
 5. Malalties degeneratives: Amb l'envelliment, és possible que es desenvolupin canvis degeneratius en la columna cervical, com l'espondilosi cervical, que poden causar dolor i rigidesa.
 6. Mala postura: Mantenir una mala postura durant períodes prolongats, com asseure's enfront d'una computadora amb el coll encorbat, pot portar a la cervicàlgia crònica.

Factors de risc de la cervicàlgia:

La cervicàlgia pot afectar persones de totes les edats, gèneres i grups demogràfics, però hi ha uns certs factors de risc que poden augmentar la probabilitat de desenvolupar aquesta afecció. Aquests factors de risc inclouen:

 1. Edat: La cervicàlgia és més comuna en persones de mitjana edat i majors. Amb l'envelliment, els discos intervertebrals i les estructures de la columna cervical poden degenerar, la qual cosa augmenta el risc de dolor en el coll i problemes relacionats.
 2. Gènere: Encara que la cervicàlgia pot afectar tant homes com a dones, algunes recerques suggereixen que les dones poden ser més propenses a experimentar dolor en el coll, possiblement a causa de diferències en l'estructura muscular i la postura.
 3. Postura i ergonomia: Les persones que mantenen una mala postura durant períodes prolongats, ja sigui en el treball (com asseure's enfront d'un ordinador durant moltes hores) o en les seves activitats diàries, tenen un major risc de desenvolupar cervicàlgia o contractures musculars.
 4. Lesions prèvies: Aquelles persones que han patit lesions prèvies en el coll, ja sigui per accidents automobilístics, caigudes o altres lesions traumàtiques, tenen més risc de desenvolupar cervicàlgia crònica.
 5. Activitats físiques i esportives: Les activitats que exerceixen una tensió repetitiva en el coll, com aixecar pesos de manera inadequada, jugar esports de contacte o activitats que requereixen moviments bruscos del coll, poden augmentar el risc de lesions i cervicàlgia.
 6. Estrès emocional: L'estrès i la tensió emocional poden contribuir al desenvolupament de la cervicàlgia, ja que poden portar a una tensió muscular en el coll i les espatlles.
 7. Factors genètics: Alguns estudis suggereixen que pot haver-hi una predisposició genètica a desenvolupar problemes en la columna vertebral, inclosa la cervicàlgia.
 8. Malalties subjacents: Condicions mèdiques com l'artritis reumatoide i altres malalties autoimmunes poden augmentar el risc de desenvolupar problemes en la columna cervical, inclosa la cervicàlgia.

Símptomes de la cervicàlgia

La cervicàlgia és una afecció caracteritzada pel dolor a la regió cervical de la columna vertebral, és a dir, en el coll. Els símptomes associats amb la cervicàlgia poden variar en intensitat i durada, depenent de la causa subjacent i la gravetat de l'afecció.

El símptoma principal de la cervicàlgia és, per descomptat, el dolor en el coll. Aquest dolor pot manifestar-se de diferents maneres, des d'una sensació de molèstia lleu fins a un dolor agut i punxant. A més, pot ser constant o intermitent i generalment es localitza en la part posterior del coll.

La rigidesa cervical és un altre símptoma comú de la cervicàlgia. Això pot fer que sigui incòmode o difícil moure el cap amb facilitat, limitant l'amplitud de moviment del coll.

En alguns casos, el dolor de la cervicàlgia pot irradiar cap a altres àrees, com les espatlles, els braços o fins i tot el cap. Això pot donar lloc a símptomes addicionals com a mal de cap o cefalea tensional, dolor en les espatlles o sensacions de formigueig i entumiment als braços.

Duració de la cervicalgia per mala postura

En situacions més greus, la pressió sobre els nervis en la columna cervical pot causar feblesa muscular als braços, la qual cosa es tradueix en dificultat per a agafar objectes o fer tasques quotidianes.

El dolor en el coll també pot augmentar en realitzar moviments bruscos o activitats que involucrin el coll, com conduir durant llargs períodes.

Finalment, la cervicàlgia pot manifestar-se com un problema agut que desapareix en unes poques setmanes o com un dolor crònic que persisteix durant mesos o fins i tot anys, depenent de la causa subjacent i del tractament rebut.

Maneres de diagnosticar la cervicàlgia

El diagnòstic de la cervicàlgia generalment implica un procés que combina l'avaluació clínica, la història mèdica i, en alguns casos, proves de diagnòstic. A continuació, es descriu com se sol diagnosticar la cervicàlgia:

 • Història clínica: El primer pas en el procés de diagnòstic és una entrevista detallada entre el pacient i el professional de la salut. Durant aquesta conversa, el metge o l'especialista recopilarà informació sobre els símptomes del pacient, com la ubicació i la intensitat del dolor, quan va començar, com ha evolucionat i si hi ha factors desencadenants o agreujants. També es preguntarà sobre qualsevol lesió prèvia o afeccions mèdiques rellevants.
 • Examen físic: Després d'obtenir una història mèdica completa, el professional de la salut realitzarà un examen físic. Durant aquest examen, s'avaluaran la mobilitat i l'amplitud de moviment del coll, es buscaran àrees de sensibilitat o tensió muscular i es verificarà si hi ha feblesa o alteracions neurològiques als braços o les mans.
 • Proves de diagnòstic per imatges: En alguns casos, es poden utilitzar proves de diagnòstic per imatges per a avaluar la columna cervical amb més detall. Les proves comunes inclouen radiografies, ressonàncies magnètiques (RM) i tomografies computades (TC). Aquestes imatges poden revelar problemes estructurals, com a hèrnies de disc, osteoartritis cervical o lesions en els teixits tous.
 • Electromiografia (EMG) i estudis de conducció nerviosa: Si se sospita un problema neurològic, com una compressió nerviosa en la columna cervical, es poden realitzar proves d’EMG o estudis de conducció nerviosa per a avaluar la funció dels nervis i els músculs.
 • Anàlisi de sang: En casos rars, es poden realitzar anàlisis de sang per a descartar afeccions mèdiques que poden causar dolor en el coll, com l'artritis reumatoide o les infeccions.
 • Consultes amb especialistes: En alguns casos, el metge pot derivar al pacient a un especialista en medicina del dolor, neurologia, ortopèdia o fisioteràpia per a obtenir una avaluació més especialitzada i opcions de tractament addicionals.
tractament per alleujar el dolor de cervicals.

Una vegada que s'ha completat l'avaluació clínica i s'han revisat els resultats de les proves de diagnòstic, el professional de la salut podrà determinar la causa subjacent de la cervicàlgia i desenvolupar un pla de tractament adequat.

Tractament de la cervicàlgia

Existeixen diverses opcions per a alleujar el dolor de la cervicàlgia, i l'enfocament de tractament dependrà de la causa subjacent del dolor i la gravetat de l'afecció. Aquí hi ha algunes opcions habituals per a alleujar el dolor de la cervicàlgia:

 • Descans i limitació d'activitats: En casos de cervicàlgia aguda, el descans pot ser la primera línia de tractament. Evitar activitats que empitjorin el dolor i permetre que els músculs i els teixits es recuperin pot ser efectiu.
 • Teràpia física: Un fisioterapeuta pot treballar amb tu per a desenvolupar un programa d'exercicis específics per enfortir els músculs del coll i millorar la flexibilitat. La teràpia física també pot incloure tècniques d'estirament i massatge per alleujar la tensió muscular.
 • Medicaments: Els analgèsics de venda lliure, com l’ibuprofè o el paracetamol, poden proporcionar alleujament temporal del dolor. En casos més greus, el metge pot receptar medicaments antiinflamatoris no esteroides (AINEs) o relaxants musculars per a reduir la inflamació i alleujar la tensió muscular.
 • Teràpia de calor o fred: L'aplicació de calor o fred en la zona afectada pot ajudar a reduir el dolor i la inflamació. Pots usar un coixinet tèrmic o una compresa freda segons el que funcioni millor per a tu.
 • Collar ortopèdic: En casos de cervicàlgia greu, el metge pot recomanar l'ús d'un collar ortopèdic per un període limitat per limitar el moviment del coll i permetre que els teixits es recuperin. No obstant això, l'ús excessiu d'un collet pot afeblir els músculs del coll, per la qual cosa generalment s'usa només temporalment.
 • Injeccions de corticoesteroides: En alguns casos, el metge pot administrar injeccions de corticoesteroides directament en la zona afectada per a reduir la inflamació i alleujar el dolor.
 • Tractament quiropràctic o d'osteopatia: Algunes persones troben alleujament del dolor de coll a través de la manipulació quiropràctica o d'osteopatia. No obstant, és important buscar un professional de la salut amb llicència i experiència en aquests tractaments.
 • Exercicis d'enfortiment i estiraments a casa: El metge o fisioterapeuta pot recomanar exercicis específics que pots fer a casa per mantenir la força i la flexibilitat del coll i prevenir futurs episodis de cervicàlgia.
 • Cirurgia (en casos greus): En casos rars de cervicàlgia greu causada per hèrnies discals o altres problemes estructurals que no responen al tractament conservador, el tractament quirúrgic pot ser necessari per alleujar la pressió sobre els nervis o corregir problemes anatòmics.

És important destacar que el tractament adequat dependrà de la causa de la cervicàlgia i ha de ser avaluat per un professional de la salut. Si experimentes dolor crònic o símptomes greus, és fonamental consultar a un metge per a un diagnòstic precís i un pla de tractament personalitzat.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu