sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és la ciàtica i com alleujar el dolor?

Problemes d'esquena y dolor

Es calcula que el 80% de la població ha tingut o tindrà dolor a la lumbar en algun moment de la seva vida. Després del lumbago, la ciàtica és la patologia més comuna.

Què és la ciàtica

La ciàtica és el dolor que es produeix per culpa de la inflamació o lesió del nervi ciàtic. Aquest dolor pot durar diversos dies, fins i tot hi ha persones que poden tenir dolor durant mesos. Aquesta malaltia sol ser un símptoma d'altres patologies, així que és important descobrir què la provoca.

Es defineix el nervi ciàtic com el nervi més gruixut del cos (en algunes zones té un gruix de 1,5cm), es troba a la terminació del plexe sacre i es divideix cap a la part posterior de cada cama. Passa pel gluti, panxells i arriba fins al peu. Les arrels nervioses de la ciàtica comencen a les vèrtebres L4 i L5.

Moltes vegades, el dolor de la ciàtica és provocat per contractures a la musculatura, desplaçament de la columna o estrenyiment del canal del nervi. El dolor que produeix es localitza a la part baixa de l'esquena (a l'arrel nerviosa) i pot arribar a la cama i fins i tot al peu.

Les persones que tenen ciàtica noten dolors punxants, pesadesa i formigueig, encara que també hi ha algunes que no poden flexionar el genoll, o aixecar la punta del peu. També es pot perdre sensibilitat d'alguna part afectada.

Causes principals de la ciàtica

Les causes que poden provocar asiàtica varien en funció de la zona afectada. Si els símptomes apareixen a la zona lumbar o part inferior de l'esquena aquestes són les patologies associades:

 • Hèrnia discal: sol ser la causa en un 90% dels caos. Es tracta d'un problema en els discos que separen els ossos individuals de la columna (les vèrtebres). Aquests discos tenen un nucli que pot desplaçar-se per culpa d'un esquinçament a l'anell provocant l'hèrnia de disc.
Columna vertebral y hernia discal
 • Estenosi raquídia: es tracta de l'estrenyiment de la columna vertebral i que provoca pressió a la medul·la espinal.
 • Discartrosis: és el desgast molt avançat del disc que esmorteeix entre les dues vèrtebres.
 • Alteració de les corbes fisiològiques de la columna vertebral exostosi.
 • Espondilolistesis: desplaçament d'una vèrtebra sobre l'altra.
 • Traumatismes.
 • Tumor: encara que és la causa menys freqüent, l'aparició d'un tumor pot provocar la compressió de la zona i crear dolor de ciàtica causat per la compressió del nervi.

Quan el dolor es troba al nivell del gluti les patologies associades són les següents:

 • Síndrome piriforme: és dolor o endormiscament del gluti i la part posterior de la cama. La lesió la pot provocar estar molt de temps assegut, fer molt d'exercici, pujar escales, etc. En inflamar-se un múscul pot afectar la ciàtica.
 • Lesió o fractura de la pelvis: aquest os es troba en la part posterior del tronc, si es trenca, la inflamació pot afectar molts nervis i músculs que hi ha en aquesta zona.

Símptomes de la ciàtica i dolor del nervi ciàtic

El dolor que sents si tens ciàtica pot començar a la part baixa de la columna, és a dir, a la zona lumbar i baixa pel gluti i passa per darrere de la cama i pot arribar fins al peu.

Pots sentir dolor en tot el recorregut o solament en alguna part. La intensitat també pot variar ja que pots notar una sensació aguda, cremor o dolor molt intens. Algunes persones també noten una sacsejada o descàrrega. Uns certs moviments intensifiquen el dolor, però normalment afecta a un sol costat del cos.

Hi ha gent que nota entumiment, formigueig o feblesa muscular ja sigui a la cama o al peu.

Com alleujar el dolor de ciàtica

Els tractaments per a alleujar el dolor de ciàtica depenen de la causa subjacent i poden ser quirúrgics o tractaments no quirúrgics. Tenir una vida sedentària i passar moltes hores asseguda afebleix la musculatura de les lumbars i els abdominals.

Dolor a l'esquena per mala posició

Si tens ciàtica s'ha de comprovar què ho provoca abans de començar un tractament. Com hem comentat, hi ha patologies que provoquen ciàtica, com una hèrnia discal o estenosi vertebral. En aquests casos, els exercicis i estiraments no són gens recomanables. És important que un metge investigui la causa de la ciàtica ja que s'ha de solucionar el problema d'arrel.

Quan el dolor és produït per males posicions de l'esquena i lesions musculars, llavors s'ha de realitzar certs exercicis. Encara que sembli mentida, la recomanació per a persones que tenen dolor de ciàtica és fer exercici suau. Això sí, després d'un o dos dies que surti el dolor, abans es recomana repòs moderat.

Quan la persona s'activa després de fer repòs el dolor és molt pitjor. Els exercicis que es recomanen per a la ciàtica són: enfortiment de la musculatura del tronc i estirament dels isquiotibials.

L'especialista se centra en fer exercicis per a enfortir l'abdomen i l'esquena. A més, també es fan estiraments per impedir que els músculs estiguin tensos i inflexibles i així s'evita la compressió dels nervis. Amb això, els pacients que tenen una pràctica regular d'aquests exercicis es recuperen més ràpid de la ciàtica i fins i tot son menys propensos de tenir atacs de dolor.

Fisio per a alleujar el dolor a l'esquena

Les activitats que afavoreixen enfortir la musculatura de l'abdomen i l'esquena són: pilates, ioga i taitxí. Altres exercicis molt recomanables per a la ciàtica són els estiraments dels músculs isquiotibials. Aquests músculs de la part posterior de les cames poden provocar dolor a la zona lumbar si estan molt tibants.

Factors de risc de la ciàtica

Aquests són els factors de risc que afavoreixen tenir ciàtica:

 • La professió: si tens una feina que requereixi agafar pes o has de conduir durant molt de temps pot repercutir que en un futur tinguis ciàtica.
 • Obesitat: la columna vertebral pot quedar afectada a causa del sobrepès del propi cos i pot contribuir en canvis espinals.
 • L'edat: provoca canvis en la columna vertebral com a hèrnies de discos o exostosi.
 • Estar assegut molt de temps: les persones amb un estil de vida sedentària són més propenses de patir ciàtica.
 • La diabetis: aquesta malaltia augmenta la possibilitat de tenir lesions en els nervis.

Ajudes de mobilitat per a persones amb dolor de ciàtica

Com t'hem explicat, les persones que tenen dolor ciàtic és perquè tenen una altra patologia que la provoca. Les hèrnies discals, per exemple, provoquen molt de dolor d'esquena i dificulten poder caminar amb tranquil·litat. En aquest sentit, les persones que són propenses a aquests problemes, necessiten poder garantir la seva mobilitat.

La millor opció per a la teva casa són les cadires salvaescales, que permeten baixar i pujar escales sense dificultat. Són fàcils d'instal·lar, no es fan obres i garanteixen la seguretat i comoditat de persones que tenen dolors d'esquena.

En cas que visquis en una comunitat de veïns, llavors pot ser que t'interessi més una plataforma salvaescales. Aquests sistemes permeten a persones amb i sense cadira de rodes poder salvar trams d'escala. Tampoc necessiten obres i s'instal·len molt ràpidament.

També per a comunitats de propietaris, una solució molt utilitzada a les entrades amb graons abans d'arribar a l'ascensor són els elevadors de curt recorregut. Aquests sistemes són semblants a un ascensor i poden salvar desnivells de fins a 3 metres.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu