sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és la dorsàlgia? Símptomes, tractament i prevenció

Dorsàlgia

Tens dolor d'esquena? Si el dolor està entre les cervicals i les lumbars, llavors tens dorsàlgia. T'expliquem perquè apareix aquest tipus de color, què el causa i quins tractaments existeixen. Aprèn a evitar-ho i a prevenir-lo fàcilment.

Què és la dorsàlgia

La dorsàlgia és un dolor localitzat a l'esquena entre els omòplats, especialment entre la zona cervical i lumbar. En concret, aquest dolor es troba a la regió dorsal de l'esquena, és a dir, la zona composta per les vèrtebres que comencen a partir de l'última vèrtebra cervical C7 i formada per dotze vèrtebres dorsals o toràciques (T1-T12).

La dorsàlgia és un dolor causat per la combinació de diferents causes que afecten la columna dorsal. Aquest dolor afecta a gairebé la meitat de la població adulta en algun moment de la seva vida. Normalment, la persona sol tenir dolor en la zona superior de l'esquena, entre els omòplats, la part superior de la zona dorsal.

Existeixen dos tipus de dorsàlgia: la rígida i la flexible. La dorsàlgia rígida sol aparèixer en persones grans amb artrosis, mentre que la flexible en esquenes amb poca curvatura o amb insuficiència lligament-musculars. A vegades, si no es tracta a temps i es deixa passar, hi ha persones que creen dorsàlgia crònica.

Algunes de les causes de la dorsàlgia són:

 • Problema estàtic adquirit: problemes respiratoris, cifosis de l'adolescent o escoliosi.
 • Hèrnia de disc / hèrnies discals o artrosis.
 • Malalties autoimmunes: ataca els ossos i musculatura de la columna vertebral.
 • Fractures vertebrals.
 • Esforç molt intens, caigudes o cops.
 • Alteració muscular o problema de lligament-musculars.
 • Sobrepès o vida massa sedentària.
 • També pot aparèixer en estar amb una mala postura durant molt de temps, tos repetitiva, girs bruscos o tenir fred durant un període de temps llarg.
 • L'estrès i la somatització és un motiu de dorsàlgia ja que la musculatura afectada està anatòmica i fisiològicament afectada amb el sistema autònoma vegetatiu, cosa que la fa susceptible a influències emocionals.

Què és la columna dorsal?

Com hem comentat, la columna dorsal és la part de la columna entre les cervicals i la regió lumbar. Les vèrtebres que la formen comencen després de la vèrtebra cervical C7 i està compresa per dotze vèrtebres dorsals o toràciques.

Anatomia de l'esquena

Aquesta part de la columna també és la part dissenyada per protegir els òrgans vitals com el cor i els pulmons. També ha de protegir les vísceres. És per aquesta raó que les vèrtebres de la zona tenen poca mobilitat.

En el conjunt de vèrtebres, els toràciques són més fortes que les cervicals i es fan més fortes i estables com més a baix estan. Això s'explica perquè han de resistir a la càrrega corporal.

A la regió dorsal també trobem diferents músculs que són, normalment, els causants de provocar dorsàlgia perquè són més propensos a sofrir contractures musculars per sobrecàrrega. Els músculs de la zona dorsal que més es lesionen són: el trapezi, elevadora de l'escàpula, romboides menor i major i músculs espinals dorsals.

Símptomes de la dorsàlgia

El símptoma que sol tenir les persones que sofreixen de dorsàlgia és dolor localitzat a l'esquena, normalment entre els omòplats. Pot ser un dolor agut, constant i difús en la zona o bé un dolor molt agut que irradia des d'una costella. En aquest últim cas pot dificultar la respiració o el moviment i se sol catalogar com a dorsàlgia mecànica.

D'altra banda, hi ha persones que el dolor li sol aparèixer amb més força durant les últimes hores del dia i, normalment, si es pressiona la zona, el pacient sol sentir alleujament. En aquests casos, es diu dorsàlgia inflamatòria. No és bo allargar l'aparició d'aquests símptomes ja que a vegades el dolor pot ser provocat per altres patologies que s'han de tractar, per exemple, una pneumònia. Per tant, és important acudir a un especialista perquè pugui valorar el teu cas.

La dorsàlgia pot considerar-se crònica quan una persona porta més de 3 mesos amb dolors i aquests no desapareixen.

Dolor a la part superior de l'esquena.

Tractaments per a la dorsàlgia

Quan un professional de la salut detecta que el pacient té dolors per dorsàlgia sol receptar antiinflamatoris per alleujar el dolor. Tot i així, això no és suficient per a curar aquesta patologia, també serà necessari hores de rehabilitació o fisioteràpia per tractar el dolor des del seu origen i solucionar problema d'arrel.

Normalment, si l'origen de la dorsàlgia són problemes musculars, el fisioterapeuta és l'especialista encarregat de soluciona-ho. Normalment realitzen massatges per descontracturar, estiraments, localització de punts de gallet per a tractar-ho amb la punció seca, teràpia miofascial, aplicació de calor per a relaxar la musculatura. També pot ser interessant la pràctica de l'osteopatia.

Finalment, tots els pacients hauran de recordar que és important ser conscients de la postura que adoptem i hem de millorar-la per a no tenir l'esquena encorbada. D'aquesta manera podem evitar nous episodis per dorsàlgia.

Com saber si tinc dorsàlgia

Si tens dolor d'esquena, entre la zona cervical i la lumbar, i ja fa dies que sents aquesta molèstia pots anar a un fisioterapeuta perquè pugui ajudar-te amb el diagnòstic. Aquest especialista clínic muscular farà una exploració física per poder valorar l'estat de la columna vertebral, la musculatura, els ossos i la mobilitat de la zona. Amb aquesta exploració pot trobar la contractura i treballar en ella per a relaxar la musculatura i acabar amb els dolors.

Tractament del mal d'esquena

El fisioterapeuta pot ser que recomani fer una radiografia si creu que pot haver-hi una deformitat en els ossos que creïn aquests dolors. Si hi ha un problema congènit, llavors s'ha de solucionar el problema que està provocant la dorsàlgia.

Impediments físics a la llar en persones amb dorsàlgia

Si tens dorsàlgia i vols evitar el dolor dorsal, has de deixar de fer certs moviments i esforços amb l'esquena per poder recuperar-te com més aviat millor. Et donem alguns consells interessants:

 • Fer reeducació postural.
 • Reeducació respiratòria.
 • Millorar la musculatura i tonificació del cos: això serveix per a millorar la postura i poder controlar més el cos.
 • Estiraments.

A més, aquests consells poden servir-te per a prevenir la dorsàlgia:

 • Evitar les sabates de taló.
 • Fer exercici físic.
 • Evitar estar en la mateixa postura molt de temps.
 • Fer estiraments.
 • Assegurar-se que tens un matalàs en bon estat.
 • Si tens problemes d'esquena sovint, visita el teu fisioterapeuta de manera regular. Un massatge descontracturant a temps pot estalviar-te molt dolor.

* Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui donar un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu