sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què és la espondilitis anquilosante?

Saps què és la espondilitis anquilosante? T'expliquem quins símptomes i tractaments existeixen en l'actualitat.

 

La espondilitis anquilosante (EA) és una malaltia inflamatòria que amb el temps, pot fusionar alguns dels ossos petits de la columna. Acostuma a provocar dolor i rigidesa a l'esquena i zona lumbar entre altres símptomes. 

Aquesta malaltia inflamatòria intestinal afecta en l'activitat quotidiana d'algunes persones.

A continuació t'expliquem les causes, els símptomes i tractaments que existeixen en l'actualitat en relació a malaltia.

 

Et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem les diferents malalties per les quals poden donar-te la incapacitat laboral.

 

 

Definició de espondilitis anquilosante

 

La malaltia de la espondilitis anquilosante és un tipus d'artritis poc comú que causa dolor i rigidesa en la columna vertebral. La paraula “anquilosi” significa ossos fusionats o un altre teixit dur. “Espondilitis” vol dir inflamació en els ossos de la columna vertebral o les vèrtebres. Els casos greus poden deixar la columna encorbada.

Aquesta malaltia reumàtica és per a tota la vida i normalment comença en la zona lumbar. Amb el temps, pot estendre's fins al coll i danyar les articulacions en altres parts del cos. Això pot provocar una limitació de moviment.

Els primers símptomes de la espondilitis anquilosante s'originen en l'adolescència o a l'inici de l'etapa adulta. En alguns casos els símptomes poden aparèixer i desaparèixer de manera intermitent. En altres casos pot patir-se un dolor intens i incessant. 

Per a determinar el diagnòstic del pacient d'una manera precoç, és molt útil realitzar una resonància magnètica. A més, l'equip mèdic pot realitzar un seguit de proves així com un estudi de l'historial clínic i un examen físic.

 

 

 

Símptomes de la espondilitis en adults

 

La espondilitis anquilosante pot provocar diversos símptomes però normalment inclouen:

 • Inclouen dolor i rigidesa a l'esquena i dolor lumbar.
 • Dolor i inflor en altres parts del cos degut a una inflamació de les articulacions (artritis).
 • Inflamació en la zona on el tendó s'uneix a l'os (entesitis).
 • Feblesa en els ossos provocada per una osteoporosi.
 • Trencament de la columna.
 • Afecció cardiovascular que danya al cor i els vasos sanguinis.
 • Infecció de pit.
 • Si les costelles estan afligides, pot ser complicat respirar profundament.
 • Molt poques vegades pot provocar una malaltia renal.
 • Dolor i fatiga en el coll.

 

 

Amb els anys, els símptomes poden incrementar o disminuir, així com detenir-se a intervals irregulars. Les principals zones que poden veure's afectades són:

 • Les articulacions que es troben en la base de la columna vertebral i la pelvis.
 • En les vèrtebres situades a l'esquena lumbar.
 • Els punts en els quals tendons i ligamientos s'ajunten amb els ossos.
 • En el cartílag situat en l'estèrnum i costelles.
 • En les articulacions de la zona les espatlles, els malucs i els genolls.

 

”espondilitis

 

 

Causes i factors de risc

 

Encara es desconeixen les causes d'aquesta afecció, però s'ha comprovat que les persones amb un gen concret (HLA-B27) tenen més probabilitats de desenvolupar-lo.

No existeix cap tractament específic per a curar la espondilitis anquilosante ni tampoc per a revertir els danys causats per ella. No obstant això, existeixen alguns tractaments per a mitigar la seva progressió i també prevenir el seu desenvolupament.

Factors de risc:

 • Els homes tenen una major predisposició a contreure aquesta patologia.
 • És més comú que aparegui en l'etapa final de l'adolescència o en els inicis de l'adultesa (cap als 40 anys d'edat).
 • S'ha detectat que gran part de les persones amb espondilitis anquilosante tenen el gen HLA-B27, encara que tenir-lo no significa desenvolupar la malaltia.

 

Problemes associats a la espondilitis anquilosante

 

A més de les dificultats esmentades anteriorment, també poden desenvolupar-se problemes associats amb la espondilitis anquilosante com:

 • Uveítis (Inflamació ocular): Provoca sensibilitat i dolor ocular així com visió borrosa. És una inflamació de la capa mitjana de l'ull, situada entre l'escleròtica per fora i la retina per dins, que afecta l'iris, cos ciliar, la pars i/o coroides. A vegades, per extensió, pot afectar també en la zona de la retina.
 • Fractures per compressió: En l'inici de la malaltia, la espondilitis anquilosante poden provocar un afinament dels ossos. Les vèrtebres poden afeblir-se i provocar un col·lapse. Això pot intensificar una posició encorbada. Això també pot provocar fractures en les vèrtebres i danyar la medul·la espinal.
 • L'EA pot desenvolupar dificultats cardíaques. Pot ocasionar la inflamació de l'artèria aorta fins a arribar a desenvolupar problemes en el cor.

 

Mobilitat en persones amb espondilitis avançada

 

La espondilitis anquilosante pot danyar la mobilitat dels afectats. En aquest sentit, les persones que el pateixen poden tenir problemes per a fer tasques diàries com la conducció, la pràctica d'activitat esportiva o altres accions quotidianes.

El principal motiu pel qual poden desenvolupar-se problemes de mobilitat és degut a un retard en el diagnòstic.

Això pot afectar no sols la vida social de les persones, també a la seva vida laboral. Així mateix, poden desenvolupar-se problemes de salut mental com a angoixa i depressió. Per tot això, resulta imprescindible disposar d'un diagnòstic el més primerenc possible.

 

”dolor

 

Tractaments i ajudes de mobilitat en llars

 

Com hem esmentat, no existeix una cura per a aquesta malaltia. No obstant això, existeixen tractaments que alleugen els símptomes i contribueixen en la prevenció del desenvolupament de la malaltia. De manera general, s'aconsellen diferents factors per al seu tractament:

 • Activitat física individual o col·lectiva per a minorar el dolor i la rigidesa. Et deixem amb un article d'interès relacionat en el qual t'expliquem diferents exercicis que pot desenvolupar una persona amb poca mobilitat.
 • Realitzar sessions fisioterapèutiques per a aconseguir una millor mobilitat articular i també augmentar la flexió de la columna.
 • Intentar mantenir una bona postura és important per a evitar que les articulacions es fusionin en postures inapropiades.
 • Alguns medicaments poden calmar el mal de la espondilitis anquilosante i disminuir la inflamació. En casos molt puntuals pot ser necessari realitzar un procediment quirúrgic per a curar articulacions perjudicades. També pot realitzar per a la correcció d'una corba exagerada de la columna vertebral.

 

En aquests pacients amb problemes de mobilitat derivats de la malaltia, existeixen diferents solucions tècniques destinades a millorar el seu desplaçament diari.

Ajudes com les cadires salvaescales permeten pujar i baixar les escales de manera asseguda i amb total seguretat. Aquestes ajudes són ideals per a persones amb mobilitat reduïda puguin anar d'una planta a una altra sense dificultats i de manera automàtica.

Aquests dispositius són ideals per a millorar la qualitat de vida de les persones amb poca mobilitat.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu