La Llei de dependència es va aprovar en 2006 per a la protecció de les persones en situació de dependència i la promoció de l'autonomia personal. En ella, es reconeix el dret de les persones en situació de dependència a rebre atenció i cures específiques per a garantir el seu benestar i qualitat de vida.
A continuació, t'expliquem detalladament en què consisteix, com optar a les seves prestacions i quins requisits són necessaris.
Per a què serveix la Llei de la Dependència?
La Llei de Dependència estableix un sistema per a l'autonomia que inclou mesures de caràcter econòmic, assistencial i de serveis socials. Aquests serveis de prevenció van destinats a les persones que tenen limitada la seva autonomia personal a causa de la seva edat, malaltia o discapacitat. Així mateix, la llei preveu la creació d'un catàleg de serveis i prestacions econòmiques als quals poden accedir les persones en situació de dependència.
L'objectiu de la Llei de Dependència és millorar la qualitat de vida de les persones dependents, garantint el seu accés a una atenció integral i de qualitat, que els permeti desenvolupar el seu projecte de vida amb la major autonomia possible.

Qui té dret a optar a la Llei de la Dependència?
A Espanya, la Llei de Dependència estableix que tenen dret a optar a les seves prestacions aquelles persones que es troben en situació de dependència. És a dir, aquelles que tenen limitada la seva autonomia personal a causa de la seva edat, malaltia o discapacitat i necessiten l'ajuda d'una altra persona per a realitzar activitats bàsiques de la vida diària.
Entre les persones que poden optar a la Llei de Dependència es troben:
Persones majors de 65 anys que presentin dificultats per a realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.
Persones menors de 65 anys amb discapacitat física, psíquica o sensorial que els impedeixi realitzar activitats bàsiques de la vida diària.
Les persones amb malalties cròniques o degeneratives que els impedeixin realitzar activitats bàsiques de la vida diària.
Les persones en situació de dependència per raons socials o culturals.
En general, per a poder optar a la Llei de Dependència, és necessari sotmetre's a una valoració de la situació de dependència per part dels serveis socials corresponents. Aquests, que determinaran el grau de dependència i les prestacions i serveis als quals es pot accedir en funció de cada cas particular.

3 tipologies de dependència en funció del seu grau o nivell
A Espanya, la Llei de Dependència estableix tres tipus de dependència en funció del grau o nivell de limitació en l'autonomia personal de la persona afectada:
Grau I: Dependència moderada. Les persones en situació de dependència de grau I necessiten ajuda per a realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària de manera intermitent o limitada. Aquestes persones tenen dret a prestacions i serveis per a millorar la seva qualitat de vida i afavorir la seva autonomia personal i atenció.
Grau II: Dependència severa. Les persones en situació de dependència de grau II necessiten ajuda per a realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària de manera habitual o permanent. Aquestes persones tenen dret a prestacions i serveis més amplis per a cobrir les seves necessitats d'atenció i cures.
Grau III: Gran dependència. Les persones en situació de dependència de grau III necessiten ajuda per a realitzar totes les activitats bàsiques de la vida diària, incloent-hi les de caràcter instrumental. Aquestes persones tenen dret a les prestacions i serveis més complets per a garantir el seu benestar i qualitat de vida.
La determinació dels graus de dependència es realitza a través d'una valoració per part dels serveis socials corresponents, que avaluen la situació particular de cada persona en funció de les seves necessitats i capacitats. Aquesta valoració és fonamental per a accedir a les prestacions i serveis contemplats en la Llei de Dependència.
Quins requisits existeixen per a optar a les diferents ajudes?
Per a optar a la Llei de Dependència a Espanya, és necessari complir una sèrie de requisits establerts per la normativa:
Tenir la nacionalitat espanyola.
Haver viscut a Espanya durant un període de cinc anys, sent els dos últims anys immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. En el cas de menors de cinc anys, s'exigirà que la persona que tingui la seva custòdia i cuidat hagi residit en territori espanyol durant el període de temps especificat anteriorment.
Estar en situació de dependència, és a dir, tenir limitada l'autonomia personal a causa de la seva edat, malaltia o discapacitat i necessitar l'ajuda d'una altra persona per a realitzar activitats bàsiques de la vida diària.
Estar empadronat en un municipi del territori espanyol.
No estar ingressat en un centre residencial públic o privat finançat amb fons públics.
No superar els ingressos econòmics i patrimonials establerts per la Llei de Dependència.
Una vegada complerts aquests requisits, la persona en situació de dependència pot sol·licitar la valoració del seu grau de dependència per part dels serveis socials corresponents. A partir d'aquesta valoració, es determinen les prestacions i serveis als quals pot optar en funció del seu grau de dependència.

Prestacions econòmiques de la llei de dependència
La Llei de Dependència a Espanya contempla diverses prestacions econòmiques per a les persones en situació de dependència i els seus cuidadors. Aquestes prestacions tenen com a objectiu garantir una atenció a les persones adequada i millorar la qualitat de vida de les persones en situació de dependència i les seves famílies. Algunes de les prestacions econòmiques més rellevants són:
Prestació econòmica vinculada al servei: aquesta prestació econòmica té com a objectiu sufragar el cost d'un servei que cobreixi les necessitats de la persona en situació de dependència. Aquesta ajuda es concedeix en funció del grau de dependència i del servei requerit.
Prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals: aquesta prestació es destina a persones en situació de dependència que viuen en la seva llar i són ateses per un familiar o persona pròxima que no realitza l'activitat de cuidador de manera professional. Més informació en: Ajudes per tenir una persones major a càrrec.
Prestació econòmica per cura en institucions: aquesta ajuda es destina a persones en situació de dependència que necessiten ser ateses en un centre residencial o en centres de dia. Aquesta ajuda es concedeix en funció del grau de dependència i del cost del centre residencial.
Ajuda econòmica per a l'adaptació de l'habitatge: aquesta prestació es concedeix per a sufragar les despeses necessàries per a l'adaptació de l'habitatge a les necessitats de la persona en situació de dependència.
Ajuda econòmica per a l'adquisició de productes de suport: aquesta ajuda es destina a l'adquisició de productes de suport, com a cadires de rodes, grues, etc., que afavoreixin l'autonomia i la qualitat de vida de la persona en situació de dependència.
Cal destacar que aquestes prestacions econòmiques estan subjectes a una valoració prèvia per part dels serveis socials corresponents.
Ajudes incloses en aquesta Llei
La Llei de Dependència a Espanya inclou una àmplia varietat d'ajudes i prestacions per a les persones en situació de dependència i les seves famílies. Algunes de les ajudes més rellevants són:
Serveis d'atenció domiciliària: es tracta de serveis que es presten en el domicili de la persona en situació de dependència per a ajudar-lo en les activitats bàsiques de la vida diària, com la higiene, la neteja personal, l'alimentació, etc. Aquests serveis es regiran per entitats o empreses acreditades per a aquesta funció.
Servei de teleassistència: és un servei que permet a les persones en situació de dependència estar en contacte permanent amb un centre d'atenció telefònica, que pot prestar serveis d'ajuda immediata en cas d'emergència.
Centres de dia: són centres on les persones en situació de dependència poden acudir durant el dia per a rebre atenció i cures. També permeten realitzar activitats d'oci i temps lliure.
Residències: són centres residencials on les persones en situació de dependència poden viure de manera permanent o temporal i rebre atenció i cures professionals.
Prestacions econòmiques: es tracta d'ajudes econòmiques que es destinen a sufragar les despeses derivades de l'atenció a la dependència i cura de les persones.
Ajuda a cuidadors familiars: aquesta ajuda es destina als familiars o persones pròximes que cuiden d'una persona en situació de dependència. No realitzen aquesta activitat de manera professional.
És important destacar que aquestes ajudes estan subjectes a una valoració prèvia per part dels serveis socials corresponents. Aquests, determinaran el grau de dependència i les necessitats específiques de cada persona. A més, és fonamental mantenir actualitzada la informació i la documentació al llarg del procés. Això evitarà retards en la tramitació de les ajudes i prestacions.

Com sol·licitar la llei de dependència?
Per a sol·licitar la Llei de Dependència a Espanya, és necessari seguir els següents passos:
Acudir als serveis socials del seu municipi o comunitat autònoma i sol·licitar informació sobre el procediment per a sol·licitar la Llei de Dependència.
Presentació de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència. Aquesta pot obtenir-se en els serveis socials o en la pàgina web de l'organisme corresponent.
Aportar la documentació requerida, que pot variar en funció de cada cas, però que sol incloure el DNI o NIE. També sol·liciten l'informe mèdic o de valoració de la discapacitat, la documentació que acrediti la residència i els ingressos i patrimoni de la persona sol·licitant.
Esperar a ser valorat pels serveis socials corresponents, que realitzaran una avaluació del seu grau de dependència i les necessitats específiques de cada cas.
En funció de la valoració realitzada, es concediran les prestacions i serveis als quals es té dret. Aquestes poden ser prestacions econòmiques o serveis d'atenció domiciliària, ajuda en la llar, teleassistència, centres de dia, residències, etc.
És important destacar que el procediment per a sol·licitar la Llei de Dependència pot variar en funció de les comunitats autònomes. Per això, és recomanable informar-se de les particularitats i requisits en cada cas. A més, és fonamental mantenir actualitzada la informació i la documentació al llarg del procés per a evitar retards en la tramitació de la sol·licitud.