Quina causa la parestèsia i quan pot ser un risc? T'expliquem què és, possibles tractaments i quan preocupar-se.
La parestèsia és aquesta sensació de "formigueig" que en algun moment de les nostres vides tots hem experimentat. Tal vegada es deu al fet que ens hem quedat adormits amb un braç sota nostre o hem mantingut una mateixa postura massa temps.
T'expliquem exactament la seva definició detalladament i quan pot ser un signe de lesió o afecció nerviosa més greu.
Potser t'interessa: Remedios per a millorar la nostra circulació sanguínia.
Què és la parestèsia?
La parestèsia és descrita com una sensació anormal del cos, com a entumiment, formigueig o cremor. Aquestes sensacions poden notar-se als braços, mans, cames o peus unque també pot succeir en altres zones del cos. Es deu a un trastorn que afecta qualsevol àrea del sistema nerviós central o nervis perifèrics.
Depenent de la causa, la parestèsia pot ser de curta durada i desaparèixer ràpidament. Normalment ocorre quan exercim pressió sostinguda sobre un nervi i s'alleuja a la poca estona de deixar de pressionar. Aquesta pressió pot ser provocada per tenir les cames plegades o quan s'exerceix pressió sostinguda sobre una mà o braç.
També pot ser provocades per una deshidratació o diferents problemes circulatoris.
En alguns casos, aquestes sensacions anormals es repeteixen de manera freqüent o no desapareixen. A aquesta afecció se la denomina parestèsia crònica i pot ser un símptoma de malalties subjacents greus.
Article relacionat: Cama adormida: causes i altres símptomes.
Símptomes de les parestèsies
Les persones que han experimentat parestèsies poden notar:
- Sensació de picor.
- Sensació de coïssor.
- Sensació d'entumiment i formigueig.
- Sensació de coïssor.
Quan una extremitat es veu afectada, pot sentir dificultats per a caminar o problemes per a subjectar-se amb les mans.
Qué causa parestèsia?
Són diversos factors els que poden causar parestèsia crònica. Et llistem els més freqüents.
- Una lesió o accident que va afligir als nervis.
- Un accident cerebrovascular o vessament cerebral.
- Radioculopatía que provoca la comprensió d'una arrel nerviosa.
- Neuropatía provoca dolor als nervis.
- Un nervi pinzado, normalment es deu a una lesió o l'això excessiu d'una part del nostre cos. Habitualment en el coll, espatlla o braços.
- L'alcohol o tabaquisme o unes certes drogues poden incrementar el risc de sofrir parestèsia crònica.
- Artritis reumatoide.
- La presència de tumors en el cervell o en la medul·la espinal.
- Ciàtica és una pressió en el nervi ciàtic que recórrer la part inferior de la pelvis fins a les natges i les cames. Es tracta d'un problema habitual durant els embarassos provocant dolors d'esquena o cames.
Quins tipus de parestèsia hi ha?
Parestèsia de Berger o de pell: Afecta de manera recurrent a persones joves o d'edat avançada. Es caracteritza per sentir coïssor o formigueig en les extremitats.
Sinagesia o parestèsia de Jaques-Laurent: Aquest tipus d'afecció afligeix els músculs de la llengua, provocant contraccions breus i involuntàries. Està associada a una neuropatía lleu que poden deure's a diferents factors. Alguns poden ser: consum d'antiinflamatoris esteroides, disjuncions articulars de la mandíbula, episodis traumàtics o disfuncions cognitives.
Meralgia parestésica: pot ser provocada per un problema de diabetis, infeccions, excés d'alcohol o una lesió. Afecta a l'àrea del nervi femorocutáneo.
Factors de risc de la parestèsia
Hi ha diversos condicionants que poden augmentar les probabilitats de sofrir parestèsia:
- Síndrome del túnel carpià: aquesta síndrome pot ser el resultat d'un moviment constant i repetitiu.
- Diabetis tipus 1 o diabetis tipus 2.
- Esclerosi múltiple.
- Manca d'algunes vitamines, sobretot la B12 que ajuda a millorar la salut del sistema nerviós central.
- Alguns procediments de quimioteràpia.
- Alguns antibiòtics.
- Medicaments per a la cura del VIH.
- Alguns medicaments específics poden provocar parestèsia. Consulti amb el seu metge sobre això si creu que poden estar afectant.
Quan preocupar-se si es té parestèsia
De manera habitual, la parestèsia acostuma a desaparèixer per si sola encara que no sempre pot prevenir-se.
Si la sensació d'entumiment dura menys d'una hora, no ha de preocupar-nos. Si aquesta sensació és recurrent o dura més temps, hem de consultar-ho amb el nostre metge.
No obstant això, hi ha unes certes mesures que podem prendre per a reduir l'aparició o la gravetat de la parestèsia temporal. Per exemple, podem utilitzar fèrules per a les nines durant el somni per a alleujar compressions en els nervis de la mà.
Un altre mètode molt efectiu per a reduir la seva aparició és realitzar activitat esportiva regular. També pot millorar amb massatges i/o estiraments.
Altres mètodes o tractaments per a la parestèsia
Altres consells per a evitar l'aparició recurrent de la parestèsia poden ser:
Evitar, en la mesura que sigui possible, realitzar moviments repetitius. Descansar sovint si ha de realitzar-los.
Aixecar-se i moure's amb més assiduïtat si ha d'estar molta estona asseguda.
Altres teràpies com la fisioteràpia poden ajudar a tonificar els músculs que envolten el nervi afligit. Un múscul més fort pot alleujar les compressions del teixit perquè no es repeteixi.
Si pateix parestèsia contínua, existeixen uns certs medicaments com alguns antiinflamatoris (ibuprofenos o aspirines) que poden ajudar-lo. Per a això consulti al seu personal sanitari.
Si la persona pateix diabetis o qualsevol altra malaltia crònica, ha de portar un control adequat de la malaltia per a ajudar a reduir els riscos de patir parestèsia.
El seu metge li realitzarà un diagnòstic que determinarà la condició subjacent. En aquesta valoració es tindrà en compte l'historial mèdic del pacient. És possible que li realitzi un examen físic i diferents proves de laboratori.
* Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.